Potraty

Otázku položila: Anonymní uživatelka #47151 23.8.2011 15:34

Ahoj holky :) Hned na úvod říkám, že se ptám čistě ze zvědavosti, mě se tohle netýká a snad ani nebude :P Ale chtěla jsem se zeptat - jaké máte názory na umělé přerušení těhotenství u mladých holek (15,16,17 let)? Jasně že je něco jiného jít na potrat ze zdravotních důvodů, ale z pohodlnosti... Odsuzujete to? Mně třeba vždycky zaráželo když žena řekla, že jde na potrat, protože by dítě neutáhla... Vždycky to přece nějak jde, já jsem sice ještě poměrně mladá, ale asi bych se děcka nevzdala ani kdybych zůstala s ním sama...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tohle je velmi těžké rozhodnout. Zcela to neodsuzuji, ale určitě mi to nepřijde jako normální věc. Každý by si měl nejprve pořádně rozmyslet co dělá a pak za to nést následky. Ale nedovedu si představit, že by byl potrat nelegální a nějaká žena by byla znásilněna, otěhotněla by a musela si to dítě nechat. To mi přijde jako zničený život matky i toho dítěte. Takže myslím si že jsou i extrémní případy kde by to nejde odsoudit jako vraždu.

  • V extrémních případech je to daleko lepší řešení (znásilnění, velká sociální slabost, a podobně). Ale pokud je žena připravená dát dítěti vše, vyjde nějak i finančně, partner se na ně nevykadí a má i oporu v okolí tak není pro něho důvod. Já sama jsem otěhotněla v 17 (po dlouhé době přerušovaný styk, bylo to nezodpovědné, já vím, naše blbost) ale malou bych nedala pryč za nic na světě. Vím že nikdy nebude mít značkové drahé věci, všechny hračky co bude chtít, ale vím že jsme s řítelem schopni se o ní postarat a dát ji to maximum co budeme moct. Nebudeme to mít lehké, ale představa dát zabít bezbraného človíčka, který se nemůže nijak bránit, jenom proto abych si mohla užívat, mít "bezstarostný" život, a tak dále, s tím se jentak nedá žít.

  • Tak to vypadá, že jsem jediná, kdo nebere potrat jako vraždu. Ženy by měly mít možnost volby a myslím, že když už otěhotní například v 16ti, tak je lepší potrat, než si zničit život. U starších to beru jinak, výmluva, že by dítě neutáhla je hrozná, ale u některých případů je potrat myslím nejlepší řešení. Ať už ze zdravotních nebo sociálních důvodů.
    Samozřejmě, že by první měla myslet, aby k tomu vůbec nedošlo a neomlouvám jejich chování. Ale stát se může a potrat tu prostě je jako řešení.

  • Simea23.8.2011 18:46

    Nepovazuji potrat za vrazdu. Nezalezi na veku matky. Prijde mi, ze je to vhodnejsi reseni nez, abz se rodily nechtene deti. At jde o selhani antikoncepce, znasilneni, nebo neci blbost stale je to podle me nejlepsi reseni, pokud matka neni ochotna se obetovat a schopna se postarat.

    Zajimave je, ze se vzdycky spatne pohlidi pouze na zenu, pokud partner rekne, ze dite nechce, je to v poradku. Spolecnost to toleruje.

  • maryje23.8.2011 16:09

    Ze zdravotních důvodů ano,ale jinak už jen z hodně hodně vážných důvodů.

  • Jsem v tomhle radikální a potraty odsuzuju bez ohledu na věk matky. Pokud si žena připadá dostatečně dospělá na to, aby sexuálně žila, měla by nést i "dospělou" zodpovědnost. Buď se dostatečně chránit nebo pak nést následky.

  • Martasek8923.8.2011 18:59

    Já jsem též PROTI interupci (správně řečeno). Ano, některá těhu jsou nechtěná, ale buď to dělám tak, abych nečekala dítě, nebo si ho nechám, nebo bych ho donosila a dala třeba k adopci - kolik je lidí, co by chtěli dítě a nemůžou :( Je jistě rozdíl, když je matka např. 16-i letá, ale i tak ... Toť můj názor.

  • Já jsem proti potratu, ale zase na druhou stranu si nedokážu představit, že v 16 letech je někdo připraven dítěti dát vše... A tím nemyslím jen finanční zabezpečení, ale i výchovu, atd. ... V 16 letech si má člověk užívat kamarádů a ne řešit "dospělácké věci". V tomto věku jsem si dávala hodně velký pozor abych neotěhotněla, protože kdyby se mi to stalo, ze všechno nejvíc bych si dávala za vinu, že mimi nedám vše, co by si zasloužilo, hlavně bych ani neměla jistotu, že by se mnou partner zůstal a v mém osobním případě bych se nemohla spoléhat ani na rodinu. A jak bych v 16 letech uživila sebe a ještě dítě? :( Já potraty odsuzuju, ale někdy mi to přijde jako nejlepší řešení, obzvlášť v tomto věku.

  • petulinkaa1323.8.2011 23:26

    Za sebe řikam,že potrat je věc každe ženy-dívky.Sama jsem si tím prošla,otěhotnela jsem v 16ti letech přes MS ( ač na první pohled nereálné,ale u me se tak stalo) a řesila jsem to okamžite miniinterupcí,nad jinou variantou jsem se ani nerozmýšlela.Stát se může všechno,lidi v životě delaji chyby,proto by se neměli odsuzovat a každá žena by si toho mela rozhodnout sama.Nechtela jsem skoncit závisla na rodicich,bez školy,partnera...takto jsem začít nechtela a nelituji toho dodneška,že jsem to podstoupila.Každy mame jiny pohled naživot,ale já neuznávam,kdyz si holka v 15ti,16ti necha díte jen proto,ze proste je mimčo ,,krásny" a že jich mam takovy ve svym okolí.Dodneska jsou bez partneru,bydli u rodicu,nemuzou sehnat praci nebo nemaji dodelanou skolu,nemaji proste nic..a je jim v rozmezí 20-22let,pro me predstava,ze jsem takto dopadnout nechtela.Proto rikam,kazdyho vec,kazdej ma na to svuj nazor jako na vše,ale za mě takto.

  • Myslím, si, že otěhotnění v 15, 16 je na potrat. Ta 17 už se dá ...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist