synflorix nebo prevenar 13?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #14358 29.7.2011 9:05

Ahoj,
zajímalo by mě jaké jste dali očkování proti pneumokokům? Pokud jste se rozhodly že ho nedáte, tak by mě zajímalo proč? Já ho teda chci malému dát, ale nevím které. Doktor nám řekl, že se rozhodnout musíme sami. Vím, že synflorix je zadarmo a je proti 10 druhům pneumokoků a že na Prevenar 13 budem doplacet cca 400/za jednu dávku a je tam o tři víc. Ale o peníze zase tak nejde. Proste by mě zajímaly nazory jiných matek a co jim třeba doporučil jejich pediatr.
Díky za vaše reakce!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko29.7.2011 10:24

    Pro změnu odpověď matky, která toto očkování odmítla, a to z několika důvodů:
    1) Stihla ještě očkování proti TBC, takže už to byl nápor pro tělíčko. Nicméně, za to TBC jsem ráda, nechala bych ho píchnout i dnes. Nemoc zdá se býti vymícena, ale toto zdání je dáno tím, že dlouhé generace toto očkování tady fungovalo. Především bezdomovců je hodně, v MHD, které se člověk vždycky nevyhne, nemluvě, tak nač riskovat.
    2) Ačkoliv jsou vakcíny proti pneumokokům obvykle dobře snášeny, píchají se dle stejného harmonogramu jako hexavakcína, tedy současně. Vzhledem k tomu, že předem jsem netušila, jak dítě na hexu zareaguje, nechtěla jsem přidávat hned další očkování. Na první tři hexy se navíc chodí po měsíci, pro ten dětský organizmus mi toho za ten první půlrok přijde už tak dost.
    3) Pneumokoková onemocnění - zejména časté odvolávání se na zánět stř. ucha (mimochodem kde ta ochrana zas tak valná není), jsou především onemocnění dětského kolektivu. Nějaké plavání pro miminka (kde by to teoreticky mohlo hrozit taky) jsem kvůli dceřinu ekzému musela vynechat, jinak v prvním roce kolektiv moc nehrozí. Takže o další důvod míň, proč dávat toto očk. tak brzo. Měla jsem to štěstí, že jsem toto onemocnění na sobě ani ve své rodině nepoznala; kdyby jo, možná bych se na to dívala jinak. Navíc zánět stř. ucha bývá sice u dětí častý, ale ve velkém množství případů je to jako vedlejší efekt třeba nachlazení, takže jiného než pneumokok. původu. Pak toto očk. neochrání.
    4) Bubák ve formě pneumokokové sepse - zkuste se pediatra zeptat, jak často se s tímto ve své praxi setkal, možná to zaváží. Ano, čert nikdy nespí, ale stát se může cokoliv, nejenom tohle.
    5) Byly dělány studie, kde očkování těmito vakcínami (a tedy imunizace proti konkrétním typům pneumokoků) zvýšila proti neočk. populaci citlivost vůči jiným typům pneumokoků. Taky se objevila studie, kde v jedné ze severských krajin (už si nepamatuji, či Norsko nebo Finsko) se po několikaletém sledování očk. versus neočk. populace ukázalo, že rozdíl v nemocnosti na tato onemocnění mezi oběma populacemi valný není. Studie byla dělána snad proto, aby se zjistila výhodnost očkování před jeho celoplošným zavedením.
    Suma sumárum, nechci ho úplně zatracovat, ale v tomto případě se nemůžu zbavit pocitu povedené masáže farmaceutických firem. Osobně jsem o jeho nutnosti přesvědčena možná na 60%, což je pro mě málo, abych tím trápila dceru v prvním roce života. Znovu ho zvážím, až bude dcera nastupovat do kolektivu, v té době bude její imunitní systém už snad taky někde jinde a bude stačit dávka jedna, byť se za ní možná bude muset platit.
    (Jinak doporučuji info na www.vakciny.net)

  • Naše pediatrička nám doporučila Synflorix, je prý plně dostačující, ale rozhodli jsme se také pro Prevenar 13 (možná, pokud budeme očkovat). 3 kmeny pneumokoka, co má navíc oproti Synflorixu, jsou 3 kmeny (nutno podotknout, že pouze 2 z nich se u nás vyskytují a to velice zřídka, protože je Prevenar vyvinut mimo Evropu a druhy pneumokoků se liší i prostředím - zemí, kde se vyskytují) a člověk nikdy neví, náhoda je blbec, jestli prostě nechytne toho 12. Nutno ale taky podotknout, že těch kmenů je přes stovku, takže jisté si nemůžeme být nikdy. Prevenar se prý hůře snáší s hexavakcínou dohromady a je lepší ho dát s odstupem 14 dnů. Snažím se o očkování dozvědět celkově víc, čtu si i alternativy např.
    http://homeopat.mypage.cz/menu/prirodni-lecba/otazniky-kolem-ockovani a mám v okolí i známé, které s očkováním čekají, až bude dítě odstaveno od kojení a bude větší. A děti se mají čile k světu.

  • Osobně si myslím, že očkování je dobrá věc v případě, kdy možné následky z reakce jsou podstatně menší než prodělání choroby jako takové. Se současným očkováním souhlasím, nechala bych i tu tuberkulozu. Nenechám dceru očkovat proti neštovicím, lépe nemoc prodělat /v dětství, jestli je nedostane jako malá, doporučím jí očkování v dospělosti, aby měla protilátky v případě těhotenství/.
    Starší dcera prodělala několik pneumokokových infekcí v batolecím a předškolním věku, zaplaťpánbu bez následků. Mladší dcera je očkovaná Synflorixem /2dávky po 1.roce/,protože Prevenar tehdy ještě nebyl. máme očkované i obě žloutenky, meningokoka i klíšťovku. Jsem zdravotník, takže znám ty nemoci i z druhé strany a ráda pro své dcery udělám vše, co je může před zákeřnými nemocemi ochránit. A přemýšlím - nikdy jsme reakci na očkování neměli.
    Sama jsem se v práci setkala s TBC, meningokok. i pneumokok. infekcemi i se spoustou dalších, třeba i se svrabem a nikdy nevím, co přinesu domů a mně to přitom nic dělat nemusí, ale holky to skolit může.

  • syna doktorka naočkovala Prevenarem 13, ani nám nic jiného na výběr nedala a za jednu dávku+aplikaci jsme platili 200,- Kč. Neměli jsme žádnou reakci po očkování.
    Známí nechali dceru očkovat Synflorixem a skončili po tom v nemocnici, malá nějak špatně zareagovala. Ale ona těžce snáší všechno, je v nemocnici hodně často a antibiotika má co chvíli, takže tou vakcínou to nejspíš nebylo.

  • Já jsem první dceru nechala naočkovat Prevenarem a druhou injekci Prevenar 13 - všechna očkování snášela hůře, ale s Prevenarem jsme měli nejmenší problém.

    Druhá dcera po poradě s Dr. dostala také jen 2 injekce Prevenar 13 v roce a poté přeočkování. Moje Dr. má stejně starou vnučku jako je moje mladší dcera a vždy řekla, jak to udělala jí a tak jsem s ní vždy souhlasila.

  • Prvně bych ráda podotkla, že mám všeobecně k očkování dost střízlivý přístup (a jsem kupříkladu ráda, že zrušili povinné očkování TBC 3. den po porodu). Přesto mám v plánu pro malého prevenar13. Máme pětiletou cácorku a ta určitě nějákého pneumokoka ze školky a následně ze školy přitáhne. Klidně si o ty tři kmeny navíc co má oproti sinflorixu připlatím.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist