Kdy se začít snažit o dítě?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #204061 17.11.2017 22:00

Dobry vecer, potrebuji od vas radu. A pritelem jsme se dohodli, nebo spis shodli, ze bychom chteli miminko. Jenze. Ja jsem v praci na dobu urcitou (do konce brezna). Pak mam prislibeno na neurcito. Kdyby se zadarilo rekneme v prosinci a prisla bych na to v lednu, tak je to sice pekne, ale prijde mi hloupe to tajit jen kvuli smlouve (bih vi, zda by se to vubec podarilo) a jeste horsi mi prijde scenar, ze by mi kvuli tehotenstvi smlouvu neprodlouzili a byla bych doma. Nebo bych sla neco delat na osvc. OProto zadam vasi radu. Pockat, anebo neresit? Vubec se neorientuju, v materske a rodicovske, jak to souvisi s pravi apod. Mam odpracovano 10 let na HPP.
Samozrejme je mi jasne, ze nikde neni psano, ze to pujde hned. Ale znate to. Nahoda je blbec :) dekuji!

Milé dámy.. Tento dotaz jsem psala den před oslavou, po které když jsme se vrátili, jsme si poprvé v životě nedali pozor. A světe div se, ačkoliv by mě to ani ve snu nenapadlo, v úterý byl těhotenský test pozitivní..
Mezitím jsem v práci zažádala o předčasné prodloužení smlouvy na neurčito, protože nám to doporučil hypoteční poradce, a oni mi potvrdili, že ji v lednu podepíšeme a bude platná od února.. Ale ted mi to prijde jako podraz teda :-D i kdyz jsem to tak vazne nemyslela!! Ja vubec netusila, ze se zadari.. Pocitala jsem s tim, ze se budem jeste snazit...

Muj dotaz zni: co když se to v práci domáknou a na konci brezna skoncim a budu od dubna doma? Budu mit narok na materskou vypocitanou z platu?

  • 19.11.2017 17:58:18 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 19.11.2017 17:58:18 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj,nevím zda poradím správně ale asi bych počkala.
    Začni brát kyselinu listovou,zkus zjistit kdy máš ovulaci a až budeš mít smlouvu na neurčito ,vlítněte na to :-)
    Pokud je má rada špatná,předem se omlouvám..

  • Ja bych teda dite neodkladala. Pokud pracujes uz 10 let, predpokladam, ze ti uz tahne na 30 a tak bych sla do miminka, kdyz ho oba s pritelem chcete. A jak pisou ostatni holky, sance, ze to vyhde hned neni tak velka. Oznamit tehotenstvi az po 12.tydnu je v poradku, a to uz pravdepodobne budes mit smlouvu na neurcito.

  • Ahoj, já být tebou, tak bych to neřešila. Ona pravděpodobnost, že Vám to vyjde hned na první pokus, zas tak velká není. A i kdyby, tak říkat zaměstnavateli, že jsi těhotná dřív než po ukončení 1. trimestru by bylo stejně divný, takže když by jsi to řekla třeba v půli dubna tak by to bylo naprosto v pořádku.

  • no pěkný, gratuluju :) leden je za dveřma, takže prostě počkej a nic neříkej a snaž se to utajit jak nejlíp jen budeš moct (doporučuju nejíst nic, co má jakoukoliv vůni, aby ti nebylo zle - třeba já jsem v práci snídala bílý jogurt s vločkama a banánem, pak jsem uzobávala oříšky...) a pít hodně ovocnýho čaje, jíst ovoce. Udržuj žaludek neustále plný, mě bylo nejvíc zle když jsem měla hlad. Pokud budeš mít štěstí, podaří se ti to utajit tak do 4.-5. měsíce, to už bude skoro duben, a když jim řekneš, že jsi těhotná a stalo se to "omylem neplánovaně", lidi už si to nespojí s tím, že jsi čekala kvůli smlouvě, ono se to nezdá, ale třeba tři měsíce po podepsání je fakt dlouhá doba a člověku to hned nedojde. A i kdyby, každej průměrně inteligentní člověk musí pochopit, že mít dneska dítě není snadný a každej dělá co může:-)

  • Ahoj, jak píšeš, ten scénář, že to půjde hnedka, je spíš pohádka :) jinak mě když končila smlouva, tak jsem šla 3 měsíce předem za šéfem a zeptala se ho, jak to vypadá s mojí smlouvou, jestli bude na neurčito nebo se mám začít porozhlížet jinde. Mě tenkrát řekl, že neví kolik bude práce, tak mi dá zatím půl roku navíc a pak uvidíme. Dala jsem výpověď :) a našla jinou práci, kde jsem měla smlouvu na neurčito hnedka. Nakonec jsem otěhotněla až za další rok, tak to ani nevypadalo tak blbě...

  • Já bych asi čekala, spoustě holek se zadari hned první, druhý měsíc a bylo by mi blbý jim v práci nic nerict, podepsat si smlouvu a pak to vybalit. Bala bych se, že si tam tím zničím pověst. Ale tak u nás v práci jsou asi taky jiný vztahy, je nás tam pár a jsme v podstatě kamarádi. Nejspíš i kdybych to vybalila, tak mi tu smlouvu na neurčito dají, protože by mě chtěli mít jistou i po porodu.

  • Ahoj, to jsme zhruba ve stejné situaci. Práce na dobu určitou (jen s tím rozdílem, že mě končí až v červnu 2019). Rovněž mám pak přislíbeno, že poté dostanu práci na dobu neurčitou. O miminko se s manželem snažíme už teď (cca půl roku, takže s tím, že se zadaří celkem hned bych si tak úplně jistá nebyla). A v práci jsem zatím nic neoznamovala (byť tam máme velice pěkné vztahy).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 440 odpovědí a 409 662 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist