Otěhotnění ve zkušební době a nástup na rizikové těhotenství

Otázku položila: Bývalá uživatelka #26255 18.2.2011 13:49

Ahoj holky, prosím o radu všude kde se ptám tvrdí každý něco jiného....
Loni jsem podstoupila konizaci děložního čípku a gynekolog mi zdělil že pokud se budeme snažit o miminko že je tu riziko že potratím, nebo nám to nepůjde.. tudíš příi mém zaměstnání prodavačky mě nechá na rizikovém těhotenství.
Jsem zaměstnaná od 1.2.2011 a mám zkušební dobu do 1.5.2011 zajímalo by mě"
1)kdybych otěhotněla ted ve zkušebce jestli mě zaměstnavatel může vyhodit?
2)když bych šla na rizikový tak budu pobírat jakoby nemocenskou a pak normálně mateřskou
3)počkala bych si po zkušebce a měla bych na neurčito jak to oznámit zaměstnavateli že jsem těhotná a nebudu moct přijít ze dne na den do práce...
Díky za rady

Odpovědi správkyň témat

  • 1) vyhodit ve zkusebce te muze, ale az pote, co ti zacne vyplacet OSSZ nemocenskou ( tzn. prvni 3 tydny nemoci nemuze pak ANO)

    2) jakoby nemocenska nevim, ale normalni nemocenskou pobirat budes a narok na materskou budes mit pouze pokud te nevyhodi ( pripadne, pokud se vejdes do ochranne lhuty 180 dni do nastupu na materskou od nasledujiciho dne od vypovedi)

    3)to si musis rozhodnout sama, jak to oznamit (pripadne jeste vydrz, jsetli ti to neporadi nekdo jinej ;-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • no tak já mám sice prac. smlouvu na dobu neurčitou, 11.3. sem se měla vrátit po mateřské ( rodičovské ) do práce, sem těhu, budu na neschopence, taky sem si zjišťovala co a jak, tak sem včera volala šéfce ať semnu nepočítá - přišlo mi to fér vůči ní i holce co mě zastupuje , ale kdybych se na to vyprdla a neschopenku donesla až v den , kdy bych měla nastoupit do práce, tak by se taky nic nestalo, ale bylo by mi to osobně blblé. Pro mě je důležité, že ikdyby mi dali teď výpověď, která stejně nebude "platná" ( tedy pak bych se neměla kam vrátit ), protože sem těhu a měla bych nárok na PPM i výběr délky RP.ˇHodne sem si zjišťovala a pomohli mi na www.aperio.cz

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist