Nová práce a těhotenství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #408120 4.7.2019 14:31

Ahoj :) Jsem měsíc po zkušební době v nové práci ( kancelář, administrativa, účetnictví). S přítelem jsme se opravdu krátce snažili o miminko a vyšlo to dříve než jsme čekali. ( Nechápejte špatně, jsme nadšení a strašně se těšíme.) Mám ale dotaz ohledně toho, kdy to v práci oznámit, smlouvu mám totiž na 1 rok s tím, že mi jí, pokud to bude vyhovovat oboum stranám, prodlouží na neurčito. Je to má první práce na smlouvu, zajímá mě tedy, zda má zaměstnavatel právo mě vyhodit, když jsem těhotná, ještě před uplynutím pracovní smlouvy? Ráda bych totiž měla nárok na mateřskou. Také by mě zajímalo, vzhledem k tomu, že mám smlouvu na určito, mohu počítat s tím, že by byli tak vstřícní a smlouvu mi po tom roce prodloužili, abych mohla po mateřské znovu nastoupit? Vůbec nevím jak to chodí, budu ráda za každou radu, děkuji :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • zirafka114.7.2019 14:55

    Vyhodit tě nemůžou, zákoník práce velmi chrání těhotné. Ale zároveň moc nepočítej s vstřícností - proč by dávali smlouvu někomu, koho tam pár let neuvidí, raději to místo obsadí jiným.

  • Propustit tě bez udání důvodu i během těhotenství tě mohou jen ve zkušebce, takže jseš za vodou, jestli zkušebka proběhla. Ohlásit těhotenství není tvá povinnost, spíše je to tvé právo, protože práce těhotných je v zákoníku práce speciálně ošetřena, pro taměstnavatele z toho plynou některé povinnosti, pri tebe nějaká práva, ale je to čistě na tobě, jak chceš. Jestliže je to tvá první práce na smlouvu, tak jestli vznikne nárok na mateřskou, tak to bude dost natěsno, možná to ani nestihneš odpracovat, nevím jak to je, kdyby ti umožnili případě pracovat až skoro do konce (př. tedy být na nemocenské), přeci jen na MD se nastupuje 6-8 týdnů před TP a kdyby ti třeba chybělo ještě tolik do získání nároku..., to si určitě pak zjisti přesně na OSSZ. S prdloužením smlouvy na neurčito nepočítej. No, abych řekla pravdu, já smlouvu na neurčito ještě taky nikdy nezískala, bude mi za pár 40, unikla mi o fous, taky díky těhotenství. Každopádně mi při smlouvě na dobu určitou, která mi končila před 20tt zaměstnavatel vyšel vstříct a prodloužil mi ji tak, abych mohla pracovat až do nástupu na mateřskou ;-)

  • Nas stat/zakony velice chrání tehotne zeny. Kdyz jsi tehotna a zamestnavatel to vi, nemuze te vyhodit - ochrana v zakoniku prace.
    Pokud jde o zamestnavatele a prodlouzeni smlouvy m jsi tam kratce, navic brzo jim budeš muset oznamot, ze jsi tehotna (udelala bych to co nejdřív - ono, kdyby si tohp nejdriv vsimli kolegové by ti asi postaveni v praci taky nevylepsilo).
    Osobne si myslim, ze zamestnavatel nebude chtit ti louvi prodlouzit na neurčito

  • Byla jsem v podobné situaci. V listopadu jsem nastoupila do nové práce. Na začátku února (po zkusebce) jsem otehotnela. Vyhodit tě nemůžou, smlouvu ti neprodlouzi. Moje smlouva je do září 2019. Nárok na mateřskou mám, jelikož jsem odpracovala min 270 dnů během 2 posledních let (předtím jsem byla zaměstnaná skoro 3 roky u jine firmy). Smlouva ti prostě skončí k uvedenemu datu. Myslím že nárok mít budeš, po skončení smlouvy bys byla v ochranné lhůtě.

  • Myslím si, že ti smlouvu neprodlouží, ale můžeš se pokusit to domluvit. Když to nevyjde, rozhodně bych si z toho žádnou velkou hlavu nedělala, mateřskou dostaneš tak jako tak. A práci taky najdeš. Podívej se třeba na https://www.hitprace.cz/ , nabídek je fakt plno, a pokud se práce nebojíš a jsi učenlivá, určitě nebudeš mít problém.

  • Ve zkušební době jsem strávila po těhotenství asi jen tři neděle. Dostala jsem se totiž pod ruku moc dobré firmě, která tolerovala moji pracovní neschopnost ještě před mateřskou. Nebála jsme se o své zdraví ani když jsem lezla po střechách, protože jsem věděla, že ochranné pomůcky, které mi manžílek pořídil na ardon.cz mě ochrání bez pochyb.

  • Marus195630.7.2021 15:01

    Ráda cestuji. Poznávám nové města, kulturu, lidi. Bydlím kousek od hranic s Polskem. Zadala jsem práce Warszawa a vyjelo na mě spoustu zajímavých nabídek. Díky portálu https://www.hitpraca.pl/praca/warszawa/ jsem se rozhodla, že zkusím v Polsku pracovat. Chci poznat nové lidi. Vždycky mě lákalo pracovat v zahraničí. Takže si teď plním takový menší sen.

  • kristyrychla8.6.2022 23:32

    Není tady prosím někdo, kdo se zabývá tvorbou webů na podobné úrovni jako to umí https://wpdistro.cz Já bych totiž docela nutně potřebovala udělat osobní web a fakt se mi nechce platit nějaké velké peníze za agentury. Stačí mi jednostránkové portfolio, které se pouze napojí na poptávkový formulář. Jsem totiž cukrářka v Ostravě

  • JanaK2030.10.2022 18:11

    Pokud jste po zkušební době, tak vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď, pokud by to nepodal tak, že jste nadbytečná. Osobně bych se snažila se dohodnout na home office. Když pracujete jako účetní, tak můžete klidně pracovat na dálku. Já pracuji na home office již pět let a jen občas se stavím v kanceláři, pokud si potřebuji něco vyjasnit s kolegy. Naposledy jsme byli na <a href="https://firmsport.cz/">teambuildingu</a> na jeden den a noc na horské chatě.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 715 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist