Nevím co ted.. kam jen dal? pro co se mam rozhodnout????

Otázku položila: Pao 17.4.2012 22:09

Cauvec, tak jsem tu zas. Tentokrat mam dilema vzdelaní. Dostala jsem se na jedinou vysokou az do plzne (na grafiku) bohuzel je to pro me pres celou republiku a vubec, ale vubec se mi tam nelibi a ani tam nikoho neznam. Dale mam jiz dva roky pritele v brne (asi 2,5 hod. od meho rodiste) a oba se bojíme ze jeste vetsi vzdalenost nez je ted bychom uz neustaly. Bohuzel mi podle vseho jina vysoka nevysla. A ja se ted rozhoduji jestli si najit na rok praci a ziskat praxi a pak zkust vysokou znovu, nebo jit na vosku v brne (kde vim ze me vezmou) a nebo jit na rok do plzne a pak to vsechno zkusit znovu.
Normalne bych nevahala a sla do plzne, ale nevim neco mi rika ze je to spatna volba, navic opravdu nemam plzen rada (nic proti ni je to jen muj pocit) dale ani kolektiv ve kterem bych byla mi moc nesedl (spis jsem proste nezapadla) a opravdu nechci riskovat dalsi propast ve svem vztahu, ale zase .... proste nevim.... prosim poradte:'-(

děkuju za rady :)

Tak uz jsem skoro rok v Plzni a s pritelem vztah pokracuje :) ... neni sice bez problemu, ale to neni asi zadny :-)

;-) dekuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Zdeherda18.4.2012 9:54

    Racionalne bych ti doporučila Plzeň. Chápu, že se ti tam nechce, je to daleko, necítíš se tam, lidi ti nesedli...Je to asi přirozená reakce, člověk rád dá na první dojem. Nechce se ti udělat krok do nejistoty a do neznámého prostředí. Ale ta grafika je určitě zajímavý obor a navíc i s dobrou možností uplatnění! A za pár týdnů nebo měsíců si v Plzni zvykneš, najdeš si kamarády, fajn lidi jsou všude, i když se to nezdá. A co se týká tvého vztahu...ano, vztahy na dálku jsou hrozně obtížny, chce to od obou velkou disciplínu, ale na druhou stranu, pokud už teď si myslíš, že bys to neustála tak ten vztah asi není tak silný jak by mel byt. Dnes je také běžné, že studenti jezdí na stáže po celé Evropě, třeba i na semestr nebo dva a to je teprve dálka! Ale určitě to za to stojí. I tím, ze se clověk odpoutá od prostředí, které zná a učí se žít jinde, získá spoustu cenných zkušeností. Zní to možná sobecky, ale měla bys myslet hlavně na sebe, na svojí budoucnost. Fuj to je strasně učiteská věta...vždyť i tu Plzeň můžeš zkusit na rok a pokud by to furt nebylo dobré, zkusit přestoupit někam blíž...

  • Pokud Tě vezmou na VOŠku v Brně a cítila by ses tam lépe, šla bych tam. Buď na rok a zkusit něco jiného, nebo tam zůstat. Jde o to, co chceš dělat a jaký chceš titul, u VŠ je to přeci jen vyšší.

  • Taky bych vzala Plzeň - znám jí a tak strašná není :-). Díky tomu, že budeš bydlet na koleji, setkáš se i s jinými lidmi, než jen z grafiky. A vztah na dálku? Pokud nevydrží - tak vydržet neměl. Každý člověk se bojí nových věcí, ale někdy nová věc může velmi mile překvapit (zvlášť pokud od ní nic pozitivního nečekáš).

  • Taky bych ted dala prednost radeji te skole v plzni. Uz ted jste spolu s pritelem od sebe 2,5 hodky, tak nejaka ta hodka navic toho asi moc nezmeni.. S tim ze se ti tam nelibi mam zkusenost. Ja sla na skolu do brna, nejdriv jsem se tam tesila, ale jak melo prijit stehovani, padla na me uzkost a strach z ciziho prostredi. Taky jsem tam nikoho neznala, bydlela jsem na koleji s uplne cizima lidma, s holkou na pokoji jsem si moc nesela a takze jsem prvniho pul roku spis probrecela, jak se mi tam nelibilo.. Ted jsem v brne "uz" dva roky a nemenila bych. Libi se mi tady vic nez doma, kam uz jezdim jednou za dva/tri tydny kvuli nasim a babickam. A rozhodne je lepsu neco zkusit, nez si pak za par let vzpominat a narikat "ze ja blbec to aspon nezkusila", za to nic nedas, utnout to muzes kdykoli. A pro vas vztah to muzes brat jako takovou malou zatezkavaci zkousku.

  • Hlavně si nedávej na rok "pauzu". Vyjedeš z učení a pak těžko budeš chytat ujetej vlak. Víš co tím myslím?

  • Souhlasím, taky bych volila Plzeň, pokud se s přítelem milujete a je vaše láska tak velká a pevná, určitě to vydržíte ;)

  • Zdeherda20.4.2012 8:51

    Tak dej třeba někdy vědět, jak jsi se rozhodla:-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist