Mateřská a rodičovská

Otázku položila: dzusinka 20.1.2019 16:22

Zdravím, ráda bych věděla, jak je to teď s mateřskou a rodičovskou. Mám doma dceru 2,5 roku, těhotná zatím nejsem, ale uvažujeme o tom. Před otěhotněním jsem pracovala v normální práci, nastoupila na mateřskou, rodičovskou jsem zvolila do dvou let věku dítěte. Teď pracuju už asi rok na DPP, odvody tedy nemám. Přítel pracuje a může si začít jako živnostník platit nemocenské. Otěhotnět plánujeme nejdříve v květnu (tj. porodím nejdříve v únoru). Kdybych se nechala teď zaměstnat, budu mít nárok na mateřskou? Případně jak je to s tím napsáním mateřské / rodičovské na přítele, aby se mi zvětšily možnosti? U bývalého zaměstnavatele jsem pořád zaměstnaná a drží mi místo, ačkoliv se do práce už určitě nevrátím, do tří let věku dcery určitě porodit nestihnu.
Prosím ptejte se, pokud vám tam nějaká informace chybí.

Pro ty, co budou hledat po mě: https://www.penize.cz/rodicovska-dovolena/308422-rodicovska-dovolena-do-4-let-veku-ditete
Pokud zůstanu do čtyř let věku prvního dítěte doma, ale zaměstnavatel mi smlouvu jakkoliv nezruší, tak mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství a bude se počítat z doby přes nástupem na první mateřskou. Od 3. do 4. roku věku dítěte ale musím požádat o neplacené volno. Důležité je, aby smlouva trvala. Takže super zpráva.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • stupidiack20.1.2019 17:28

    Pro nárok na pobírání mateřské je nutné mít během posledních 2 let odpracováno 270 dnů. Kde by byla dcera, když bys teď nastoupila do práce? Od ledna 2018 neplatí, že by se napsáním rodičovské na otce zvětšily možnosti (možnost volit délku rodičovské od 2 do 4 let věku), je to libovolné. Pouze ženy s vysokými příjmy (jak já říkám manažerky) si mohou výši rodičovského příspěvku vybrat v co nejkratší době (aby mohly zase do práce), tím pádem budou pobírat vyšší částku.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 198 otázek, kterým se dostalo 271 491 odpovědí a 409 686 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist