Mateřská a rodičovská...

Otázku položila: Lenka997 5.12.2017 16:21

Dobrý den, mám dotaz ohledně mateřské a rodičovské. Je mi 20 a jsem zaměstnána sedmým měsícem. S přítelem jsme se dohodli, že je pravý čas vsadit HA, protože bychom chtěli miminko. Ale chtěla bych vědět jak je to s mateřskou...pořád platí, že musím mít odpracovaný rok nebo se to navýšilo? Každý mi tvrdí něco jiného...Další věc je rodičovská.... kolik musím mít odpracováno abych si mohla určit jak dlouho chci pobírat rodičovskou? Děkuji předem za odpovědi...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Asimka5.12.2017 16:57

    Na mateřskou musíš mít odmakáno 270 kalendářních (ne pracovních) dnů během posledních dvou let, takže když bdueš chodit těhotná nějakou chvíli do práce, tak uplně v pohodě, vychází to asi na 9 měsíců práce... na rodičovskou má nárok každý, kdo porodí bez ohledu na věk, vzdělání, jestli pracoval atak.. navíc od novýho roku, teď 2018, si tu hranici může zvolit kdokoliv, ne jenom ti, co pracovali... takže když bdueš chtít bejt na "mateřský" 2 roky, budeš pobírat měsíčně 11500 nebo tak nějak a za dva roky můžeš do práce :)

  • Je to u obojiho rok. A navic aby sis mohla nastavit sama, kolik chces pobirat, musis mit urcity prijem. Nejde to kdyz beres treba minimalni mzdu. Ale nevim kolik ten prijem je.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist