OSVČ a nástup na PPM při druhém dítěti

Otázku položila: Bývalá uživatelka #37094 8.12.2011 17:49

Dobrý večer, moc prosím o radu, pomoc, protože nevím, kudy kam.

V této době jsem na MD (dcerka má 14 měsícu) a 24. 2. 2012 byl stanoven den porodu mého druhého dítěte. (ale pravděpodobně budu rodit dřív, kvůli preeklamsii)

Jako OSVČ jsem si začala platit v posledné chvíli nemocenské pojištění (nevěděla jsem že jsem v jiném stavu - kojila jsem..) no, během placení, došla jedna platba za nemocenské pojištění 1 den s opožděním, (takže mně bylo nemocenské pojištění "nedobrovolně" ukončené, i když všechny platby; důchodové, sociálné a zdrav. pojištění odešli v termínu.)

Opětovně jsem se přihlásila k nemoc. pojištění, ale výpadkem těch pár dnů, již nedosáhnu být pojištěná 180 dní apod., takže nedosáhnu na PPM a taky jsem nemohla nastoupit na neschopenku.

Tento měsíc, proběhnou z mé strany platby již 3krát a podle toho co jsem se dočetla na stránkach na stráncích čssz, bych mohla nastoupit k 29.12.2011 na neschopenku (je mi diagnostikovaná preeklamsia a od toho měsíce, 3 měsíce zpětně jsem si začala platit opětovně nemocenske pojištění) platila jsem minimum 1807 důch. poj. a 143 na nemocenské pojištění.

Avšak od 30.12.2012 bych eventuálně mohla nastoupit již přímo na mateřsku. Tak nevím,.. co mám dělat. K jakému datu kde nastoupit, abych již další měsíc, nemusela platit soc., zdravotní a nemocenské, jelikož i když to teď platím a jsem OSVČ, kvůli zdr. stavu nemám žádny příjem, pouze mateřskou za dcerku.

Nechat se vypsat? Nastoupit na mateřskú?
U prvního dítěte mně nárok na PPM vznikl. Jak to bude teď, poté, co se změnili podmínky? A jak to bude pak? Budu pobírat rodičák na dcerku a pak po 6 měsícich ještě jeden rodičák na druhé dítě?

Můžete mně někdo poradit? Nebo kde a na koho se mám obrátit? Jen né na moji čssz, protože kvůli nim mně zaniklo nemoc. pojištění. Ještě v ten den, kdy měli být peníze na účtu ČSSZ, jsem mluvila se svoji referentkou, zda je všechno v pořádku bylo. A pak nebylo...

Předem moc děkuji!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Verousek898.12.2011 23:08

    S tou nemocenskou ti neporadím. Ale pokud nemáš 180 dní placené nemocenské pojištění, tak bych řekla, že na mateřskou mít nárok nebudeš. Měla bys po porodu nastoupit rovnou na rodičovskou dovolenou. Ale zkušenosti s tím nemám, takže víc neporadím. Přičemž nepobíráš 2 rodičáky, ale pobíráš vždy pouze to, na co máš nárok na druhé dítě! Tzn., že na první dceru nebudeš pobírat nic, ale budeš pobírat peníze akorát na to druhé dítko. Jinak, nevím, kam jinam se obrátit než na čssz.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist