Antikoncepce a žilní problémy

Otázku položila: Bývalá uživatelka #28740 13.4.2012 17:09

Ahoj womenzonky,
je pravda, že ženy s žilními problémy by neměly užívat HA? Brala jsem rok Chloe a rok Belaru, nyní už jsem více než rok bez HA, nedělala mi celkově moc dobře. Máme v rodině křečové žíly a bércové vředy (můj otec a babička z jeho strany), já sama mám už delší dobu na noze vidět žílu - není vystouplá, jen je vidět (jiné žíly skoro nevidím) a kůže na ní je taková citlivější na dotek. Počítám tedy s tím, že tomu budu muset přizpůsobit životní styl, ale HA jsem chtěla dát ještě šanci - asi tedy ne prášky, ale třeba kroužek apod. Ale to asi "škodí" úplně stejně jako tabletky, viďte? Je nějaká možnost, jak bych se mohla chránit a neohrožovat své zdraví? Momentálně používáme kondom, ale přijde mi, že si to přítel tolik neužívá, sice nic neříkal, ale je to na něm trochu poznat.

Budu vám moc vděčná za rady a zkušenosti, děkuji :-)

Děkuji vám za názory. Jak to na netu různě pročítám, tak se mi potvrzuje, že ta spojitost tam je. Už se tedy k HA nevrátím. Navíc jsem si dnes povídala s mamkou, která mi řekla, že v rodině (z taťkovo strany) tam ty žilní problémy jsou hodně a dědeček dokonce umřel na embolii. Ještě jsem slyšela, že se dají udělat nějaké krevní testy, které to riziko odhalí, tak až zjistím kde je dělají, tak si je určitě nechám udělat, abych alespoň věděla jak na tom teda jsem a s jakými možnými komplikacemi mohu do budoucna "počítat". Ještě jednou děkuji za odpovědi.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak já vím akorát to, že HA (nejenom pilulky, ale vše co má v sobě hormony) se zakazuje, když má žena špatnou srážlivost krve nebo k tomu má jen sklony (záleží jak velké). Měla by si se poradit s gynekologem, já osobně teda nevím co způsobuje křečové žíly, ale řekla bych, že tomu by HA vadit neměla, ale nejsem lékař:)

  • HA zvyšuje riziko trombozy a embolie a to má souvislost právě i s křečovými žilami. proto by se neměla HA při takovýchto rizicích a anamnéze užívat. proto se např. před plánovanými operacemi má HA vysadit i měsíc dopředu, aby nevznikala tromboza a nedošlo k embolii ve chvíli, kdy člověk nesmí chodit.
    porad se s Dr, ale asi bych do HA na Tvém místě nešla.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist