žárlivá tchýně

Otázku položila: Anonymní uživatelka #25148 28.4.2012 7:56

ahoj všem, potřebuji se trochu vypovídat, poradit...

Moje tchýně není špatná, ale je fakt žárlivá na syna. Když má nějaké "období", tak to umí dát najevo, jinak je celkem vpohodě. Od té doby, co má přítele a vdala se, cca 3,4 roky, tak byla vpohodě, ale nemáme zas nějaký extra přátelský vtzah, prostě střed. S manželem jsme spolu 10 let, 3. rok jsme manželé, takže žádný krátky vztah.

Teď jsem těhotná, takže asi zas má své "období". A včera to byla poslední kapka a dneska nevím, zda-li se mi tam vůbec chce jet. Když jsme oznámili, že čekáme miminko, tak to bylo v širším rodinném kruhu, a každý mi říkal, že byla v šoku, a že se mě na nic nezeptala... to jsem se jí ještě zastávala, že ne, že byla ráda, ale je fakt, že se nezeptala ani na měsíc, ve kterém jsem. Asi dva roky před otěhotněním jsem přestala jíst maso, kromě ryb, protože mi opravdu nedělá dobře a mám po něm šílené zácpy. Nikdy jsem nebyla "masová" tak mi to prostě nevadí.
Ale v těhotenství jsem si dala maso normálně, abych nic nezanedbala, i když vím, že ryba by třeba i stačila. Ale teď jsem na začátku 9. měsíce a už to maso nechci jíst, protože už tak mám těhotenskou zácpu a s tím masem, to bych se asi nedožila porodu. A ona včera řekla do telefonu, že když nebudu jíst bílkoviny, tak se nám narodí kryplík. Mě to prostě strašně nasralo a bulela jsem asi 2 hodiny, prostě asi hormony nebo co. Jako za celé těhotenství neřekla nic pěkného, za celé těhotenství nás viděla 2x, ani na vánoce nás nepozvala, viděli jsme se jen u tety a ani se nestavili k nám. Prostě mi připadalo, že se nám vyhýbají. Normálně nás pořád zve a že málo jezdíme, ... A ty její rady, že máme spát odděleně, aby se chlap vyspal... to vůbec s manželem neřešíme, jako jasné, že když bude malá celou noc řvát, tak ať si lehne do obýváku, to beru jakou jasnou věc, ale nechápu, proč bych měla být automaticky někde v jiné místnosti. Prostě mi to přijde trapné řešit teď, když malá není ani na světě a nevím jaký bude spáč. A pak jsou jiné drobnosti, ale to se mi nechce už rozepisovat, prostě si říkám, jestli mi ta návštěva za to dneska stojí, protože bych se tam s ní asi akurát pohádala a jestli by mi řekla, že budu mít kryplíka, když si nedám maso, tak bych jí asi zabila. Bílkoviny jsou i jinde. Taky pořád řeší, že já to zhubnu a ona už ne (přitom je hubená)... A taky když naposledy přišli na návštěvu, tak se ten můj pochlubil, že už mám bříško, i mě to překvapilo od něj, a ona řekla no a co.

Když vezmu svou mamku, tak se na mimčo strašně těší, vždycky koupí nějakou hračku, obleček, nic drahého, prostě jí to dělá radost, to vidím. A tchýně nic, když jsem jí ukazovala oblečky co už mám, tak se dívala jsen na cenovky. A to má mnohem větší plat než moje mamka. Ale o peníze nejde... si říkám, že je asi rozdíl, když je těhotná dcera, ale i tak mi přijde, že se vůbec netěší, že bude babičkou, je fakt, že vždycky říkala, že babičkou být nechce, ale to kdysi... Je to její první a možná i jediné vnouče, její dcera je na holky a je to spíš takový kluk, takže pochybuju, že ta by to toho někdy šla... Jak se těšily vaše tchýně? Taky byly takové chladné? Já prostě nechápu, jak to někdo může těhotné ženské říct, že se jí narodí kryplík, ... Jinak těhotenství prožívám celkem v pohodě, nebyla jsem na nemocenské, výsledky krev vpořádku, žádný nedostatek vitamínů, jsem celkem zvyklá jíst zdravěji a ona to ví. Jsem cíťa, že mě to prostě urazilo?


Teď se dívám, že jsem se šíleně rozepsala, tak snad se vám to bude chtít číst. Jinak manžel je fakt pozorný, a bere svou mamku s rezervou, ví, že je někdy taková. A vím, že když tam dneska nepojedu, tak jí to řekne, a to taky nevím, jestli chci. A myslím si, že nejsem zas nějaká šílená těhule, co mluví jen o sobě. Jo a abych nebyla zlá úplně, tak se byla podívat na 3D ultrazvuk.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, z vlastní zkušenosti vím, jak umí být tchýně otravné. Ale nejdůležitější je to, jak se na to dívá tvůj manžel a jak spolu vycházíte vy dva! Opravdu. Špatné by bylo, kdyby ji manžel bral vážně, ale pokud je při tobě, tak si z ní nedělej hlavu.

    Vím, že se to snadno radí a hůř prožívá, proto je důležité na to myslet, zhluboka dýchat a snažit se nebrat si to. A když bude mít zase nějaké pindy a veledůležité rady, tak se hecni: nasaď milý úsměv, poděkuj že má o vás starost, ale že si umíte poradit (vyřešit danou situaci) sami. Pak už záleží na její povaze - moje tchýně se např urazí a dá mi pokoj - a ono je pořád lepší když se s náma nebaví, než když do nás hustí ty svoje rozumy :-)

    A pokud chceš být uplně v klidu, tak si o tom promluv s manželem - proč se ti k ní nechce a z čeho máš obavy a připrav ho na to, jak chceš v takových situacích reagovat a ujisti se, že tě podpoří a zastane se tě. Já si prostě myslím, že když k ní pojedeš připravená na nejhorší a rozhodnutá to ustát, tak všechny zbraně ani potřebovat nebudeš a bude to ok :-)

    Pokud je taková, tak buď ráda, že ji málo vídáš, protože tchýně, které se do všeho motají jsou mnoooohem horší.

  • Andrea06028928.4.2012 8:03

    Ahoj , podle tvého psaní mi příjde , že tchýně nemůže rozdýchat to , že bude babičkou .
    Je to celkem smutné . Hlavně si z toho nic nedělej , stejně malou budete vychovávat vy s manželem :) .
    Třeba se po porodu , až uvidí tu maličkou její přístup změní a když ne , tak nezoufej , bude mít ještě druhou milující babičku ( tvoji maminku ) . :)

  • Tchýně a uzené... Chápu tě, já mám zase opačný problém, má tchýně se stará až moc (je to na dlouhé povídání), takže to, že ty tu svou skoro nevidíš ti spíš závidím. Ale jistě, každý extrém je špatný. Radu ale nemám, člověka nepředěláš. A s tím masem, ten poslední měsíc už tomu miminku neublíží, vše je utvořené, už jenom roste, kvůli tomu žádné postižení mít nemůže, je moc dobře, že ses přemohla a jedla ho. Ale ani vegetariánky nemají postižené děti. Já osobně jsem taková že se nedá, bráním se a někdy možná až moc

  • Taky bych si s tím hlavu nelámala ;-) ....Tchýně má prostě problém to takzvaně vydejchat, že bude babička, i když je fakt, že to s těma bílkovinama přehnala (mě tohle některá udělat, byl by problém, vzhledem k tomu, že nejsem zeovna kliďas a vím to :-D ) ...Malou budete vychovávat vy dva a jak píše Andrea, třeba se tchýně změní, jakmile se malá narodí.
    Mě se mamka pořád vyptávala, kdy se teda dočká nějakého toho vnoučka (jsme doma 3 a já nejstarší), což mě, když už to bylo moc často, dokázalo tak dožrat, že tak jako tobě se nechce ke tchýni, mě se nechce domů a občas se sejdu jenom se svým taťkou, a "tchýně" (ty uvozovky schválně, jsem svobodná), ta zase úplně naopak ("až uvidíte, že chcete a můžete mít mimčo (samozřejmě vždycky zdůrazňuje zodpovědnost :-D) , pomůžu vám, jak budu moct"), mám už teď pocit, že z ní jednou bude úžasná babička.

  • Se mnou tchýně nemluvila půl roku když se dozvěděla že bude babičkou.Neřeš jí.Buď si cestu najde .nebo ne.K životu ji nepotřebuješ.sic je pravda že dobrá tchýně je poloviční štěstí,ale já jsem zas zastáncem .Tchýně a uzené.....:-D
    Hlavně že ty a maličké jste Ok a manžela máš normálního.;-)

  • Souhlasím s holkama, asi to nemůže prostě rozdejchat, jsou takové ženské;) Vůbec se tím netrap.
    Já mám se svojí tchýní skvělý vztah, už od té doby co se známe, bydlíme daleko od sebe, ale vždycky jsme si volaly, ted o něco víc, když jsem těhotná a otravné mi to nepřijde, povídám si s ní ráda a jsem ráda, že se tak na miminka těší. Moje mamka je oproti ní k mému těhu chladnější, ale ona se pořád necítí na to být babička, ale nechová se tak hrozně jako tvá tchýně.
    S těmi bílkovinami.... já maso taky skoro nejím, ted jsem se na to kvůli těhotenství ptala doktora a ten mi řekl, že miminko si vezme z těla matky vše co potřebuje, strádat tak pak můžu jen já, ale dá se to doplnit vitamíny. Navíc prý není dobré do sebe začít cpát maso když na něj už nejsi zvyklá. Kryplík ti rozhodně nehrozí a chápu, že tě to tak naštvalo;)

  • Ahoj.
    Já měla takového tchána. Teď už nemám ani tchána a ani tchýni. Ale to by bylo také na dlouho.
    Tchýně byla zlatá a měla z mého těhotenství větší radost než moje máma. Nakoupila mi za dobu mého těhotenství spoustu krásných a i drahých věcí. Holt jsou to paradoxy.;-) Tchán byl zase opak a stále do něčeho kecal a snažil se manžela poštvat proti mně. Bohužel toto se po porodu ještě zhoršilo. Také do něj stále prudil, že má spát jinde, aby se vyspal. V tomhle pak záleží jakého máš manžela. Ten můj se mne zastal a tátu poslal někam. Myslím, že ten tvůj bude stejný a bude stát za tebou.
    Pokud se na návštěvu necítíš. Nejezdi. Já osobně bych zase klidně jela, usmívala se a moje konverzace s ní by byla jen na povinné úrovni (dobrý den, ano, ne, děkuji a naschledanou). :-D

  • petulinkaa1328.4.2012 9:33

    heled,tchyni ber s rezervou a vyprdni se na ni,pokud to s manželem neřešíte a nežvaní mezi vás tak at si trhne....Ja muzu reagovat jen tim stylem,že tchyni mam skvelou,bydli od nas 250km,ale casto si volame,piseme,vic nez manžel s ní :-D jedno za dva mesice jedeme my tam,pak prijede autem ona k nam,proste nastridacku,ted zrovna u nas je na nejakych 10 dni a bomba,nemuzu si na nic stěžovat :-) kdyz jsme prisli o mimčo tak jsem jí to rikala a byla mi hroznou oporou jako moje mamina,tchyne uz je 4násobnou babičkou a jednou prababičkou,takze deti ma rada vsechny,tesi se na ne a to same je u nas,tesi se az budeme mit deti :-) stejne tak jako cela moje rodina :-) jsem rada,ze tchyne neni typicka tchyne,ale suprova 65ti leta ženská, ( zdravým a všim je tak na 50let) vitální,srandovní,rozumna a umi podrzet,proste opravdu moje druha mama :-)

  • Ahoj, no tak tchyni budeš muset brát s rezervnou, já mám teda dobrou tchýni, taky se mi něco občas nelíbí, ale v tom podstatném je super, malého úplně zbožňuje a je babičkou poměrně mladou. Taky mu ráda něco koupí, i když to nejsou drahé věci, tak to potěší, protože vidím zájem a je mi jedno jestli je to ze sekáče nebo ne. Ale moje babička, mámina tchýně, tak to byla tchýně se vším všudy, zlá a sekýrovačná, muselo se skákat podle ní. Ani jako babička nebyla zrovna ideální. Mě neměla ráda skoro vůbec, zřejmě žárlila na druhou babičku, která s námi bydlela a měla oblíbence mého bratrance, je fakt, že všem dávala, i cizím dětem a mě skoro vůbec, třeba se i stalo, že mi nedala nic k narozeninám, ale to je jedno, ale třeba když jsem ji hladila, tak se ušklíbla a ucukla a podobně. K mojí máme se taky nechovala moc pěkně, pořád je viděla něco špatně. Takže jelikož je manžel skvělej, tak budeš muset tchýni ignorovat a brát s rezervou. Prostě někdy to tak je a asi s tím nic neuděláš. Bud si ji pak získá malá nebo ne. Tak hlavně pevné nervy a kdyžtak omezit návštěvy.

  • buď ráda, že nebydlí blízko tebe, moje bydlí hned vedle a moc se nevídáme, pokud jde o návštěvy, tak jen o narozeninách- svátcích a to bydlíme pár metrů.. jelikož máme chladný vztah, tak ona se za celé těhu taky na nic nezeptala, jen na pohlaví a jednou si vzpomínám, jak jsem se zarazila, když mi sáhla na břicho jako těhotné a to mi ještě ani žádné břicho nebylo vidět... já jí říkám paní bla bla, neříkám ji ani babi a už vůbec ne mami, máme fakt chladný vztah a já ji nemusím... takže má ráda zní NEŘEŠIT, jsou i horší tchýně, věř mi....

  • ahoj.....tchýně, už tady bylo takové téma jednou.....no u nás hrůza.....já s ní musím bydlet máme vše společné i blbý hajzl....já už taky nemůžu je strašně žárlivá, máme 4 měsíční miminko a pořád mě péruje, pomlouvá,brble si pod nosem,řekla o mě nahlas že jsem kurva a že od prvního dne co jsem tady v baráku s manželem že mě nemá ráda,k miminku se naštěstí chová dobře...i když popravdě ji nenechám samotnou s malým,to ne....prostě ji nevěřím.....je to mazec , mám s ní hlavu jako škopek.....a manžel(její syn)taky....má 85 jsou léta, klobouk dolů ale chová se k nám dvou strašně....podle ní děláme všechno špatně, neumím vařit, neumím péct podle ní, když pověsím prádlo za 10 minut to mám pověšené opačně....no hrůza, tak si nelam hlavu, já ji jedním uchem poslouchám a druhým to pustím ven.Já být tebou tak tam nejedu.....asi píšu už pozdě,ale můj názor, ještě když si v 9 měsíci, může porod přijít kdykoliv, bud doma v pohodě,nestresuj se

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 740 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist