15ti letá prohlídka

Otázku položila: Anonymní uživatelka #47098 24.10.2011 15:04

Ahoj, mám takový problém. Je mi už 15 let, ale ještě ani nenosím podprsenku a také mamka ještě neví, že už jsem"to" dostala. Problém je ale vtom, že zítra mám jít k dotorce na 15ti letou. Jenže mamka nemůže, tak tam jdu sama, ale všude píší, že tam musí být jeden z rodičů. Já jsem radši, že můžu sama, ale co když mě doktorka pošle domů, ať tam přijdu jindy i s mamkou? Co mám dělat, jestli se mě lékařka zeptá na menstruaci? A také se bojím před mamkou svléknout. Poraď te mi prosím, fakt se tam zítra moc bojím :/

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Samozřejmě, že můžeš jít sama, navíc, bože, je ti 15! Nemyslím to nějak zle, ale proč by jsi se styděla za to, že jsi to už dostala? Je to doktorka, prostě řekni pravdu.
    A nemáš ani důvod se stydět před mamkou, je to tvoje mamka a svlečenou tě viděla už kolikrát a i MS určitě má, tak tě pochopí, jako popravdě netuším, jak doma tajíš, že to máš, to házíš vložky z okna?
    Neboj se ničeho ;)
    A jestli tě trápí ta podprsenka, tak jí prostě začni nosit :)

  • Na tyhle povinne preventivky jsem chodila sama uplne normalne. Nikdy po mne doprovod nechteli, pravidelne jsem dostavala pozvnaku na 12.00, a to mam byla v praci. Takze i 15letou jsem absolvovala sama. Doktorka se te na ms urcite zepta, proste rekni pravdu, v tomhle bys rozhodne lhat nemela a navic nemas duvod. Zepta se, odkdy ji mas, jestli uz je nejak pravidelna, kolik dni ji mas, nic sloziteho, neni to gynekolozka, takze je to jen kontrola, zda je vsechno v poradku. Svliknout se stydet opravdu nemusis.... doktorka ti v tomhle veku sunda jen tricko, takze jestli nenosis podprsenku a stydis se, vem si pod tricko tilko. Ja osobne jsem si i s podprsenkou tricko jen vyhrnula, aby mi mohla doktorka prohmatat bricho, zada, poslechnout srdce, dychani... tot vse. Urcite te budou vazit, zkouset zrak, sluch. po mne vzdy chteli i prinest ranni moc. Taky se te bude ptat, jestli nemas nejake zdravotni problemy, jestli nechces s necim poradit a tak... cele to trva tak sedet minut.

  • Ahoj,
    můj vztah s mamkou taky byla takovej, že jsme si nic neříkaly..
    Ona to brala úplně normálně, ale když jsem to ve 13ti poprvé dostala v den svých narozenin, tak jsem z toho byla docela paf a říkala jsem si, proboha jak já jí to řeknu.. Trvalo mi to dva dny. Seděla v křesle a pletla a já tam na gauči jak uzlíček nervů.. a pak to ze mě přece jen vypadlo, to byla úleva! Samozřejmě , že reakce byla úplně normální, měla radost a nic na tom nebylo..
    Na prohlídky jsem taky chodila sama.. doktorce to řekni, je to pro ní normální a nikomu to vykládat nebude.. Ale určitě bych se celá nesvlíkala.. ani kalhotky.. To jí klidně řekni.
    Držím pěsti ! až jí to řekneš, moc se ti uleví..

  • Já teda nevím, ale mě by doktor samotnou až do 18ti neošetřil, vždycky musel jít někdo z rodičů. ;) Jak na preventivky, tak když jsem byla nemocná.
    A co se týká toho svlékání - na preventivce se svlékáš jen do spodního prádla a to není taková tragédie.
    Když se tě zeptá na menstruaci, řekni že prostě máš a odkdy, v tvém věku by spíš bylo méně normální, kdybys ji neměla.
    Neboj :)

  • Ahojky, já se taky ostýchala mamce říct, že už jsem to dostala, styděla jsem se...Jenže moje první menstruace byla tak silná a já na ni nebyla připravená, že jsem musela přijít za mamkou a říct si o pár vložek, o to to bylo jednodušší. Pak se s tím mamka pochlubila i tátovi a výhoda byla, že mi měl kdo kupovat vložky :-)
    Co se týče prohlídky, tak už od 13 let jsem na ně chodila sama, nikdo se mě nikdy neptal, kde jsou rodiče a proč je s sebou nemám, takže žádný strach. Pokud by byla tvoje dr. jiná a ptala se tě, proč je s sebou nemáš, tak řekni popravdě, že jsi "skoro" dospělá a bylo by ti nepříjemné rodiče na prohlídku brát. Jinak dr. se tě stejně zeptá, jestli jsi to už dostala, protože pokud by ne, tak by to hlavně ona měla vědět, aby tě případně poslala na vyšetření na dětskou gynekologii, jestli je všechno v pořádku...
    Podle mě se nemáš čeho bát. Co se týče ostýchavosti ohledně sexuality, tak na tom bych zapracovala. Přece jen menstruace je nic v porovnání s tím, o čem budeš muset mluvit jako dospělá žena, co už má trochu víc za sebou...

  • Proč se bojíš před mamkou svléknout a říct jí o menstruaci?:( Myslím, že na prohlídku můžeš jít sama, tohle dost záleží na doktorovi, některému je to jedno, jinému ne. Hlavně musíš říkat pravdu, kdyby si řekla, že ms nemáš tak by tě taky dr. mohla šupem poslat na gyndu. Kam by si stejně nejdéle v šestnácti jít měla mimochodem. Svlékat se budeš jen do spodního prádla, takže se podle mě ničeho bát nemusíš. A mamce asi začne být brzy divné že ještě nemenstruuješ... A mohla bych se zeptat jak to děláš s vložkama, že si toho máma nikdy nevšimla?

  • Verousek8924.10.2011 17:38

    Já ti naprosto rozumím, také jsem nikdy neměla dobrý vztah s mojí mámou. Když jsem menstruaci dostala poprvé v 13 letech, ani jsem jí nic neřekla, poznala to sama, řekla ok a od té doby jsme se o tom už nikdy nebavili... Ani o žádných jiných méně příjemných věcech, nemáme s mámou takový vztah, ten, kdo ho má, může být rád, ale já ti rozumím jaký to je ho nemít. U doktorky se určitě nemusíš stydět, proto tam doktorka je, aby tě prohlédla :) Vysvlékneš se do spodního prádla a na menstruaci se tě určitě zeptá, protože v tvém věku, kdybys menstruaci ještě nedostávala, tak by to byl problém a muselo by se to řešit. Takhle jí jen řekneš, že ji dostáváš, mně se ptala, jestli s tím mám nějaké problémy, na pravidelnost, ale nikdy mi trapně nebylo :) Já většinou měla smůlu, že když jsem zrovna byla pozvána na prohlídku, tak jsem to dostala :D a pak to nějak poznala, asi z moči. Rodiče jsem na prohlídce také nikdy neměla, navíc v 15 už jsi samostatná a určitě to zvládneš:)

  • mě na ni doprovodil můj otec, to bylo něco. Trapnější chvilky jsem od té doby nezažila.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist