Poraďte

Otázku položila: Bývalá uživatelka #38975 19.4.2012 14:14

Ahoj holky,

jsem v 8.týdnu těhotenství. Nejím maso a ani jsem ho před otěhotněním nejedla. Poraďte mi, ublížím tak miminku? 5 měsíců před otěhotněním jsem brala kyselinu listovou, od doby kdy vím, že jsem těhotná doporučila mi moje doktorka Folgravid, kde jsou různé vitamíny, můžete nahlédnout http://www.folgravid.cz/folgravid/.

Neustále na mě rodina vyvíjí tlak, abych ho začala jíst, že to vydržím. Zkoušela jsem to, dvakrát jsem maso snědla, ale teď si jen maso představím a je mi zle. Místo masa jím hodně soji, kterou si dělám na různé způsoby, vařím z ní jako z masa... Také jím hodně dušené zeleniny, polévky (špenátová, brokolicová...).

Zítra se poradím se svojí doktorkou, ale i tak mě zajímá váš názor a zda má někdo stejný problém.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, být Tebou tak na to upozorním svoji lékařku, ať udělá krevní obraz - ať jsi si jistá, že miminku neubližuješ (a máš argumenty pro své okolí :-) ). Případně se železo a vitamín B12 dá doplnit léky. Pokud jsi vegetarián delší dobu, tak bych na nátlak svého okolí (tím nemyslím lékaře!) nedala, protože by Ti radikální změna stravy naopak mohla ublížit (Tvoje zažívání by to nemuselo zvládnout). Když se pro maso rozhodneš, začni masovými vývary se zeleninou - to by nebyl pro tělo takový šok :-).

  • Když jsem já přestala jíst maso, tak mi klesla hladina železa. Tu jsem hravě doplnila pravidelnou konzumací červené řepy a pitím vývaru z mořských řas a vše ok i bez umělých vitamínů. A dělat to tak hodlám i teď v těhotenství. Také si myslím, že pokud máš pestrou stravu a popř. jíš nějaké vitamíny, tak ti nemůže nic chybět. A z krve se snadno pozná na co se máš zaměřit.

  • Já jsem vege od 11 let (je mi 26), jsem teda laktoovovegeterián. Nejím ani žádné speciální doplňky stravy , železa mám dokonce nad horní hranicí fyziologických mezí (jen lehce) a hemoglobin mám taky k horní hranici. Takže jestli máš pochybnosti, nech si udělat krevvní testy - klasiku, co se dělá na preventivní prohlídce, tím se zkontroluje to nejdůležitější a pokud je vše v mezích, tak se nemusíš bát, že bys mimi nějak ublížila. Jen pak opatrně s tou sójou, je to velký lergen.

  • souhlasím s holkama, pokud jsi vegetariánka už delší dobu, tak nutit se do masa nemá smysl. asi budou na místě vhodné vitamínové doplňky, ale s tím masem bych to nepřeháněla. některé těhulky třeba v určitou dobu maso (nebo některé druhy masa, případně jejich úpravy) ani nemůžou cítit a většinou to okolí pochopí a nenutí je. krevní obraz jak píše DorkaJ ukáže, jak na tom jsi, ale dá se to doplnit železem a jinýma vitamínama. souhlasím s Dorkou - masové vývary se zeleninou by mohly být dobrý start, případně nějaké ryby, které jsou pro těhulky taky vhodné.

  • Ahojky, pokud jinak jíš mléčné výrobky a vejce (laktoovovegetariánství), tak miminku rozhodně nijak neubližuješ...Já sama sice maso jím, ale za celé těhotenství jsem ho taky moc nesnědla ;-) Železo jsem užívala před otěhotněním a první měsíce těhotenství a pak až kolem 23.tt po dobu měsíce a nyní ke konci je hladina hemoglobinu ukázková ;-) Nemusíš se vůbec ničeho bát, miminko je tak šikovný parazit, že tě o všechno obere a rozhodně nestrádá, jen by bylo dobré hladinu Hb a železa hlídat ;-)
    Co se týče doplňku stravy Folgravid, tak je sice výborný, obsahuje kyselinu listovou a hodně potřebné nenasycené mastné kyseliny DHA, ale co se týče nějakého efektu a prevence před chudokrevností, tak je efekt vesměs nulový. Na to už jsou lepší doplňky stravy jako GS Mamavit, Centrum Materna, Calibrum mami, Elasti-Q a další...

  • Andrea06028919.4.2012 14:29

    Já myslím , že pokud budeš jíst vyváženou stravu a nebude ti nich chybět , tak se nic nestane . :)

  • Já maso sice jím, ale opravdu honě málo, ptala jsem se lékaře a ten mi říkal, že to nevadí;) Mimčo si vezme co potřebuje, jedině to bude pak chybět tobě, většinou se to ukáže na krevním obraze, ale není to nic závažného.

  • Moje sestra je už 10 let vegetariánka, má 4letého chlapečka a teď je opět těhotná (14t). Jíst maso rozhodně v plánu nemá :)

  • Ahoj,

    já maso téměř nejím, ani v těhotenství, ani teď když kojím.. Ale doporučila bych ti natto a tempeh. Nevím v jaké podobě si soju připravuješ, ale tyhle dva výrobku jsou dobře stravitelné. Já je jím pravidelně. A podle krevního obrazu mi nic nechybí.

  • full.avl19.4.2012 21:13

    Máme to hold těžké taky jsem vegetarián , a pokud již vyváženě tak dítěti nic chybět nebude. ;)
    Copak ty sama strádáš tím jak se stravuješ? Jo někteří lidi z rodiny nikdy nepochopí že člověk maso nechce, pokud oni sami nejsou vegetariáni... :)
    k tomu Folgravidu já bych ho zkusila ale ze začátku bych koupila jen jednu krabičku a pak podle toho jestli ti to bude sedět tak bych koupila dál. ;-)

  • Určitě bych dodávala železo, v druhém a třetím trimestru ho potřebuješ dvojnásobně víc než normálně. Já si teď koupila přípravek ProMimi DHA Elasti-Q a tam jsou všechny vitamíny a minerály, taky DHA a kyselina listová, vitamín D, takže myslím, že už nám nic chybět nemůže. Není drahý oproti jiným přípravkům a tobolky se mi dobře polykají..nejsou velké.

  • Brala jsem Folgravid na doporučení doktorky a byla jsem spokojená, doporučuji.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist