v přítelovo rodině mají děti s autismem, a já se bojím, aby mé dítě nebyl taky autista...

Otázku položila: Anonymní uživatelka #159158 8.11.2013 18:29

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně autismu.
Otěhotněla jsem, ale mám strach, aby dítě nemělo autismus.
Přítelova sestra má totiž 2 autisty.
Myslíte si, že by se dalo zjistit nějakými genetickými testy, jestli ho může přenést taky?
děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, myslím, že se to zjistit nedá, ale z vlastní zkušenosti ti řeknu, že se mi často zdá, že jeden z rodičů dětí s autismem má autistický rysy (je nekomunikativní, neempatickej, nechápe humor nebo je prostě tak nějak zvláštní). je přítel takovej? jestli ne, tak bych se nebála:-) hlavně si užívej těhotenství a mysli pozitivně:-)




  • Proc se bojis? Jsou to deti, jen o neco specialnejsi... Kazdy detatko je pozehnani, pro maminku, svet je s nima hezci.... Neboj se, to by sis akorat neco mohla privolat :-)

  • Ahoj, myslím si, že ne. Příčiny autismu totiž ještě nejsou dostatečně známé - mluví se sice o pravděpodobných genetických vlivech a v některých rodinách se poruchy autistického spektra vyskytují častěji, ale není to pravidlem - pravděpodobně je k rozvoji poruchy potřeba nějaký spouštěcí faktor nebo i víc. Navíc případné genetické zatížení nemusí být z přítelovy rodiny. Takže se neboj, držím palce :-)

  • já bych se tím netrápila a nestresovala předem. Pokud se později u dítka něco vyskytne, tak to budete muset řešit a asi se na to předem nedá nějak připravit. Já mám synka s celkem vzácným zdravotním problémem, zda je to geneticky podmíněné mi doktor genetik nebyl schopný říct. Jen mi sdělil, že u potomků mého syna je riziko 1-50%, že se to u nich objeví také, přitom ale je to zřejmě nově vzniklá mutace u syna, od nikoho z rodičů to ale nemá.
    No a s těmi diagnózami u dětí je to celkem těžké. Ony i zdravé děti mívají různé rychlosti vývoje.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist