NAVÝŠENÍ rodičovského příspěvku...

Otázku položila: Bývalá uživatelka #41105 2.8.2012 20:21

Těhulky, žádala si z Vás už některá o to navýšení rodičovského příspěvku na první dítko v době druhého těhotenství??? Slyšela jsem o této možnosti, že to tak jde, abychom nepřišli o peníze na první dítko, že nám rodičák navýší, tak mě zajímá, co vše je k tomu potřeba a zda to jde udělat už ted, i když nemám jeste těhotenskou prukazku, nebo musím čekat teprve na ní??Dostanu ji za měsíc.....děkuji za odpovědi....

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahojky, pokud máš nový typ RP od 2012 pak si můžeš měnit částku každé 3 měsíce bez udání důvodu a ta nejvyšší částka je myslím něco kolem 11 400 Kč.

  • Martasek892.8.2012 21:43

    Přesně tak. Můžeš si spočítat, kolik Ti chybí vyplatit do celkové částky. Záleží, zda máš RP od roku 2012, nebo starší. Pak se celková suma nejspíše liší. Ale pokud jsi čerstvě těhu, počítám, že máš starší variantu. Pak záleží, na jakou variantu máš (dvou, tří, nebo čtyřletou)?

  • Na průkazku čekat nemusíš, ta není vůbec podstatná. Důležitý je, jestli na to zvýšení máte nárok. Já měla na syna automaticky 4 letý rodičák, protože jsem nikdy nepracovala. V listopadu jsem znovu otěhotněla a od ledna začala platit tahle změna, tak jsme toho hned využili. Na netu jsme si stáhli formuláře, přítel si musel vyřídit potvrzení o denním vyměřovacím základu zpětně za 12 měsíců před narozením syna. Pak jsme si vypočítali, kolik peněz z těch 220000Kč už jsme vybrali a zbytek jsme vydělili počtem měsíců, které zbývaly do dalšího porodu. Výslednou částku jsme zapsali do formuláře a bylo. Ta měsíční částka pak může být maximálně asi 11500Kč a mám pocit, že ještě záleží na tom vyměřovacím základu, o kolik si nakonec můžeš zažádat. Snad jsem to napsala správně a srozumitelně :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 738 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist