Poprvé na gyndu :)

Otázku položila: Bývalá uživatelka #42529 29.10.2012 20:16

Ahojky holky, měla bych takovou(vých) pár otázek. Dneska jsem se konečně odvážila a objednala se na preventivní prohlídkku na gynekologii, jenomže je problém v tom, že jdu poprvé a celkem se bojím, co se bude dít. Jelikož mi ještě není 18 musí se mnou jít poprvé mamka. Jak to prosím probíhá, zeptá se mě na anamnézu a bude si se mnou prvně povídat a potom až vyšetření? Mám strach, aby to nebylo moc rychlý na mě. A ptá se na věci i ohledně menstruace, styku atd., nebo když mám s menstruací problém budu jí to muset říct sama? :-( A co když se nedokážu vyjádřit, když jdu poprvé a je to pro mě něco zcela novýho a tím pádem se mi bude i blbě vyjadřovat? Děkuji všem moc za odpovědi;-)

Tak hurá, dnes jsem ji úspěšně absolvovala a opravdu to nebylo nic hroznýho, zeptala se mě na pár otázek a pak mě v rychlosti vyšetřila, což trvalo tak 3 minuty, sice jsem byla trošku vyklepaná, ale bylo to v pohodě, tyto myšlenky byly opravdu zbytečné. Jo a vyšetřovala mě vaginálně, i když jsem doposud neměla pohlavní styk a ultrazvuk mě dělala vaginální, takže to bylo úplně v pohodě. Děkuji všem za podporu :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nevím, jaký je tvůj lékař nebo lékařka, ale moje gynekoložka je hrozně milá a kamarádská, chodím tam raději, než k zubaři. :) Moje první vyšetření kdysi probíhalo tak, že jsem se objednala, pak si mě sestřička zavolala, poslala mě do kabinky, kde jsem se vysvlékla a čekala, až si mě paní doktorka zavolá do ordinace. Když se ozvalo moje příjmení, vešla jsem dovnitř, napřed mě vyzvala, ať si sednu k ní ke stolu a ptala se mě na osobní údaje, adresu, rodinné nemoci, datum poslední menstruace a zda je pravidelná, zda už jsem měla pohlavní styk. Pak se mě ptala, co mě k ní přivádí, já tehdy řekla, že si chci nechat napsat antikoncepci, takže mě vyšetřila, napsala recept a šla jsem. Celé to trvalo pár minut a nic to nebylo. ;)

  • Ahoj, já šla poprvé ještě před 15 rokem s mamkou, kvůli nějakým problémům, a od té doby chodím vcelku pravidelně, no prohlídku mi udělal až můj nynější gynekolog před nedávnem :) to je mi skoro 18. A já myslím, že pokud je ti víc jak 15, tak s tebou mamka jít nemusí, ačkoliv se nevyznám v nových zákonech ale já chodím na gyndu normálně sama. Pokud se prvně bojíš vem s sebou maminku, ona tě podpoří a klidně s tebou může i do ordinace jestli budeš chtít a říct to za tebe, kdyby si se zasekla. Pokud už jsi měla pohlavní styk, na to se tě nejspíš zeptá sestřička, tak ti určitě prohlídku bude chtít udělat, čím dřív tím líp, přece jen je to pro tvé dobro. Vezme zrcadla a podívá se tam a vezme ti stěr z děložního čípku. Mě se gyndař na menstruaci ptá a pokud jdeš poprvé tak se na tu otázku připrav, určo se tě zeptá zda je pravidelná a kdy byla naposled, jak dlouho atd. Určitě mu svoje problémy řekni, on je tu od toho a neukousne tě. Jinak já ti doporučuju vzít si sukni, ale to ti už řekne mamka, v ordinaci je taková ..nevím jak se tomu říká paravan, za kterým si odložíš a aby ses tak nestyděla, tak je dobré si vzít sukni, kterou si tam navlečeš a přejdeš na lehátko tak. :) No ale fakt se neboj, jsou to vesměs profesionálové. Kdyby tě ještě napadl nějaký dotaz tak se klíďo ptej. ;-)

  • Ahoj, já na prohlídce byla také jen jednou a vcelku jsem se bála, ale pak jsem zjistila, že to není tak hrozné. Sestřička si mě nejdřív vyzvala ke stolu a vyzpovídala mě na téma menstruace, pohlavního styku, popřípadně brání antikoncepce. Potom mě poslala na vyšetření k lékaři. Ten se tě zeptá na to na co sestřička a při tom bude koukat do listů... Potom si tě položí na křesílko, trošku tě postudí, provede vyšetření zadním otvorem, potom ti udělá ultrazvuk. Snad jsem na nic nezapomněla, není to nic hrozného :)

  • Tak to je fajn. :-) Jen se teda divím, že ti dělala vaginální vyšetření, když si jí řekla že jsi panna? A blánu ti neprorazila? No to by to asi tak v pohodě nebylo. :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 743 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist