Ochranná lhůta v mateřství, dala jsem výpověď a jsem těhotná

Otázku položila: Anonymní uživatelka #280501 16.10.2017 11:11

Ahoj holky,
nemáte některá zkušenost s ochrannou lhůtou v mateřství. Dlouhou se nám s partnerem nedařilo otěhotnět. Jako jeden z důvodů jsem viděla příliš stresové zaměstnání v prostředí, které ohrožovalo mé zdraví. Podala jsem výpověď a za krátký čas skončila na nemocenské, která trvá dodnes. Na konci tohoto měsíce mi končí výpovědní doba a já budu v osmém týdnu těhotenství. Poučky o 180 dnech lhůty jsem četla, ale zažila jste to některá v praxi? Máme s partnerem obrovskou radost, ale zároveň se bojíme jestli nárok na mateřskou ve zmiňované lhůtě splníme. Prosit zaměstnavatele o zrušení výpovědi nemá význam. Vzhledem k podmínkám bych se bála o zdraví miminka. Měla jsem nastupovat od 1.1.2018 do nového zaměstnání a do té doby jsem si chtěla udělat kurzy pro rozšíření kvalifikace. Vzhledem k těhotenství se bojím, že mě nikdo nezaměstná. Máte některá podobnou zkušenost?

  • 16.10.2017 17:24:06 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 16.10.2017 17:24:06 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Spočítej si to. Ode dne, kdy ti končí smlouva do dne kdy půjdeš na mateřskou (můžeš jít až 8 týdnů před termínem porodu). Když to bude do 180 dní, tak máš nárok.
    Jinak určitě nezatajuj těhotenství! To mi přijde jako fakt hnusárna. >:-[
    A během těhotenství si klidně udělej pár kurzů, když budeš mít fůru času. :) Sestřenice i teta během těhotenství dostudovávaly vejšku a úplně v klidu. :) Ještě během šestinedělí šla teta dělat státnice a udělala. ;-) A že bys to zapomněla na mateřský je blbost, toho se fakt neboj. :)

  • Petrakim16.10.2017 12:02

    A co zkusit zavolat na CSSZ? Tam ti poví ihned, jestli budeš či nebudeš mít nárok? Je to jeden telefon, max. dva, když odkáží na místně příslušnou OSSZ. Případně jde poslat i mail. Viz. http://www.cssz.cz/cz/kontakty. Mě vždycky poradili :-)

  • Ahoj, ano, s touto lhůtou zkušenost v praxi mám, ale nevím, jak to bude konkrétně v tvém případě - tj. jak je to po nemocenské a jestli se do těch 180 dnů vejdeš. Nevím, jak přesně máš termíny, ale obávám se, že se do toho nevejdeš (nebo jen velmi těsně). Takže do nové práce bych nastoupila co nejdřív, než to na tobě bude vidět, zaměstnavatel se tě při pohovoru nesmí na těhotenství ptát. S kurzem bych počkala, na mateřské stejně všechno zapomeneš :-D

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 505 odpovědí a 409 704 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist