Je tu někdo, kdo měl dva zamlklé potraty? - bojím se :(

Otázku položila: maja95 27.5.2020 19:12

Ahoj, měla jsem jeden zamlklý potrat v 7 tt, nyní jsem opět těhotná. Na kontrolu jdu až v 7 tt a bojím se, aby to tentokrát už dopadlo dobře. Je tu někdo, kdo prodělal dva potraty? Jaká je pravděpodobnost opakování? S početím nemáme problém, vždy se povedlo v prvním cyklu snažení, teď ale ta otázka, aby to ještě dopadlo dobře. Snažím se nestresovat, věřit tomu, že to tentokrát bude dobré, ale i tak ve mě ta myšlenka hlodá. Stále se sleduji, přijde mi, že mě prsa bolí méně, občas mnou projede píchnutí v podbříšku, i když jsem stále dost nafouklá, tak nevím, zda to nemůže být i tím. Je případně po druhém ZT nějaká šance na vyšetření genetiky atd.? Nebo to dělají až po více nezdařených pokusech? Jo a taky nemám moc vysokou bazální teplotu, jen stále okolo 36,9 a to jsem mívala kolikrát po ovulaci i přes 37,1. :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, nedávno jsem prožívala totéž, co teď ty. Loni v létě jsem měla ZT a v únoru jsem otěhotněla podruhé. Byla jsem strachy bez sebe. U nás to ani jednou totiž nevyšlo na poprvé, snažili jsme se o první těhotenství něco málo přes rok. Když se zeptáš kdekoli na českých forech, tak tyhle témata přitahují jen holky, které mají zkušenost nebo opakovanou zkušenost se ZT. Ty tisíce maminek, které to zažily jednou a nemají potřebu psát na fóra prostě nevidíš. Proto můžeš mít zkreslený pocit, že se to děje každé druhé opakovaně. Faktem je, dle zahraničních studií, že opakované ZT potká 1 z 20 párů. Vždy je ale velká šance, že žena jednou donosí zdravé dítě. Všude v nemocnici i u lékařů mi říkali, že se většinou jedná o jednorázovou záležitost a druhé těhotenství probíhá už v pořádku. Co můžu doporučit je nesledovat se tak, neměřit si BT, nesledovat příznaky. Mé zkušenosti jsou, že příznaky strašně kolísají, měla jsem nevolnosti, udělalo se mi na pár dní dobře a už jsem se bála ZT. Vše bylo ale v pořádku. Prsa jednou bolí, jednou ne. Jednou se cítím mizerně, podruhé nemám ani pocit, že jsem těhotná. Na českých forech mám pocit, že se ti každý snaží vlepit tu svou negativní zkušenost, ještě víc tě vystrašit, ukázat světu čím vším si prošli. Pro zachování duševního zdraví doporučuji toto vůbec nečíst a nikam nelézt. Já požádala manžela, ať mi modrého koníka a emimino zablokuje, tam je toxických lidí nejvíce. Potřebuješ se naladit na mimčo a věřit v dobré konce. Jednou zdravé dítě mít budete.

  • Ahoj, já si teď procházím prvním a je to šílené období... Už ať je to za mnou. Nestresuj se, určitě to dobře dopadne, většinou se to podruhé povede, co jsem četla, miminko zatím nemám, ale taky doufám, že to už vyjde. Držím palce.

  • macicekkajik27.5.2020 20:42

    Také jsem měla zamlklé těhotenství. A beru to tak, že lepší teď, než kdyby se dítě narodilo postižené. Je to těžké období, ale chce to brát pozitivně a bohužel, znám i ženu, která měla 3 zamlklé a až na počtvrté se podařilo otěhotnět normálně. Ber to tak, že příroda ví, co dělá.

  • Buď hlavně klidná a ber kyselinu listovou. Hod na procházky Do přírody. Poslouchej pozitivní hudbu, veci... Bude to dobré.

  • almi27.5.2020 21:54

    Asi tě nepotěším, ale já si ZT prošla 3x, než se konečně podařilo. Teprve po třetím ZT mi dr napsala žádanku na vyšetření genetiky a imunologii, tvrdila, že dřív se to neřeší a bere se to jako "normální stav" (ptala jsem se již po druhém ZT). Nicméně nikde nic nenašli, ani mně, ani manželovi. Vzhledem k tomu, že máme 3 děti (ZT byly mezi 2. a 3.) a všechno jsou holky, vyslovila dr. teorii, že se mooooožnáááá mohlo jednat o chlapce. Ale jistotu nemám žádnou. Příčinu nikdo stanovit nedokázal.
    Co se týká příznaků a pocitů, můžou být stejné, nebo naopak jiné, a přesto se může jednat o prosperující těhotenství. ZT se může opakovat, ale nemusí. Snažila jsem se to brát tak, že je lepší se vypořádat se ztrátou na začátku, než zjistit v polovině těhotenství vrozenou vadu neslučitelnou se životem. Příroda ví, co dělá.
    Držím palce, ať to dobře dopadne.

  • luckachvat28.5.2020 7:19

    Ahoj! Může se to opakovat, ale taky nemusí. Co pár, to originál. Já měla zt 3x po sobě, pak se přirozeně zadařilo a máme syna. Pak zase zt a po něm jsme šli do ivf. Po 2.zt jsme prodělali veškerá vyšetření i genetiku nás obou a vše bylo v pořádku (nás poslala rovnou Dr s žádankou , ale do car se klidně můžeš objednat kdykoliv sama na konzultaci). Až při ivf a genetice embryí nám zjistili poruchu, myslím, 16.chromozomu. Teď máme druhého chlapečka :-)
    Je to moc těžké. Bylo období, kdy už jsem si myslela, že snad žádné děti mít nebudeme, ale na druhou stranu jsem se utišovala, že příroda ví, co dělá a je to lepší takto brzy než v pozdním stádiu těhotenství nebo hůř ještě později :-/
    Celý proces těhotenství je velký zázrak. Už jen aby se sešlo to nejlepší s nejlepším :-D
    Držím palce, aby ti vše dobře dopadlo a brzy ses radovala z miminka.

  • Eika28.5.2020 8:35

    Dobrý den, měla jsem dvě zamlklá těhu 15. týden a 13. týden. Před tím jsem měla jedno dítě, císařem a zdravé a po dvou zamlklých těhotenstvích mám další dítko. Ale to čtvrté těhotenství byl šílený strach, jestli mu tluče srdíčko, jestli je v pořádku atd. Ale zvládli jsme to. Držím Vám palce ať to zvládnete a vše se povede!!!!

  • Asi ti neodpovídá na otázku...já bych nikdy nešla na potrat. Jsem zásadně proti. A jestli bys někdy chtěla mít děti už je taky mít nemusíš. Já jsem 3× potratila a dala bych všechno aby to vyšlo.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist