Jaký je ideální věk na to mít děti a věkový rozdíl mezi dětmi...

Otázku položila: WojKa 9.4.2019 7:51

Holky, ani mi nejde snad o nějakou radu, spíš o vaše zkušenosti a jak to třeba máte doma. Zajímalo by mě v kolika letech jste měly první dítko a v jakém věkovém rozestupu potom druhé, třetí,...
Už mnohokrát jsem se setkala s názorem, že jsme blázni, že máme děti moc blízko u sebe a že by to tak být nemělo. Ale opravdu není lepší mít děti věkové blízko u sebe? Že si spolu aspoň pohrají? Než mít děti třeba po pěti, deseti letech?
Občas o tom přemýšlím, jestli jsme opravdu tak mimo a přemýšlíme úplně jinak než většina.
Díky za váš čas. :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • na toto už je tady několik dotazů a je to o tom, co komu vyhovuje.
    někdo nedá dopustit na rozdíl sotva 2 roky, jiný řekne, že i 3 roky rozestup jsou brzy po sobě.
    osobně jsem chtěla rozdíl mezi dětmi tak 5 let, nakonec mám dvojnásobek a nelituji.
    každému z dětí jsem se mohla individuálně věnovat, mělo ve svém věku co potřebovalo - pozornost mámy, čas, který jsem mu mohla věnovat, já sem mohla jít do práce si vyčistit hlavu od toho kolotoče doma a pak s o to větší chutí jsem byla na další mateřské.
    spoléhat se na to, že děti si spolu vyhrají, pokud jsou blízko sebe, se nemusí být až tak vyplatit. mám v okolí dost lidí, kteří mají děti blízko sebe a děti si spolu teda zrovna moc nevyhrály, naopak to bylo peklo (a u jednoho kamaráda to je i když je dětem 10 a 12 let).
    někteří to chtějí mít vše v rámci "povinností" rychle odbyté, děti vyrostou zároven a mají plus minus stejné potřeby. nějak mimo určitě nejste, jen obvykle lidi mají 2 děti takto a konec, ne tolik. proto to nejspíš mnohé překvapí a udiví, že více dětí tak brzy po sobě.

  • první 28, druhé 32..první jsem určitě chtěla do 30. Kluci jsou od sebe 4 roky, a super, měla jsem dosta času na prvního, i na druhého, pže straší už byl ve školce. A hrají si spolu krásně! samozřejmě rozdíl 10 let už je něco jiného, to už jsou dva jedináčci svým způsobem. ale rozdílu 4-6 let bych se nebála. Naopak bych nechtěl děti blízko od sebe...ale každý má jiný názor, jiné představy o rodičovství, své práci atd.

  • dancewomen9.4.2019 9:43

    Tak já měla první dítě až ve 29,druhé ve 31,za mě teda pozdě...Děti jsou od sebe 22m a podle mě ideál,vždy jsme chtěli děti blízko sebe i když je to často náročné.Být na tom zdravotně a finančně líp,jdeme do delšího:-D

  • JanaRad9.4.2019 10:36

    Moje děti jsou už odrostlejší, ale mám rozdíl mezi nimi 3,5 roku a 4 a 1/4 roku. Je to fajn, starší pomáhaly s mladšími, mám dvě holky a nejmladší je kluk, dcerky měly malého jako panenku :-) Byla jsem s dětmi "jen" doma, bez chození do práce a nelituji. Věnovala jsem se dětem hodně let a nikdy bych nemělnila. Ačkoliv syn je ADHD a tedy velmi velmi náročné dítě i ve svých 13 letech, své děti miluji. První jsem měla v 21, druhé ve 24 a syna ve 29 letech. Chtěla jsem mít děti DO 30 let, což jsem stihla :-D

  • jak je zmineno v prvni odpovedi - neni jednoznacna odpoved :-) kazde dite je jine, kazdy rodic take, kazda zivotni situace...
    my mame male srovnani maleho vekoveho rozestupu - prvni dve deti planovane neplnovane UZ po 19m a superove ;-) behem tehotenstvi sem se bala, ale vse v pohode, jsou jak dvojcatka, cele dny o nich nevim. a pak mame treti planovane, ale neplanovave AZ po 4 letech po prostrednim a zase si vsichni tri krasne rozumi, ale starsi dva uz jsou jinde....spis se o mladsiho staraj, uci ho neco, ten se je snazi dohnat - takze si v 1,5r hraje s malym legem (napr, proste preskakuje batoleci hracky), naucil se rychle se prosazovat, vybojovat si sve misto v rodine, proste jede vyvojove nejrychleji.
    (vsechny tri deti mam vekove po me tricitce. stejne stary muz, to bych si mohla vymyslet kdy a jak bych deti chtela, ale proste az jsem nasla zivotniho a toho praveho partnera, nez se zadarilo...proste zivot :-) )

  • Vždy jsem chtěla mít všechny děti do 30 let, ale bohužel osud tomu chtěl jinak :( Nejdříve nebyl ten správný partner, pak nebylo zázemí a když už by bylo všechno, tak mi život děti nadělit nechce. Dnes je mi 30 a pořád jsem se nedočkala prvního dítka :( Neohlížela bych se vůbec na ostatní, žij si svůj život ;) Nikdy nevíš, co ty okolo tebe trápí a nějaký řeči od ostatních bych nebrala v potaz. Užívej si, že můžeš mít děti, že ti je život nadělil. Nevím, co bych za to dala mít dítka klidně i za sebou, nebo i s velkým časovým odstupem. Myslím si ,že je to jedno, ať tak nebo tak, hlavně, že nějaké dítko člověk vůbec může mít ;)

  • Já mám 3 děti do 30ti, 2 jsem si řekla do 40ti a případně ještě jedno di 50ti :-D (jako nadneseně, myslím tak ve věmu kolem 42-43 bych do toho, počítám, ještě byla schopna jít), teď je mi 38 a čekáme na páté, uvidíme, každá jsme jinak založená, taky je tu otázka skloubení s pracovním procesem a také s tím, že my samy nemusíme mít v tomto hlavní slovo, takže život si to klidné plánuje za nás. Je to složité. Zatím mám rozestup do 2, 4 i 6 let, ten 6tiletý si mocmoc užíváme, ale jaksi sourozenci už jsou moc velcí (snad i proto jsme si řekli, že jdeme do pátého), do dvou let to bylo hodně náročné už v těhotenství (při kojení), po porodu, i později, protože každý byl úplně jiný, neexistovalo, že bych je šoupla do jednoho stejného kroužku a nazdar), jako nejlepší a nejpohodovější mi přijde 3,5-4 roky, jenže to je zas z pracovního hlediska na dlouho i při pouhých dvou dětech. Vše má prostě své pro i proti. Každopádně, když člověk začne mladý, má o dost širší prostor, i lepší vyhlídky celkově, nemusí nikam spěchat, i když jeho sen je mít velkou rodinu, může mít děti i na 2* s pracovním odpočinkem a td.... Když člověk začne rodit později a zjistí, jak je to vlastně úžasné, tak mu už tolik času na rozjání, co by bylo bývalo ideální nezbývá...

  • terryk9.4.2019 12:51

    Kazdej ti napíše něco jinyho a kazdej pro to bude mít své důvody či očekávání. Já si nedovedla představit dítě před tricitkou, měla jsem první v 33 nebo tak, druhé v 35. Rozdíl tedy nějakých 2,5 roku, což je za mě ideál. Ze dvou důvodů, zaprvé první dítě už není tolik závislé, zpravidla nemá pleny, nají se, zabaví. A za druhé ještě mezi nimi není takový rozdíl, aby si brzy v budoucnu nevyhráli. Teď s odstupem 2,5 roku toto rozhodnutí beru jako super, děti už si rozumí, zabaví se, věkové jsou blízko, do prace jsem mezitím nemusela a já mám odrozeno :-) na menší rozdíl jsem byla srab, větší mi přišel jako zbytecnej opruz a riziko, že ti dva si neuzijí tak dlouhé společne dětství.

  • llucifer9.4.2019 13:03

    Já si vždycky říkala, že hlavně nechci první dítě až ve 30... No ve 26 letech jsem vyměnila partnera a ve 30 porodila naše první dítě :-) Teď máme druhé, děti jsou od sebe 26 měsíců a častokrát si říkám, že jsme s druhým mohli ještě počkat, malé je 5 měsíců a je to 😈 ani jeden přes den nespí a já jsem často na pokraji sil 🙄

  • luckachvat9.4.2019 13:16

    Je to vážně individuální. My s manželem chtěli nejlépe dvě děti do 30. Člověk míní, život mění. Začali jsme se snažit po 26. roce a prvního prcka jsme se dočkali ve 31 letech. Už tehdy jsem si připadala stará maminka. Nyní je mi 33 a čekáme druhého a měli by být od sebe 28 měsíců. Chtěli jsme je i blíže k sobě, ale my si moc vybírat nemůžeme a jsme rádi, když to vůbec vyjde. Oba máme mezi sebou a sourozenci cca 2 roky rozdíl a stále máme spolu moc pěkný sourozenecký a přátelský vztah. Manžel má navíc o 16 let mladší sestru a to už je úplný jedináček. Má teď jiné starosti než my :-D
    A tebe obdivuji, že to tak skvěle zvládáš a přeji, ať vše dopadne dle tvých představ! ;-)

  • petulinkaa139.4.2019 13:59

    Děti jsem chtěla do 30 a to se mi vyplnilo,jsem spíš zastánce tohoto než mít děti v 35ti a výš... ale... jsou zensky co prostě nemají štěstí na chlapa nebo ze zdravotních důvodů to trva dele, to je pak jasne... ale odkladat to dobrovolně do vyššího věku mi nepřijde rozumne,ostatně je to pak u mnoho žen znát jaké jsou matky (není to pravidlem) ale bývá to.
    Co se týče věkového rozdílu, mam dcery s 5ti letym rozdílem a nemenila bych! (první 6let,druha 1 rok) jsem pro odstup alespoň minimálne 3-4 let. Osobně bych dobrovolně do rozestupu 1-2 roky mezi dětmi nesla, kdyby to přišlo nečekaně, samozřejmě by to tak bylo, ale jinak ani náhodou, výhodu v tom u kamaradek nevidím a co ostatně vidí i samy a potvrzuji mi samy, že už by to podruhé neudělaly. Někomu to ale zase vyhovuje, ženská to chce spláchnout najednou, myslí si, že bude pravidlo jak si děti vyhrají (to je u některých naivní představa :-D) me osobně dva roky v práci po první mateřské nevadily, naopak jsme díky tomu i dnes v baráku který jsme si mohli dovolit, tim ze jsem nebyla bez příjmu. První dcera je samostatná, zodpovědná, takže si na plno a hlavne v klidu bez nervů můžu užít obe ;-) a holky mají vztah hezky, naopak žádný tahání o hračky, rvačky, žalovani, ječení, protoze straší dcera je už rozumná a ví jak si s mladší hrát a mladší zase na starší visí. Obě pohromadě je lepší než komedie v tv jak se smějí a dělají spolu blbosti, hrají si... a zároveň se mazlí ;-)

  • První dítě jsem měla v 26. Teď mu bude rok a pomalu se chystáme na výrobu druhého :-). Jsem se ségrou po pěti letech a proto jsem chtěla mít děti věkově blíž. Tak uvidíme :-). Jinak je super být na dnešní dobu mladá maminka. Myslím, že mám míň problémů, než starší maminky se kterými se potkávám.;-)

  • První dítě v 26, druhé v 27,5. Takže brzy po sobě. První dva roky to bylo peklo, třetí rok lepší a ten další už je pohoda. Nemenila bych.

  • sisterrys9.4.2019 15:46

    První dítě v 29, druhé je od prvního o dva roky a tři měsíce. Mladšímu je teď 8 měsíců.Je to záhul, ale jsem za to ráda.
    Kamarádka má 4 děti, první v 26. První tři děti má zhruba po 2 letech, poslední s rozestupem 3,5 roku od nejmladšího. Vždy chtěli 4 děti, ale poslední dvě s větším rozestupem od těch dvou prvních, zadřilo se ale takto.

  • první dítě - to mi bylo 25, pak druhé za tři roky, třetí za další dva, čtvrté za další dva a páté za další dva :-D a je to paráda. mohu jen doporučit! :-D taky si všichni kolem myslí, že jsme cvoci, ale všechny byly plánované :-p a klidně bych šla i do dalšího.... jen nám došly pokoje v baráku :-D

  • První dítě ve 24, druhé ve 26, třetí ve 28, teď v 31 čekám čtvrté.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist