Nedostatečně zaplacený doktor?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #183416 13.12.2018 1:24

Milé ženy! Potřebovala bych znát váš názor, radu, zkušenost,...
V říjnu jsem byla klasicky na preventivní prohlídce u svého gynekologa. Zdravotní sestru zajímalo, pod kterou pojišťovnu spadám. Když se dozvěděla, že pod VZP (111), hned začala mluvit o tom, že tato pojišťovna neproplácí panu doktorovi prováděné zákroky tak, jak by měla, a že některé zákroky (i ty běžné, z nichž mi přišlo, že jmenovala převážně věci týkající se těhotenství jako třeba screening) bych si prostě musela doplácet. A podala mi do ruky letáček České průmyslové zdravotní pojišťovny (205) s tím, že tady tato pojišťovna spolu s jinými proplácí zákroky ve správné výši a já bych tak nic nemusela doplácet.
Upřímně mi to vůbec hlava nebere. U žádného jiného doktora (oční, neurologie, zubař, obvoďák) jsem se s tímto nesetkala..... Navíc ještě loni bylo na gynekologii vše v pořádku. Prostě jsem byla u VZP a měla jsem nárok na stejné služby bez doplatku jako pacientky u jiných pojišťoven. Přitom VZP byla a je stále uváděna jako jejich smluvní pojišťovna. Navštěvuji ordinaci Gynprenatal v Havířově. Hlavní tváří Gynprenatalu je doktor Petr Kovář, který často vystupuje v televizi (ČT), případně mívá články v dámských časopisech.
Co vy na to? Já vlastně nevím, jestli mám přecházet k jiné pojišťovně, nebo ne... Byla bych nerada, kdyby mi za rok třeba na neurologii navrhovali, ať přejdu zase k jiné pojišťovně, protože tentokrát jim ta má nová pojišťovna málo platí. Mimochodem byla jsem i na pobočce VZP se zeptat a nic jsem se nedozvěděla.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Zanthia113.12.2018 7:00

    Screening není nikde automaticky hrazen pojišťovnou. Ale většina pojišťoven ho na požádání zpětně proplácí. Na mě to též působí jako když si sestra přivydělává dealováním nějaké pojišťovny. Jinak by jich doporučila třeba víc a ne jednu konkrétní. Přesto bych zrovna u VZP být nechtěla a věřím, že špatně proplácí. Já jsem u OZP už léta a nemohu si stěžovat.

  • buccaneerka213.12.2018 5:00

    Vypadá to, že prostě na gyndě dohazují klienty průmyslové pojišťovně. Jsem taky u VZP, nedávno jsem byla těhotná a je fakt, že zrovna prvotrimestrální přímo hrazený není, ale když mi dal doktor potvrzení o zaplacení, odnesla jsem ho na pojišťovnu a zpětně mi proplatili 1000 korun. Mohlo to být cokoliv souvisejícího s těhotenstvím. Divím se, že na pobočce ti nic neřekli, každopádně jak píšeš - neměnila bych, protože možná má jiná pojišťovna nějakou stovku navíc pro těhotné, ale zase nebude mít příspěvky na něco jiného.

  • Ahoj,
    toto na me zkousela ma byvala gyndarka taky. Rekla jsem, ze me nezajima co ji pojistovna proplaci a nic navic platit nebudu. Rekla, ze dobre. Navic jsem nic neplatila. Proste zkousi prihrat pojistovne klienty a ma za to penize.
    PS: Menila jsem ji kvuli stehovani.

  • pravdou je, že VZP má nejhorší platební morálku ze všech zdravotních pojištoven (platí pozdě, po splatnosti, s nejdelší dobou na splatnost, dělává i problémy) a je to věc, která by tebe pacienta nemusela nijak zajímat/neměla se tě nějak dotknout. faktem je, že pokud by lékař měl hodně pacientů zrovna u VZP, tak by ho to mohlo i existenčně ohrozit, protože on svým dodavatelům včas zaplatit musí.
    jen na tobě, jak se rozhodneš. U lékaře nabídli pro něho vhodnou variantu, která není špatná a je spolehlivá, je to druhá největší zdravotní pojištovna na trhu. To, že by za to měl peníze je velmi málo pravděpodobné, protože jediné peníze, které z toho lékař má, jsou platby za pacienta. Ty při přehlašování nikde neuvádíš, na čí popud ZP měníš.
    Jsem u pojištovny 205 již více než 10 let a za tu dobu jsem se u lékařů nejednou setkala s názorem na dotaz jakou pojištovnu máte a odpověd 205 - 205 je dobrá, s tou problémy nemáme, ještě že nemáte VZP.

  • trinetka13.12.2018 9:29

    VZP proplácí jen potvrzovací, ve 20tt a ve 30tt. Nicméně ten ve 13tt propláceli vždy kolem 1000kč zpět, stačí si zajít na pobočku. Pokud je problém jsou tam navíc myslím ještě 3 tzv. odůvodněné utz vyšetření, ale pokud není, třeba můj dr to nedělá..
    Sestra na mě působí, že jí za doporučování něco delar přidal.
    Neměla jsem s VZP nikdy problém. Každoročně si jdu pro vitamíny a nechávám si je proplatit a jako dárce krve sem si chodila i na pohybový aktivity. Každej rok se to trochu mění, chce to po novým roce sledovat.
    akorát nechápu, jak ste se nemohla na pobočce nic dozvědět?

  • Jsem u VZP a velmi často slyším od praktika "když Vám napíši tohle vyšetření, půjde po mne pojišťovna", "budu mít problémy s pojišťovnou" apod. Problém je, že mne jako pacienta tohle absolutně nezajímá. Ve chvíli, kdy mám zdravotní problém, očekávám řádné vyšetření a léčbu. Zdravotní pojištění člověk odvádí, tak chce ošetření. Jinak je celý náš systém naprd.

  • Ahoj,

    Neporadím jak je to s placením zákroků v těhotenství ale chodila jsem do stejné kliniky na prevence + zavedení tělíska.

    Chodila jsem paní doktorce na kterou nemůžu říct půl slova ale jednání kliniky a sestry mě donutilo odejít. Se sestrou jsem se měla problém domluvit byť na obyčejných věcech, volala mi jednou zpět do práce abych přišla dříve na domluvenou prohlídku když jsem měla falešně pozitivní TT a když jsem řekla že to nejde a tak jsem měla svému šéfovi říct že jsem možná těhotná :-( Což člověka s takovýma nervama fakt uklidní. Přitom paní doktorka mi hned ve dveřích řekla že je to určitě planý poplach a že jen chce udělat ultrazvuk pro jistotu. Klinika u mě skončila teď když jsem potřebovala vyměnit tělísko, sestřička mě objednala na den kdy mi expirovalo, na dotaz zda to není pozdě(minule jsem měsíc čekala na výsledky cytologie + cca týden jsem brala nějaké desinfekční čípky) mi řekla že ne že se domluvím. Pak jsem si zavolala znova a to už že je třeba počkat na cytoligii a na dotaz jestli to nevadí že tělísko už expirovalo tak že prý ne a že se budu chránit jinak... Na co asi pak platím x tisíc za tělísko abych se chránila jinak jen kvůli neschopnosti mě objednat. Volala jsem přitom s předstihem.

    Odešla jsem do jiné kliniky v Ostravě a k mému údivu mě Mirena nevyšla 7200kč jako v Gynprenatalu ale na 5400kč se vším všudy(akorát jsem si Mirenu vyzvedla v lékarně sama). Takže zjevně klinika si asi trošku mastí kapsy nejen na těhotných

  • JanaK2030.9.2022 9:38

    Já jsem se s tímto podobným problémem setkala na alergologii, kde mi pan doktor řekl, že pokud nepřejdu od VZP k pojišťovně, kterou on nabízí. Nebude mě moci provést vyšetření a napsat mi léky. Naštěstí mi kamarádka poslala odkaz na internetové stránky https://www.moje-doktorka.cz/, kde mi praktický lékař v Hradci Králové pomohl online a ihned mě objednali.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist