Jít na neschopenku nebo ne?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #34436 2.1.2012 13:52

Ahoj, nedávno jsem tady řešila svoje pozitivní těhotenské testy a ptala jsem se, jestli byste absolvovaly dlouhý let letadlem. Dnes jsem byla u doktora, těhotenství mi potvrdil, říkal že to vypadá na 4. týden (podle mě bych měla být dnes 5+0), ale jeho ultrazvuk už toho dost pamatuje, tak to neřeším zatím :-).Let mi důrazně nedoporučil, dostala jsem i Utrogestan - nevím jestli se běžně dává všem na počátku těhotenství pro jistotu nebo se mu něco nezdá, ale řekl mi že mám trošku menší dělohu, tak možná i proto - pro udržení těhotenství. Mám přijít za 14 dní, pak teprve vezme krev atd. Takže let oželím, nebudu riskovat...O to ale nejde.....
Sám mi řekl, že si mám rozmyslet, jestli chci zůstat doma, protože pracuju ve školství a tam pořád někdo kašle, smrká,samá chřipka, teď má i jedna kolegyně neštovice...řekl, že teď by bylo dost nešťastné onemocnět, protože tyto týdny jsou rozhodující pro zdravý vývoj....řekla jsem, že si to rozmyslím ještě.....
Tak nevím, nejsem žádná princezna co by nechtěla pracovat, a popravdě si ani moc neumím představit být od teď doma, ale na nachlazení, rýmy, kašle,chřipky atd jsem docela náchylná a trochu mě to straší....uvažuju, že bych možná doma zůstala, ale jen než bych překlenula ty kritické 3 měsíce a pokud by všechno bylo v pořádku, tak bych chtěla znovu nastoupit do práce...
Jaký na to máte názor vy?
Další problém je to školství - když zůstanu doma ty 2 měsíce, budou za mě potřebovat náhradu, protože by neměl kdo ty děti učit. A těžko někdo nastoupí jen na 2 měsíce. Takže by se mohlo stát, že mi řeknou ať zůstanu doma už celý těhotenství...A kdyby se pak, nedej Bože, stalo to nejhorší a já potratila, tak si neumím ten návrat dost dobře představit.....fakt nevím, co s tím

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Verousek892.1.2012 14:47

    Já bych dala na radu doktora. Když si zvolím nějakého doktora jako svého ošetřujícího, tak do něj vkládám víru, že ví, co dělá. Takže pokud by mi řekl, že mám jít na nemocenskou, šla bych. U nás na škole, když byla nějaká učitelka dlouhodoběji nemocná, tak za ni našli náhradu v řadách již zaměstnaných učitelů ve škole tím, že poupravili rozvrhy a nikoho nového nepřijímali, takže je to možná i o domluvě u tebe v práci.

  • no tak je pravda, že doktoři cpou při těhu neschopenku každé, ale to si sama musíš zvážit. Já chodila do práce až do nástupu na mateřskou, denně jsem jezdila 30km vlakem do práce a zpátky a to i přes zimu a nic se mi nestalo. V kontaktu s lidmi jsem taky vzhledem ke svému povolání byla denně a to nejen s těmi zdravými, ale jsem docela dost odolná.
    Se školními dětmi je ta potíž, že mívají opravdu pro těhotnou špatné nemoci, jako třeba právě ty neštovice apod. a to je v těhu hodně nebezpečné, takže pro tvůj vlastní klid by byla neschopenka asi lepší. Ve škole bys to ale měla co nejdřív nahlásit, ať za tebe mohou najít žákům dlouhodobý zástup, pochybuji, že tě po prvním trimestru doktor uschopní.
    Na základce jsme měli taky učitelku, co otěhotněla, nejdřív byla doma na rizikovém, pak zase chvíli ve škole, pak byla zase doma...a my v osmé třídě před přímačkama, vůbec to pro nás nebylo dobré a zrovna v matematice, kterou učila/neučila jsme potom měli co dohánět, protože kvůli té její pracovní schopnosti/neschopnosti vždycky suploval někdo kdo měl čas a my nic neuměli.

  • Ahoj, kdybych byla na tvém místě určitě bych šla na nemocenskou. Mnohdy stačí opravdu málo (např. chytit nějakou virovou infekci - v těchto měsících to není nic neobvyklého), která pak může (ale i nemusí) změnit DNA budoucího miminka.

    P.S. Nechci strašit toť jen můj názor (zdravotníka) =).

  • Borlova2.1.2012 15:13

    Já bych asi na nemocenskou šla. Já chodila ze začátku do práce, dělám taky s lidma a jsem hodně náchylná a samozdřejmně, že jsem něco chytla a brala antibiotika a do toho mi bylo blbě do pátýho měsíce. Naštěstí jsem se z toho dostala a jsem na neschopence do teď a mám necelý měsíc před termínem. A jak píše Verousek89, domluvila bych se s nima. Řekni jim, že když bude vše v pořádku tak bys po těch 3 měsících těhu nastoupila zpátky. Určitě si za tebe nebudou hledat hned novou náhradu a už vůbec Tě nemůžou donutit, abys zůstala na nemocenský, když se budeš chtít vrátit. A uděla jsi dobře s tím letem.

  • Ahoj, tohle rozhodnutí bude na tobě, já pracovala oficiálně do mateřské a neoficiálně jsem byla v práci týden před porodem. Cítila jsem se dobře, i když jsem pak byla hodně unavená, manžel to nerad viděl, ale já chtěla odejít s čistým stolem, v kanclu nás bylo 16, takže nějaké ty nemoci proběhli, manžel byl hodně nemocnej, nic jsem naštěstí nechytla, akorát v osmém týdnu jsem byla trochu nastydlá, tak jsem ležele, bylo to mezi vánocema. ve škole je to asi určitě horší, tam je pořád někdo nemocnej. Mě teda doktor nabízel neschopenku (kvůli tlaku) já ji nechtěla, i jsme věděla, že se mi penízky určitě budou hodit, nic se nestalo, jen jsem si moc neodpočinula, ale zase mi to uteklo. Jestli půjdeš na rizikové, tak bych tam už asi zůstala. Uvidíš,jinak hodně štěstí.

  • Ja bych na nemocenku sla hned. Nejde o to, ze by jsi nechtela v tehu pracovat,ale o to, aby mimi bylo zdrave a ty pro to udelala vsechno. Ano, muze se stat ze potratis jak jsi psala,ale je to mene pravdepodobne, takze o tom moc nepremyslej a radsi mysli na lepsi veci :-) Me treba neschopenku doktor nechtel dat dokud nevidel srdicko. Utrogestan je na udrzeni a je fajn, ze ti ho dal. V praci se zkus domluvit ze pokud by ti bylo dobre, ze by jsi se vratila,ale myslim, ze by bylo lepsi uz zustat celou dobu doma.

  • Ahojky... myslím, že si přesně můj případ.... akorát s tím, že já o miminko bohužel přišla. :0( Každopádně pracuji u dětí v mateřské školce a musím říct, že jsem byla v práci týden a absolutně jsem to dál nezvládala. Byla jsem v těch prvních měsících tak unavená, že jsem tohle fakt neriskovala. Byla jsem schopná prospat celé dny. Co se týče těch nemocí, tak u těch dětí je to fakt nebezpečné a kort v tomto zimním období. Mě doktor nechal na neschopence hned. Celé 4 měsíce jsem byla doma a musím říct, že až budu znovu těhotná nebudu váhat, jestli zůstat doma. Těhotenství je pro tělo opravdu velká změna a je fakt že každá holčina to zvládá jinak.
    Jak už jsem psala, tak já jsem o mimčo přišlo... mám také menší dělohu ale tím to není. Dnes jsem byla první den zpět u dětí v práci a čekala jsem to horší. :0) Děti jsou zlatíčka a rodiče jsou také super, takže ten návrat nebyl úplně šílený.
    Každopádně pokud můžu říct, tak doporučuji být doma.

  • Ahojky, já pracuji u prvňáčků a zůstala jsem ve škole až do konce. Ale my jsme měli celé těhotenství bez problémů. A hlavně tady bylo několik jiných okolností, proč jsem chtěla zůstat v práci. Každopádně být tebou, pokud máš jakékoliv pochybnosti, tak zůstaň doma, neřeš, koho si za tebe nejdou, u nás ve škole vždy najdou studentku nebo důchodkyni a těm je jedno, na jak dlouho. Tak si zajdi za vedením a pokus se s nimi domluvit, já myslím, že tyhle věci se docela dobře chápou :-) Já osobně, pokud bych byla na neschopence, už bych se do práce asi nevrátila na ty další měsíce.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 228 otázek, kterým se dostalo 271 603 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist