Mateřská

Otázku položila: Anonymní uživatelka #36385 7.3.2011 16:11

Ahoj devcta,
mam takovou otazecku kdyz budu prechazet z nemocenské na materskou tak nevim jestli musim traba nekde o tu materskou zazadat nebo jit napr.na socalku nebo tak neco. A jeste jeden dotaz, jelikoz mam neo spis jsem mela malou vypatu takze mi materskavychai kolem 5500Kč tak nevim, kde mi to dorovnaji do tech 7600Kč coz je minimum. Nemate z tim nektera zksenost prosim???? Mam na to jeste 3 tydny tak abych to vse kdyztak stihla zaridit. Moc dekuji za odpovedi.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj.. o mateřskou se na sociálce nežádá.. teda pokud nejsi OSVČ. Papír ohledně mateřské ti dá tvoje lékařka a zárověn ti ukončí neschopenku. To vše zaneseš do práce. Oni se už o vyplácení mateřské postarají. Na sociálce se žádá až o rodičovský příspěvek. Ale co ti nepovím je to dorovnání. Snad ti tu někdo na to odpoví:-)

  • Ahojky,
    přesně jak píšou holky, papír na mateřskou vystavuje gynekolog, s tim pak zajdeš do práce, kde účetní k tomu vytiskne ještě tzv. přílohu k žádosti o PPM a to pošlou na sociálku. Do porodu budeš dostávat jen těch 5500,-Kč, co sis vypočítala a to od té sociáíky "zaměstnavatelské". Po porodu si zajdeš na sociálku která spadá po ÚP a vyplácí sociální dávky atd., kde ti daj papír na potvrzení výši mateřské, s tim dojdeš na tu "zaměstnavatelskou"sociálku a tam ti napíšou denní vyměřovací základ mateřské a s tim pak zpátky na sociálku ÚP a pak ti budou automaticky dorovnávat do 7600,-Kč na účet nebo složenkou. Je to lítání, ale vyplatí se to. Jen si tam zajdi do 3 měsíců věku dítěte, jinak o ten doplatek přijdeš. Snad jsem to popsala trochu srozumitelně :-))

  • Zdravím.
    Tak každopádně dostanete papír od gynekologa, že nastupujete v určitý datum na mateřskou, s tím pak musíte zajít na sociálku. Problém je ten, že já Vám konretně můžu říct kam, ale nevím jak to máte ve Vašem městě, resp. kraji. My tu máme dvě sociálky, jedna je spojená s pracovní úřadem (ta vyřizuje sociální dávky, porodné, příspěvek na dítě a pak také nástup na mateřskou, délku mateřské), jsou dva termíny mateřská a rodičovský příspěvek, dodnes nevím co je co :-) To jsem odbočila, pak je du druhá sociálka a tam chodí firmy, vyřizují si důchody a pak také mateřská a tam se nosí nebo firma posílá pokud marodíte, tu neschopenku a lístek na peníze, tahle Vám platí právě tu nemocenskou. A tahle sociálka Vám bude dorovnávat tu výši.
    Asi v tom budete mít zmatek, za to se omlouvám, ale určitě si zajděte na sociálku a tam Vám vše poví, každopádně musíte narazit na dobrou a nezamidrákovanou paní za přepážkou. Ale určitě Vám to řekne i gynekolog kam máte zajít. Ale jak říkám, to je z mé zkušenosti, tak ani nevím jestli jsem Vám pomohla.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist