Otazky prvomatky

Otázku položila: Bývalá uživatelka #6148 23.6.2018 15:48

Holky prosim rady:
V cem prat pro mimco? Zacinam teda pomalu a neochotne :D prat veci pro maleho a koupila jsem v Lidlu Lupilu praci gel. Nase pradlo peru v domacim prasku ktery vyrabim z praci sody a nastrouhaneho Jelena ale nevim, zda je pro miminí kuzi vhodny.
-perete vse na 40 nebo na 60? Zkoumala jsem a 90% veci je na 40, ale me to prijde malo. Snad se nasledne nesrazi, az to vrznu do susicky😁
-vyzehlit prvni varku? Priznam se, ze to bude me maximum, zehlit dale nehodlam nic.
-mam prat obal na matraci a chranic matrace pro mimco, nebo staci jen povleceni?
-co mantinel? Decky apod je mi jasne :)))
-co potrebuji pro sebe do porodnice? Pro miminko si poradim
-co s kosmetikou? Mazete, myjete necim? Nebo jen vodou? Sama mam hodne sucho.
Diky moc za odpovedi. Samozrejme jsem se o tom s par mamkama bavila ale spis me zajima diskuse na toto tema a kdo to jak doma dela-pro inspiraci:)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahojky.
    Ja peru v lovele. Vse peru na 40. Akoeat ksyz se mi sejde vic osusek a latkovych plen, tak to vrznu na vic. Vse davam do susicky a pak jeste zehlim, tak to musi stacit. Mantinel jsem prala, bo mam z obchodu. Predtim mi na barcu sila kamaradka a ten jsem tehdy neprala. Chranic matrace neperu. Vyperu az bude potreba. Je na nem prostěradlo. Zehlim vse jak dospelym, tak i detem. Jinak o tom pracim slizu jsem kdysi cetla a pouziva ho hodne matek na prabi pro deti.takze klido zkus.
    Kosmetiku mam bephanten, sudocrem, a weledu na koupani a olej od weledy na mazani. Nekdo razi teorii nemazat, ja mazala a mam to v planu zase.

  • Mýdlový sliz je podle mě na dítko ideál :-) Prala jsem tuším na 40, pleny (pokud budeš látkovat) na 60. Nežehlila jsem nic. Do postýlky jsem vyprala všechno (i mantinel), chránič nevím, neměla jsem ho.
    Do porodnice bych se držela doporučeného seznamu (jestli vám ho dali), za sebe doporučuju hlavně hodně malých ručníků a košil na převlečení.
    Myla jsem malýho jen vodou (občas zadek nějakým dětským gelem) a mazala celého olivovým olejem.

  • 1.)zpocatku lovela gel, pak normalni praci prasek
    2.) i na 40 i na 60… jak co, pokud je to novy, nenoseny, staci jen rychloprani... Nikdy se mi nic nesrazilo, ale susicku nemam.
    3.) zehlila jsem prvni 3 mesice cca, taky nerada zehlim, plinky zehlim furt.
    4.) obal na matraci ani chranic jsem neprala, mantinel nepouzivala takze nereknu.
    Co se tyce mazani, malou jsem potirala po koupani detskym olejickem - mela extremne suchou kuzi na rukach a nohach az to mela rozpraskany do krve... Koupala jsem v te dobe v linola fatt ölbad (myslim ze takhle se to pise) a pak jen to kde byla sucha namazala olejickem... Joo a za usima vzdy olejickem, rady se tam delaji praskliny nebo opruzeniny. Jinak koupu vetsinou jen ve vode a jednou tydne/jednou za 2 tydny mydlem.
    A do porodnice... No ja vyuzila pantofle, rucnik, osusku, nocni kosile, vlozky, kalhotky, mydlo apod., a nabijecku na mobil. Ale jinak jsem sebou nic netahla. Pak jsem mela plinky pro malou a vlhceny ubrousky, rukavicky a cepicku.

  • vilamotylkova23.6.2018 16:27

    Ja bych se Vaseho domaciho prasku nebala, mozna bych, jen pro jistotu, dala machani navic - pokud to praci program umoznuje. Z vlastni zkusenosti - u dcerky - jsme praci prasek - gel - Lovelu nemohli pouzivat, mela neprijemne reakce. Teplota prani - dodrzovala jsem doporuceni na listeckach na vecech. Dle meho nazoru,pokud mas vse nove,tak staci vyprat povleceni. Kosmetika - koupani cista voda, kdyz mydlo nebo sprchovy gel - tak nemecka vyroba (DM drogerie),po koupani klasicky obycejny modry olejicek ve skle.

  • samsonoh23.6.2018 16:37

    - Prášek: Já peru celou dobu v DM dětském prášku. Zkoušela jsem několikrát měnit, ale vždy k horšímu (vyrážka, svědění, ekzém), takže jsme zůstali u osvědčeného. Nejhorší je podle mě dětský Persil.
    - Praní: dětské peru vše na 60 i když je uvedeno, že prát se má na 40 - je to blbost, stejně je to všechno z bavlny a ta vydrží dost (i 95 když se mi náhodou někam přimotala). Plenky jsem první 3 měsíce prala zásadně na 90 (tady se diskuze může rozrůst, ale nerada bych. Spousta holek říká, že stačí 60, ale já jsem si prostě jela po svém. Pro mou psychiku 60 nestačilo) :-) Teď těch 60 a 90 už jen když je nějaký problém (průjmy, nemoci atd.).
    - Žehlení: žehlí se proto, ne aby to vypadalo pěkně, ale aby se zabily zbytkové bakterie a mikroby. Nicméně když to dáš do skříňky, tak po čase je to prašť jak uhoď. Nicméně já jsem žehlila a žehlím vše (dětské) do teď (a to nejsem žádný žehlicí maniak, několik let jsem ani nevlastnila žehlicí prkno).
    - co prát: napoprvé jsem vyprala všechno, i chránič, všechno do postýlky včetně mantinelu, dečky, povlečení, prostě vše.
    - co do porodnice: to, co ti řeknou v porodnici (pokud řeknou) a pak: hodně menších ručníků (mě 6 nestačilo - 2 na porodní, 4 na šestinedělí). Do sprchy jsem chodila pořád a ručníky pak byly mokré a špatně schly (i v létě).
    - kosmetika: mažu (sama mám ekzémy aextrémně suchou kůži), takže buď dětské oleje (u nás je více méně jedno jaký, prostě hlavně aby byl) a nebo olivový olej. Tím jsem mazala asi první 2 měsíce.

  • whitehorse123.6.2018 16:50

    Prala sem v DM prasku sensitive. Na začátku sem zehlila vše, ale neměla sem sušičku, tam je to asi trošku jiné.
    Místo aviváže sem dávala ocet, který neutralizuje prášek. Těch 40°C je dostatečně, ale spousta věcí bez problémů snesla i 60°C a nic se s nima nestalo.
    Mantinel sem měla svůj ušitý, takže než sem síla, vyprala sem látku. Pak ho prala dle potřeby.
    Na začátku sem zehlila to, co přišlo do kontaktu s pokožkou.
    Malá sem nejvíce čistou vodou, na zadek dětské mýdlo. Případně sem koupala ve vodě s k tomu určeným olejíčkem.

  • Já používám na všechno prádlo značku Tierra Verde https://eshop.tierraverde.cz/prani , je to pro mě nejlepší eko drogerie, prala jsem i látkové pleny. Žehlím teda všechno :-D A pokud máš přírodní prášek, tak je dobré prát min. na těch 60°, při nichž se teprve ničí bakterie.

  • Po lovele se mi malá osypala. Prála jsem v dreftu, pak ve slizu. Jen pozor na přání plenek, tam sliz obaluje fleesove gumičky a plenky ti pak můžou začít protékat. Mycí kosmetiku nic, na mazání máme kulíška z meruňkového a pupalkoveho oleje.
    Vyprat

  • janalab23.6.2018 19:14

    Ten domaci muzes pouzivat i na mimco, nic jineho shanet nemusis.

  • Ahoj,
    teď mám 3 dceru, ale vše pro miminko, ať už nové nebo po prvních dvou dcerách jsem vyprala. Držím se toho, že co nesnese 60 to nepatří k miminku:-). Plínky vždy vyvařuji. Malá do nich ublinkává a přijde mi to tak nejlepší. Stejně tak dudlík a láhev prostě před prvním použitím vyvařím. S pracím slizem zkušenosti nemám, nedokážu posoudit.
    Do porodnice pro miminko stačí oblečení na cestu domů a 3 látkové pleny. Pak samozřejmě plínky na přebalování a vlhčené ubrousky.
    Pro tebe určitě dost ručníků, knihu, mycí gel na intimní partie, vložky, spodní prádlo, jednorázové kalhotky, osobní hygiena, nabíječka a čokoláda nebo nějaké sušenky na šestinedělí se budou hodit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist