Chci jíst zdravě ! nejsem anorektička

Otázku položila: ernesto 4.2.2018 12:10

Dobrý den, je mi 15 a na mojí výšku 158 vážím nějakých 50 kilo...je to v normě a jsem s tím vcelku spokojená. Ale teď k problému, bydlíme s babičkou a moji rodiče preferují takové ty veliké sváteční obědy. Svíčková, roštěnky, vepřové řízky, kotletky na smetaně atd.. Jasný všechna ta jídla jsou dobrá, ale doma to máme téměř denně..a po těch pár rocích jsem si už vybudovala s masu odpor...Takže když jsem po jednom nedělním obědě prohlásila že nebudu a na talíři ležel kus masa, mamka se na mě rozkřičela a přinutila mě se slovy : ,,Dokud to nesníš nehneš se od stolu" přitom mi nakládají stejné porce jako dospělým. Poslední dobou jsem se rozhodla jíst zdravě,dělat si různé smoothie jíst avokádo a spoustu ovoce. Mléko piju takže snad by mi žádné tělu nezbytné látky chybět neměli. Bohužel ve škole teď nestíhám svačit a doma nestíhám,a z důvodu že domů to mám kus ale i tak chodím pěšky ,trochu jsem zhubla. Dnes se dělo co každý víkend...jestli to nesníš nehneš se od stolu...a když jsem do sebe nanutila téměř celý obsah talíře jestě mi mama přidala se slovy :Jsi snad anorektička ?Jestli to nesníš vezmu tě k psychiatrovi .Je to absurdní ale jak jí mám vysvětlit že chci jíst zdravě a že po tak extrémě tučném obědu je mi spíš špatně ? Moc prosím kohokoliv o odpověď.....V naší rodině jsou všichni trochu obézní a já nechci skončit nemocná a obézní kvůli jídelníčkům naší rodiny..a k psychologovi taky nepujdu vždyť jsem zdravá a anorexií vážně netrpim
děkuji předem za vaše odpovědi..

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud chces jist zdrave, mela bys vedet, ze svacit bys mela. Nevim, jak je mozne, ze nestihas svacit ani doma ani ve skole, ale za danych okolnosti se mamcr nedivim, ze ma strach, i kdyz to neresi dobre. Pokud mas problem s jidlem doma, popros mamku at ti da treba 500, ze dojdes na nakup a uvaris obed na sobotu a nedeli.

  • macicekkajik4.2.2018 12:34

    Zkus mamce navrhnout, aby jste začali kupovat více zeleniny, že jíst každý den jen maso není až tak zdravé. Je to těžké v tvém věku, když jsi ještě pod rodiči a nevyděláváš si.

  • Já zažila podobné dětství.. naši mi maso zhnusili právě těmi slovy. jez nebo tu budeš do večera.. a já tam vážně do večera seděla nad studeným slaným ( ze slz) jídlem.. a taky jsem jedla nezdravě, ale ne nějak moc, jen jsem hodl měla ráda sýry. Naštětí na zeleninu mamka nezapomínala... Teď je mi 28, mám dvě malé děti a jíme zdravě. Jen teda jsem na ostří nože s matkou když jsem ji oznámila, že nejím cukr. V ničem. To ze mě udělala idiota nejvyššího stupně.. Být tebou, pochvalím mamce jídlo, že vaří výborně- přece jen to myslí dobře, strávit v kuchyni tolik času ji nebaví. zkus taky navrhnout jestli bys ji s obědem nemohla někdy pomoct a navhni pak svou úpravu jídla anebo třeba že uděláš jídlo ty ( nějaký zeleniniovo kuřecí salát třeba :) Na některé lidi ( hlavně mámy) se musí pomalu aby si je nenaštvala tak jako já ai svou matku..:D

  • terryk4.2.2018 12:43

    Jak to tak čtu, působí to na mě, že rodiče asi budou z takového toho prostsiho lidu, navíc zřejmě vyrůstali v nedostatku a z médií čelí masáži o vysokém výskytu anorexie mezi dospívajícími dívkami. Proto se chovají, jak se chovají. Bohužel si neuvědomují, že tím páchají víc škody než užitku. Žít zdravě neni nic špatného, jde ale o to, co si pod tím.zdrave představuješ. Třeba moje švagrová má za to, že když vyřadí mléčné výrobky, většinu masa a vejce, je to nejvíc, co pro zdraví může udělat. Přitom je jasný, že se pomalu ale jistě likviduje a ani se jejím rodičům nedivím, že jsou z toho mírně řečeno rozpaciti. Takže co s tebou? Zkus si nejprve ujasnit, jak bys chtěla, aby vypadal tvůj jídelníček, nezapomeň, že do toho zdravého patří i maso. Pak ho v klidu prednes rodičům s tím, že bys ráda jedla takto, například zařadila víc zeleninových jídel nebo méně tučné maso. Zkuste najít kompromis, že třeba o víkendu si dáte řízky a ve všední dny něco lehčího, což by nakonec i mámě ušetřilo práci a peníze.

  • A ja bych k tomu psychológovi sla. A s mamou. Pres nej by mohlo snad pochopit, ze chyba neni v tobe, ale v ni...

  • Mulikova26.5.2021 7:40

    U nás jsou také téměř neustále omáčky, řízky a samá tučná jídla. Já jsem vše vařila, chtěla jsem manželovi dopřát, ale najednou mu doktoři zjistili vysoký cholesterol a musí prý překopat jídelníček. Jenže on je tak tvrdohlavý, že prostě zdravě jíst nechce. No a já teď nevím, co mám s ním dělat.

  • Novackovazdena27.5.2021 9:34

    Na Vašem místě bych na to šla pomaličku. Podle mě je nejdůležitější v první řadě zařadit do jídelníčku zeleninu, tak jsem to alespoň udělala já u nás. Ke každé večeři jsem manželovi naservírovala trochu kimchi a když už to měl na talíři, tak to snědl a dokonce mu to zachutnalo. Kimchi je velmi zdravé, takže si myslím, že tohle by mohl být ten správný první krok.

  • Mulikova28.5.2021 8:00

    A to kimchi je co? To je nějaký druh zeleniny? A v čem je to tak zdravé?

  • Novackovazdena29.5.2021 9:39

    Kimchi je takový pikantní křupavý salátek z fermentované zeleniny. Myslím si, že je tam zelí, mrkev, pórek a další druhy zeleniny. Zdravé je to v tom, že díky kvašení je kimchi bohaté na probiotika, takže má velmi pozitivní vliv na zažívání. Díky vitamínům a minerálům podporuje imunitu i kardiovaskulární systém. Pokud byste chtěla kimchi ochutnat, tak doporučuji internetový obchod kimchiclub .cz.

  • ivetkaprochazkova5.10.2021 11:20

    U nás doma v době diety docela jela koprová omáčka. To jsem si fakt užívala. Děti si daly, manžel nic nenamítal a já se díky https://mlsnavarecka.cz/klasicka-koprova-omacka-se-smetanou/ zdokonalila v dalším pokrmu. Už by to chtělo najít zase něco dalšího. Jak vy píšete dietnějšího, to bych si zase pošmakovala. Jaké jídlo v dietě vaříte nejčastěji vy?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 552 odpovědí a 409 728 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist