zjištěn HPV vir, typ 16

Otázku položila: Bývalá uživatelka #43783 14.10.2012 12:13

Dobrý den,
byl mi zjištěn HPV vir, typ 16 (ASCUS). Zajímá mě, jestli bychom měli s partnerem nějak změnit náš sexuální život (používat kondom, zdržet se orálního sexu nebo snad až sexuální abstinence apod). Dočetla jsme se, že i po spontánním vymizení infekce se člověk může od partnera infikovat opakovaně. Znamená to snad, že pokud partneři spolu vedou sexuální život, imunita jednoho z nich sice vir může zlikvidovat, ale vždy se znovu nakazí od toho druhého? Může se člověk nakazit i olíznutím prstů, poté co se dotkl partnerových genitálií? Je vhodné používat při menstruaci kalíšek nebo spíše vložky?A další otázka – Jak dlouho přežije vir mimo tělo? Děkuji za odpověď. Tina

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • S HPV je to těžké. Rozhodně je to sexuálně přenosné, takže pokud by jste si každý našli nového partnera, kondom by to určitě chtělo. Ale jeho ochrana stejně není 100%. Se současným partnerem se chránit nemusíte - to už je zbytečné.
    Ty si hlavně hlídej pravidelně cytologii - vyšetření ze stěru na děložním čípku - HPV dělá změny na čípku, což může vést k prekancerózám a rakovině děložního čípku. Většinou se chodí 2x ročně. Prakticky jedinou spolehlivou ochranou proti rakovině děložního čípku je očkování - Silgard nebo Cervarix, ale předpokládám, že toto ti tvůj gynekolog již vysvětlil.
    Orální přenos je také možný, ať už olíznutím prstů nebo orálním sexem. Infekce se pak většinou projeví infekcí v krku - nebývá to velký problém. Změny na čípku jsou horší problém.

    Pokud pro sebe chcete udělat maximum doporučuju toto: http://www.lekarnavrchlabi.cz/lekarnavrchlabi/eshop/0/3/5/879-Indonal-Partner-cps-90
    je to novinka, látka, která brání množení viru v organismu. Vyrábí se i samostatné varianty pro ženu či muže. U nás se to hodně doporučuje, dokonce i jedna naše lékařka se tím přeléčovala a už to budou dva roky a zatím má od HPV klid. shodou okolností jsem se jí na to minulý týden ptala.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 742 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist