Hormonální antikoncepce psychické problémy

Otázku položila: Bývalá uživatelka #182643 26.7.2018 0:44

Ahoj, mám problém, který mě dost trápí a chtěla bych se zeptat, jestli jste si někdo zažil něco podobného. Je mi 16 let a půl roku beru ha (ayreen) Mám rok přítele a ještě 3 měsíce zpět jsem neměla v podstatě žádné problémy kromě vymizení chuti na sex. V dubnu jsem začala být neustále podrážděná a protivná a do toho jsem začala mít úzkostné stavy, které mimochodem se už zlepšily. Postupně jsem přestala mít náladu na cokoliv a málokdy se stane, že se cítím vyloženě spokojeně. Vždycky jsem byla komunikativní a společenská a najednou se ze mě stává úplně jiný člověk, protože jsem většinu času extrémně apatická…vůči kamarádům, okolí a teď už i příteli, což mě trápí asi nejvíc. Je mi jakoby všechno jedno a cítím se citově a emočně otupělá. Do toho mám občas záchvat, kdy bezdůvodně pláču atd. Minulý měsíc se můj stav v 7 denní pauze o něco zlepšil, tak se ptám… Je možné, aby to opravdu bylo těmi hormony? Nejvíce mě stresuje ta apatie, protože nechci přijít o lidi okolo sebe a hlavně o přítele. Pokud se zaměřím pouze na to, tak jsem opravdu nešťastná, protože mi na něm moc záleží a chci zase cítit normálně (ke všemu a ke všem) a potřebuji ujistit, že vysazení ha není úplně zbytečný pokus. Mám zkusit ha vyměnit nebo rovnou vysadit?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • sevcikova1626.7.2018 6:26

    Vysadit a už nikdy nebrat, jsou i jiné nehormonální metody, jak se bránit početí.

  • Risu26.7.2018 5:57

    HA je svinstvo, klidne s ni ty problemy muzou souviset. Maloktera ma to stesti, ze ji nijak neovlivnuje.

  • ano, může to souviset. bereš při užívání HA hořčík? ten některé nežádoucí účinky může trošku zmírnit.
    já byla při užívání HA jak časovaná bomba, přítel nevěděl, kdy bouchnu a sám povídal, že je to horší jak PMS. pak sem vysadila a vrátilo se to postupně k normálu před užíváním.

  • Může to být ha. Doporučovala bych zajit k lékaři a poradit se s nim o jiné ha. Ha ti může sednout klidně až na 3. pokus 😉

  • To si piš, že to může být HA. Brala jsem ji cca 4 roky. 3 roky to bylo celkem ok, jen se mi střídaly výkyvy váhy. Nejdřív jsem cca 10 kg nabrala, pak zas cca 15 kg zhubla. Lenoch jsem byla vždycky, ale s HA to nějak zesílilo... Každopádně ten 4 rok byl kritický. Po tom, co jsem bezdůvodně zhubla těch 15 kg (měla jsem 173 cm a 59 kg, takže celkem normál), hubnula jsem dal. Nakonec jsem skončila se svou výškou na 50 kg. Byla jsem šíleně unavená. Po 8 hodinovém spánku jsem si sedla ráno do autobusu a tam okamžitě usnula, protože jsem se cítila, jak kdybych spala maximálně 3 hodiny. Začínalo mi být všechno jedno, na druhou stranu jsem byla extrémně podrážděná, každý den jsem si aspoň jednou pobrečela. Tenkrát už manžel mě dohnal k doktorce. Absolvovala jsem řadu vyšetření, různé odběry, endokrinologii atd... A jediné řešení? Vysadit HA. Tak jsem to udělala. Po prvním cyklu se můj psychický i fyzický stav velmi zlepšil. Takže za mě vysadit a už nebrat. Vím, že je to pak složitější a náročnější, ale.za ničení sebe sama to fakt nestojí!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist