Je to deprese?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #476351 11.3. 16:49

Ahojky, chtěla bych se zeptat, zda u mě může jít o depresi. Poslední dobou nemám vůbec energii a elán do života, během dne jsem pořád unavená i když spím delší dobu, taky mě denně bolí hlava ale to nevím čí nějak souvisí s psychikou, každopádně jsem skleslá nic mě nebaví, a hlavně mám pocit že se mi v ničem nedaří. Mám pocit že je nademnou černý mrak z kterého pořád prší a nad jinými je jasno, všem se kolem mě daří a mi v ničem. Fakt teď nemam nikoho a nic co by mě těšilo. Nemám žádný podnět být šťastná nechce se mi mluvit s lidmi dokonce se mi nechce ani chodit ven s kamarádky nevím co s nimi říkat a když to mám říct hnusně ale upřímně vadí mi poslouchat že jim se v něčem daří a já jsem úplně na dně ve všem. Psala jsem si delší dobu s klukem a pak se s ním sešla první schůzka super a já najednou dostala jiskru do očí a elán žít a být šťastná jenže tak rychle to skončilo po druhé schůzce kdy se semnou jen vyspal a už nic. (Jo vím je jsem blbá protože jsem mu roztáhla nohy na druhé schůzce ale fakt jsem na jednu stranu tak vyhořela že jsem potřebovala po delsi době udělat takový extrém a myslela jsem že to ale aspon mezi nami déle potrvá ale prostě to byl hajzl co jen potřebuje psát holky do seznamu, to jsem o něm zak trošku o věděla no měla jsem asi zamlženy mozek), takže moje nálada zase sklesla jsem osamocená a smutná. Narovinu jen prezivam každý den a kdyby mk teď někdo mel dát na výběr žít nežít tak já si asi vyberu to druhé. Neříkám že mám sklony k sebevraždě, ale zkrátka život mě nebaví. Mám hlavu plnou myšlenek že se na mě lepí jen smůla, atd. Ze se to děje jen mi a proč a začínám být skoro paranoidní asi..přitom když se trošku dostanu z tohohle zatmění tak se mi jako dějou i hezky věci a něco hezkého okolo sebe mám, ale já to prostě skoro nevnímám a mám pocit že převládá to negativní. No hrůza fakt nevím co dál. 😢 Trošku mě napadá zda to už nemůže být nějaká deprese? Děkuji za názor.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Podle toho, jak to popisuješ, klidně o depresi jít může. Přesnou odpověď na tvoji otázku ti dá pouze psychiatr poté, co tě vyšetří. Zkus se ještě zamyslet, jestli jsou v tvém životě věci, na které se těšíš nebo z nich máš radost, a jestli existují věci, které ti v tvém životě dávají smysl? Jak jsi na tom se spánkem?

  • Může to být deprese nebo porucha nálady, píšeš, že to nastalo v poslední době. Pocity jsou hodně ovlivněné produkcí hormonů - serotonin, dopamin atd. Zkus si vyhledat, jak je možné je doplnit (strava, aktivity...). Třeba to pomůže.
    https://www.purerituals.cz/blog/hormon-stesti-dopamin/ (je tam reklama, produkt prosím ignoruj, jen si přečti článek)
    https://www.herbalus.cz/blog/8489620-serotonin-co-to-je-a-proc-je-dulezity (v tomhle je taky reklama, kterou je třeba ignorovat)

  • Zkusila bych se obrátit pro začátek na psychologa a začít chodit na terapii (u klinických psychologů často platí pojišťovny), kdyby to nestačilo a byla by potřeba nějaká medikace, tak tě může poslat k psychiatrovi. Psychiatr předepíše jenom léky, ale psycholog to s tebou může víc probrat, rozpoznat co a jak. Hezky se obojí doplňuje. Sama jsem psycholožka a s potížemi jako popisuješ se u nás setkáváme často. Nemusí to být přímo deprese, ale třeba nějaká přechodná reakce na delší stresující období. Je fajn, když na to není člověk sám. Držím palce, ať to dobře dopadne.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 526 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist