zkušenosti s těhot. cukrovkou?

Otázku položila: petulinkaa13 14.11.2012 16:53

Ahoj holky,tak jak jsem předpokládala - na lačno je to ok to mam 5.0 ale po 2 hodinách jsem se nevešla do 7.7 ale mam 8.0 tak se chci zeptat na zkušenosti a nejake rady od vas co s tim máte zkusenost ci už to máte zasebou jak na to? do poradny k ditelozce jdu za 14 dní tak abych vedela do te doby,jak jste mely casto kontroly,jak jste se kontrolovaly,co jste jedly,pily a hlavně jak jste to zvladly? :-/ obzvlast vy co si rady dáte sladky a smaženy jíldo a jak jste to nakonec mely s porody a jestli jste mohly či nemohly rodit kde jste chtěly?...děkuju,budu ráda za každe info :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Taky jsem to měla na lačno OK, pak myslím 8,1 a do konce těh. jsem byla na dietě, bylo to v pohodě - pít vodu, neslazený čaj, zákaz cukrovinek, sladkého ovoce, jídlo 5,6x denně......dalo se to vydržet. U diabetoložky jsem byla jenom 2x, poradila jídelníček a zkontrolovala krev, pak v porodnici zkontrolovali krev taky a už to bylo v pořádku :-)

  • lulatko14.11.2012 19:02

    Mně prvně oGTT taky vyšlo takto hraničně, ale naštěstí to moje gyndr. hned nehrotila, najela jsem sama na cukrovkovou dietu a za 3 týdny mi byl oGTT zopakován. Tentokrát s negativním výsledkem. Diabetologické poradně i těmto kontrolám jsem se tedy naštěstí vyhnula. Na sladké jsem byla do té doby dost, ale dalo se to přežít. Výhodou bylo, že jsem se do konce těhu alespoň "nevyžrala" do gigantických rozměrů a prakticky všechna kila navíc jsem nechala v porodnici. :D Navíc jsem začala o jídle a o tom, co a kolik jím víc přemýšlet. Když budeš na dietě, není to nakonec nijak drastické, v zásadě jedeš dle zásad racionální výživy, nejíš zbytečné balasty a dobře si rozmyslíš, jestli zbodneš nějakou sušenku či čokotyčku hodinu před normálním jídlem... Zhřešit je rovněž občas povoleno - z času na čas si udělat třeba ovocný pohár s doma vyšlehanou neslazenou šlehačkou, upéct si domácí jablečný štrůdl, udělat si mléko s holandským kakaem nebo vychutnat si kousek kvalitní hořké čokolády - čím víc procent kakaa, tím míň sacharidů. Na čokoládě jsem závislák, tak tohle mě drželo nad vodou. :) Protivné je akorát počítat množství sacharidů v každé porci, ale časem si člověk zvykne (ideál vařit si sám doma, ať víš, co doopravdy jíš). Denně 6 porcí (snídaně, sváča, oběd, odposváča, večeře, druhá večeře), celkový počet sacharidů za den 250 g rozečten do jednotlivých porcí 40-30-60-30-60-30. Intervaly mezi jednotlivými jídly 3 h, ne kratší než 2 h, ne delší než 4 h. Důležité je nevynechávat druhou véču, ať tělo v noci nehladoví. Doporučuji si stáhnout odněkud z netu tabulku s potravinami, kde je uvedeno množství sacharidů na 100 g.
    Jinak hezké ucelené info najdeš zde na stránkách http://www.tehotenskacukrovka.cz/

  • Taky jsem měla hraniční hodnotu, jsem na dietě - teď jsem 36 tt - dá se to vydržet - jak píšou holky menší porce 5 až 6x denně, žádné sladkosti. Sladké mám ráda, ale v těhu ho nějak ani nemusím. V poradně jsem byla 2x - změřili mi tlak, zvážili mě, zkontrolovali cukr z krve z prstu, doktorka mi řekla co mám a nemám a docela mě uklidnila. Na porod jsem se ptala por. asistentek a ty mi řekly, že pokud nejsem silná diabetička na inzulinu, tak už se to u porodu neřeší.

  • ahoj, měla sem podobně slabou cukrovku jako ty.
    Dr mi dopručila ale hodně přísnou dietu, co tady holky psaly, tak tak přísnou ani neměly a to měli cukrovku třeba i horší.
    zakázala mi veškerý cukr - takže žádné sladké pití, žádný med, sladkosti a zákusky tabu, žádné zasmažované polévky a omáčky také tabu. smažené také ne, rohlíky také ne. chleba ano - obyčejný typu šumava, ne celozrnný.
    zelenina - mrkev málo, kukuřice málo - oboje je sladké, obdobně i cherry rajčata. ovoce - prý to ze kterého teče hodně štáva a je tudíž sladké, tak také ne (takže sem mohla zapomenout na melouny a to byla zrovna sezona).
    jogurty - prý neslazená activie že je nejelpší (takže nízkotučný a neslazený)
    do jogurt třeba kousky jablka - to sem mohla v rámci diety jen 1ks na svačinu a s jogurtem to bylo fajn.
    snídaně 2 krajíc chleba kolem 7-7:30 (dle Dr, já chodila do práce tak sem snídala dřív)
    svačina kolem 10h - např. ten jogurt s ovocem
    oběd kolem 13h - žádné knedlíky (ani bramborobvé, ani kynuté), malé množství brambory, rýže nebo těstovin, kousek libového masa a jako doplněk hodně zeleniny
    svačina kolem 16h - např. chléb se žervé, lučinou apod.
    večeře kolem 19h - obdoba menšího oběda
    druhá večeře kolem 22h (to už sem většinou spala tak sem měla dřív) - sklenice mléka
    nedoporučila na snídani mléčné výrobky, ty až od 10h že ráno zvyšují hodnotu glykemie. pak sem mohla pít mléko celodenně,. ale jen polotučné.
    a pokud bych prý měla hlad (sestra prohlásila jako že mít budu - tak můžu libovolné množství vhodné zeleniny)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist