Dieta zohledňující moje zdravotní (potravinové atd.) potřeby - pomůžete?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #361462 11.2.2018 3:55

Dobrý den.
Z prozatím neznámých důvodů jsem začala asi před půl rokem postupně pořád přibírat, i když jím stejně a dokonce méně (byť bych neměla) a ani na mém celkovém režimu se nic nezměnilo. Z původních 50 kil jsem teď na 57, všechno oblečení jsem odnesla do sklepa, protože na sebe ze svého původního šatníku neobléknu vůbec nic. Nejdřív tvrdili od ledvin, pak zase, že mám výsledky super, že to ledvinami být nemůže. A te´d přišli se srdíčkem, čili zákaz zvýšené pohybové aktivity, chůze jen pomalá atd., než se všechno pořádně došetří (a v českém zdravotnictví je pořád na všechno čas....ale je pravda, že při rychlejší chůzi, o běhu vůbec nemluvím, mám pocit, že to je moje poslední minuta na světě). Musím jíst snídani, oběd a večeři určitě s přílohou nebo pečivem (kvůli sacharidům a druhu jejich vstřebávání a působení). Mezi tím musím mít svačinu 1, svačinu 2 a pak ještě večeři 2. Cca to vychází celkem jíst maximálně po 3 hodinách. Četla jsem dietu pro baletky, ale vzhledem k tomu, že mám cukrovku, nějak normálněji jíst musím, tj žádná dieta ála baletky. Zaujal mě tam ale třeba tuňák (i když teda fuj, nesnáším). Nemáte prosím někdo nějaký tip na dietní jídelníček, ze kterého bych nemusela ráno vynechat pečivo (jaký typ pečiva?), v poledne běžnou přílohu (brambory, rýži, těstoviny...) a večer zase pečivo (opět - jaké? celozrnné?), a co k tomu, abych neumřela hlady a neměla to takové suché a chudé? Zahrnujete třeba nějak toho tuňáka nebo jiné ryby? Nějaký druh dietní šunky? Co vařené kuře (kuřecí polévka)? Krůtí prsa? Jaký typ masa a jak připravený (pokud nějaký)? Jiné doplnění suchého pečiva nebo přílohy? A co pití, co vynechat a co naopak doplňovat? Piju za den 4-5 litrů (je to z cukrovky, pořád mám žízeň, možná je to už i depresema), kofein vůbec kvůli tomu nedošetřenému srdíčku, takže ani kafe, ani černý nebo zelený čaj. Můžu perlivou vodu nebo obyčejnou? Mám po ní ještě větší pocit žízně :(
Vůbec se v tom nevyznám, na internetu je milion rad, přivítala bych spíš vlastní zkušenost někoho, kdo jí dietně bez úplného vynechání toho pečiva a přílohy. A ještě - berete k tomu nějaký doplněk stravy z lékárny? Nic drastického, nic, co by mě třeba zbavovalo minerálů a dalších látek (nerada bych zase kvůli drsnému poklesu minerálů v kombinaci s dia skončila na JIP), ale co třeba pomáhá nebo "zasytí" či pomůže omezit chutě?
Musím to okamžitě řešit, nebo mám za měsíc 80 kilo a další zdravotní komplikace navrch. Jestli můžete, tak prosím poraďte. Každý večer z toho brečím. Když se ptám doktorů, kašlou na mě, stejně jako s pátráním, co se mnou je. Takže tam se nedozvím nic. Soukromý nutriční poradce asi ani neví, co diabetes je. A ten ve špitále řekne, že tak za půl roku bude mít čas.

Díky moc všem!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud mas cukrovku, vubec bych si s dietama nezahravala a drzela v podstate cukrovkarskou dietu. Ta je zalozena na zakladech zdraveho stravovani.
    Sacharidy - pecivo bych jedla hlavne zitne, celozrnne
    Maso - vynechala bych tucne veprove a zamerila se na hovezi a kruti
    Ovoce - vynechala bych sladsi typy ala banan
    Zelenina - hodne sacharidu obsahuje obecne cervena. (cervena paprika, rajcata, mrkev...)
    Hodne ryby! Idealni losos, tunak. (tunaka zkus treba v konzerve s tomatovou omackou a zeleninou. Toho miluju) nebo si udelej tunakovou pomazanku, dochut ji cibulkou, pepr, sul atd.
    Vynechej majonezy, kecupy a veskere omacky.
    Mlecne vyrobky nekupuj light ale polotucne a neochucene. Takze jogurty bile atd.
    Jez pravidelne 5-6x denne a ke kazdemu jidlo jez zeleninu.
    Muzes zkusit pouzivat kaloricke tabulky, ty ti pimuzou s uhlidanim sacharidu, tuku a bilkovin..
    Ja mam ted GDM a pouzivam je. Me ovsem staci hlidat sacharidy, takze neresim tuk a bilkovinu.
    Jo a zadne sladke! A kdyz uz, tak Dia.
    Vzhledem ke tvemu zdravotnimu stavu je toto tak jedine, ceho bych se nebala.

  • nepises, kolik ti je, ani kolik meris, jak dlouho mas cukrovku, atp. na zaklade toho se pekne blbe radi. pokud jis min nez driv, mohl se ti zpomalit metabolismus, muze to byt take reakce tela na cukrovku.
    diabetologicke poradny nejsou jen v nemocnici, ale i treba i v ramci poliklinik, atp. takze bych se podivala po okoli a resila to hlavne s doktorem v dia poradne. potrebujes vedet, jak tezkou mas cukrovku, jak ji kompenzovat, vyfasovat pero na pichani do prstu, abys vedela, co sneses za jidlo a co ne. prijde mi dost divne, pokud mas cukrovku, ze jsi v dia poradne dle vseho jeste nebyla. jinak bys vedela, co jist, popr. byla objednana na kontrolu.
    ja mela jen tehotenskou cukrovku, ale treba tunaka jsem nemohla, byt byl ve vlastni stave, protoze mi po nem buhviproc hrozne vylitla glykemie.
    takze zacit v dia poradne plus zapisovat jidlo do kalorickych tabulek, abys videla, zda nemas moc sacharidu a nedostatek jinych makrozivin.
    zizen podle mne signalizuje, ze cukrovka neni kompenzovana a je nutne to resit - opet v dia poradne. pitny rezim je moc velky, zatezujes si navic ledviny

  • A kontrolovali ti stitnou zlazu? Po te se taky muze zacit nekontrolovane přibývat :-(

  • Doporucuju tohle preposlat Margit Slimakove https://www.margit.cz/ je to specialistka, vazne dokaze poradit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist