Očkování proti neštovicím

Otázku položila: ivcule1 12.9.2018 23:39

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na názor a zkušenosti na očkování proti neštovicím. Mám 3 letého synka, který začal právě chodit do školky. Naše doktorka mi nabídla toto očkování s tím, že určitě je to ochrana celoživotní a že nikdy předem není jasné, jaký průběh neštovic bude dítě mít. Syn v poslední době dost stonal hlavně s horními cestami dýchacími. Obecně jsem proočkovací, ale v tomto případě nevím. Na jednu stranu bych toho chtěla synka i sebe ušetřit, když můžu, a na druhou stranu se bojím, aby časem očkování nevyprchalo a on nedostal neštovice někdy v budoucnu s ještě horším průběhem. Četla jsem, že se neví, jestli je to očkování celoživotní.
Nedávno malého poštípal komár a rozškrábal to na strašné boláky, takže se taky obávám, co by udělal s těmi svědivými pupínky neštovic, aby pak neměl jizvy po celém těle na celý život. Raději se přikláním očkovat, ale okolí mě to spíše vymlouvá. Budu ráda za každou odpověď.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Urtica13.9.2018 1:54

    Dovolím si citovat literaturu: "Očkovací látka proti planým neštovicím je podle odhadů účinná až deset let. V prvním roce je její účinnost až 97-procentní, ale už po jednom roce klesá na 84 procent. Po třech letech je riziko onemocnění planými neštovicemi již dvakrát vyšší než u čerstvě očkovaných jedinců. V průběhu osmi let prodělá asi 60 procent populace plané neštovice i navzdory očkování. U dětí v předškolním věku může míra ochrany poklesnout dokonce až na 40 procent. Například v USA došlo k vypuknutí planých neštovic v denních jeslích, při nichž onemocnělo 25 až 88 dětí. Tři čtvrtiny dětí byly očkované, dokonce i dítě, které do jeslí neštovice zavleklo." Údaje jsou z knihy Očkování pro a proti od německého pediatra Martina Hirte. Dodávám, že autor není žádný antivax fanatik, mnohá očkování doporučuje, u mnohých připouští vysokou účinnost, ale toto očkování to rozhodně není. Kromě toho se v knize dočtete , že všechny tyto běžné dětské nemoci (neštovice, příušnice, zarděnky, spalničky) mají výrazný pozitivní aspekt a bylo zjištěno a již dokázáno, že jejich prodělání snižuje riziko onemocnění mnoha závažnými chorobami včetně některých druhů rakoviny. Buďte klidně proočkovací, ale prosím zjišťujte si údaje z kvalitních zdrojů obou stran barikády - jak provakcinačního, tak i z tábora kritiků a teprve podle toho a následně vlastního úsudku, se rozhodujte. Vaše lékařka Vám podává nepravdivé informace, budu věřit, že ne záměrně..

  • terryk13.9.2018 6:51

    Jsem pro očkování obecně, ale neštovice bych nedávala. Respektive pokud by je dítě neprodelalo do nejakyho věku, začala bych o nich uvažovat, ale to pouze tak, že bych si přečetla o možných komplikacích v dospělosti a prostudovat účinnost vakcíny.

  • Jsem taky očkovací. Ale rozhodne by jsem děti proti neštovicím NEockovala! Přijde mi to naprostá hloupost. Většinou děti nemají nijak strašný průběh a my jsme si tím jako děti prošli všichni také. Spis by jsem se zamysleli nad ockovanim žloutenka, meningokok. Ale neštovice rozhodne ne.

  • Francy13.9.2018 5:23

    Jejda, no to je ale blbost 8-o Paní doktorka to doporučuje jistě všem, protože za distribuci má plusový body.

  • petulinkaa1313.9.2018 0:31

    Jsem neockovaci a zrovna neštovice je naprostá blbost očkovat! je lepsi, když si dítě neštovicemi projde, získá zarucene a doživotní protilatky, takže bych určitě neockovala.

  • Zanthia113.9.2018 6:12

    Nevím, ale když naše malá chytila nestovice na roční prohlídce v čekárně, >:-[ potkali jsme pak mou známou, lékařka ORL (3 děti). Ta byla rozhodně PRO očkování. Že prý jeden z jejích synů je stihl dostat než ho stihla nechat očkovat a že má nějaký potvory v sobě dodnes (už jsou dospělí). Že se to prý nezdá, ale že jsou pěkně zákeřný, že ne vždy proběhnou tak snadno jak se na první pohled zdá a určitá pravidla část lidí se s jejich následky potýká celý život (bohužel už si nepamatuju jak přesně se to projevuje). Já nevím, lékařka nejsem, jen vím že ona byla jednoznačně pro očkování a nebylo to kvůli provizím (ona pochopitelně žádné nemá).

  • Očkuji své děti celkem klasicky + navíc mají všechny naočkovánu žloutenku A, ale neštovice bych dítě očkovat rozhodně nenechala, viz příspěvek výše, vyvolávalo by to ve mě právě tuto nejistotu o účinnosti. Toto očkování je spíš vhodné pro o dost starší jedince, kterým se neštovice v dětství vyhnuly, tam nejlépe po zjištění protilátek je už asi na místě. Jinak mé 3 děti neštovice už postupně prodělaly, se dvěma z nich už jsem nebyla ani u lékaře, jen na konci-po týdnu na kontrole, která nás propustila mezi lidi i do vzdělávacích zařízení. Vázala se k nim vyšší teplota až nachlazení před výsevem a max. první den výsevu, teplota nebyla třeba snižovat, neštovice nebylo třeba nijak ošetřovat, děti jsem jen nemáčela, nekoupala. Byly naprosto v pohodě, dokonce i lítaly přes nedoporučení venku na zahradě, doma je nebyla šance udržet, jelikož jim jinak nic nebylo, ale alespoň se unavily a svědivýma pupínkama příliš nezaobíraly, oslabení imunity to za následek nemělo, jak nás dr. strašil.. naštěstí.

  • proti planým neštovicím sem neočkovala a očkovala bych až v případě, že je dítě neprodělá do puberty. pak bych nad tím začala uvažovat, protože průběh u dospělého může být horší než u dítěte.
    ale rozhodně nemá po žádném očkování trvale vytvořené protilátky a imunitu. trvalou imunitu získáš jen proděláním nemoci.
    syn je taky často nemocný, neštovice "kolem něho" už šly 3x ve školce a dosud je nechytl. dcera je chytla až na ZŠ. pokud není organismus nějak extrémně oslabený tak k těm extrémům při onemocnění neštovicemi je dost málo a v mém okolí sem o nikom za 20 let neslyšela, že by po/při neštovicích měl nějaké velké problémy.
    btw - neštovice se u dětí očkují obvykle zároven s MMR vakcínou, takže pokud už máte jednu dávku vakcíny za sebou (což nejspíš ano, když má 3 roky a jste ve školce), tak má na další vakcínu čas až do předškolního věku. navíc je to očkování živou vakcínou, které s sebou nese i svoje komplikacce, takže na to nezapomínat.

  • Dítě bych proti neštovicím také neočkovala. Nicméně já sama naočkována jsem. Má to ale následující důvod. Přes veškerou snahu jsem neštovice jako dítě nechytla. Mamka mě zavírala s nemocnýma segrama, kamarádama, cíleně jsme chodily na návštěvy k nemocným dětem a nic. A když mi bylo 18, naši se rozhodli, že mě naočkují. Jednak u dospělých je ten průběh vždycky o dost horší, ale hlavně jsem ženská, která bude chtít mít děti. A těhotenství a neštovice není moc legrační kombinace. Takže mě tehdy ještě můj pediatr otestoval, zda jsem neměla takové ty skryté neštovice a následně aplikoval nějakou vakcínu, která byla poměrně drahá a o které tvrdil, že má doživotní účinky. Každopádně za 10 let je potřeba udělat nové testy. Ale i tak je to pro mě velký strašák. Jsem teď podruhé těhotná. Jakmile vím, že někde neštovice jsou, vyhýbáme se tomu místu celá rodina velkým obloukem. A i když po porodu to od očkování nebude 10 let, ale teprve 7, zavolám své doktorce a domluvim si testování protilátek už na dřív. Takže za mě spíš ať dítě neštovice prodělá a nemá pak takový stres jako já. A očkovat až když je to nutné jako u mě.

  • Rutoslavka13.9.2018 9:43

    Omlouvám se tazatelce, ale můžu přidat svůj dotaz? Je mi 31 let a nikdy jsem neměla žádnou dětskou nemoc včetně neštovic a to podotýkám, že táta je dostal ve 40 a my s bratrem ho normálně pudrovali a tešili se, jak nepůjdeme do školy a nic, nedostali jsme je. Ale k dotazu:plánujeme 2. dítko a dcerka začala chodit do školky, odkud je může kdykoliv donést, takže mám trochu strach, že bych je mohla od ni případně chytit v těhu a to by byl průser..:-( Takže modlit se, že je nedonese nebo? :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 663 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist