Druhé těhotenství a zaměstnavatel

Otázku položila: Anonymní uživatelka #41329 1.1.2012 23:22

Měla bych otázečku ohledně "práce". Zaměstnavatele mám dobrého, svou práci mám ráda, ráda bych se vrátila i na své místo. Nyní mám holčičku 9 měsíců starou, "mateřškou" mám na 2 roky. Najednou jsem na pochybách, jestli si nepořídit druhé, ale to teď , dokud zase nenastoupím do práce. A tak je ta otázka: jak dlouho mi musí zaměstnavatel držet místo. Vztahuje se to na každé těhotenství zvlášť, nebo prostě je to jedna daná doba, například 3 roky.. a já bych byla doma třeba dohromady 4 či 5 ??

Pak mám ještě dodatečnou otázku: Když bych otěhotněla, nastoupila jsem na nemocenskou ještě během rodičovského příspěvku (2 letá dávka) z čeho se mi bude nemocenská počítat?? Z vyměřovacího základu před MD nebo je nějaká daná hranice státem. Ptám se proto, že kdyby jsme do toho šli, tak jestli je pro mě výhodné být do poslední chvíle na RP nebo nastoupit na nemocenskou, která by mi vycházela lépe, kdyby se tedy počítala z toho vym. základu.

MOC DĚKUJI ZA PŘÍSPĚVKY, UŽ V TOM MÁM KONEČNĚ JASNO ;-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko2.1.2012 0:28

    Nejsem odborník, ale řekla bych, že doba mateřské dovolené (obecně řečeno) se počítá na každé dítě zvlášť. Zaměstnavatel Ti místo musí držet po dobu 3 let; když se vrátíš dřív, není problém, když si naopak po třech letech budeš chtít ještě o rok prodloužit MD (neboli vlastně rodičák), to už je na domluvě se zaměstnavatelem. Budou-li Ti MD navazovat na sebe, počítá se to dle mého znovu jakoby od začátku, takže Ti musí držet místo další 3 roky. K Tvému dalšímu dotazu - přijde mi divné, aby jsi v průběhu rodičáku nastupovala na nemocenskou - nedocházíš přece v té době do práce a tedy nepotřebuješ být v práceneschopnosti, z níž nemocenská vlastně vychází. To se obávám, že asi nelze. Prostě dokud budeš mít nárok na rodičák, budeš pobírat ten, a až Ti jeho vyplácení skončí, ale mateřská bude daleko a Ty se nebudeš chtít vrátit na tu chvíli do práce, o PN samozřejmě požádat můžeš a budeš ji pobírat mezi koncem rodičáku a nástupem na novou MD. Její výše by se nejspíš měla odvíjet z Tvých příjmů před nástupem na první MD, stejně tak výše mateřské při druhém dítěti. Jestli se mýlím, budu ráda, když mě tady někdo vyvede z omylu, ale takhle nějak jsem to pochytila já.

  • Ahoj, na stejnou pozici se do práce můžeš vrátit do 6 měsíců po porodu. Pak, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tě zaměstnavatel může dát na jinou pozici. Samozřejmě se může stát, že pro tebe práci mít nebude a může tě propustit. V případě, že v průběhu první RD otěhotníš, tak bys do porodu měla pobírat rodičovský příspěvěk na první dítě. Po porodu budeš pobírat rodičovský příspěvek na druhé dítě. Na peněžitou pomoc v mateřství (PPM - mateřskou) máš nárok, pouze pokud odpracuješ cca 9 měsíců. Pak se PPM vyplácí z vyměřovacího základu. Přesné informace najdeš na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/

  • Verousek892.1.2012 10:37

    V době rodičovské jít na nemocenskou asi nejde, ani mě nenapadá žádný důvod, proč to dělat. Pokud budeš pobírat rodičovský příspěvek na první dítě, v průběhu rodičovské otěhotníš, tak ve chvíli, kdy ti vznikne nárok na PPM na druhé dítě (6-8 týdnů před porodem), tak první rodičovský příspěvek by ti přestali vyplácet a dostávala bys už jen tu PPM na druhé dítě, která by byla stejná jako při tvém prvním dítěti, protože by ti to vypočítali ze stejného základu. Z tohoto důvodu je v našem státě nejméně finančně výhodné mít děti takto těsně po sobě, protože vždy budeš dostávat peníze pouze a jen na to dítě mladší.

  • petulinkaa132.1.2012 13:55

    Zamestanavatel ma povinost ti drzet misto 3 roky a to u kazdeho ditete,takze kdyz by si mela dve zasebou a u kazdeho by si doma byla 3 roky,je povinen ti drzet misto celych 6 let,ale jak to vetsinou byva,po navartu z matersky uz je tam zabehly nekdo jiny a tebe ( neber tebe,ze zrovna tebe)vyhodi s odstupnym,alespon tak to delaji u nas :-/

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 227 otázek, kterým se dostalo 271 596 odpovědí a 409 752 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist