rodinné finance

Otázku položila: Anonymní uživatelka #33511 23.6.2011 14:39

pomalu se chystám na sestěhování se s přítelem do pronajatého bytu. V současné době jsem na rodičovské dovolené s dítětem, které není jeho a na které jeho pravý otec platí nějaké alimenty. Pořád nemůžu přijít na to, jak to v nové domácnosti udělat s penězi. Otec mého dítěte byl vyžírka a tak teď nevím, co je ve vztahu normální a co ne.
Stále žiju s tím, že syna bych měla zaopatřit pouze ze svých peněz a z alimentů od jeho otce a nového partnera do toho netahat, i když ten mi říká, že by se strašně rád na péči o syna podílel i finančně. Má ho rád a nedělá rozdíl, jestli je to vlastní dítě nebo ne. I tak mu pořád něco kupuje od hraček až po plíny, jen aby mi pomohl.
Po dobu co budu na RD bude většinu nájmu táhnout on (možná celý) a já přemýšlím, že bych na sebe vzala starost o jídlo pro všechny a péči o domácnost (prací prášky, věci na úklid).
Přítel mi navrhuje, že dáme všechny peníze na jednu hromadu a budeme z toho brát, jak kdo bude potřebovat bez ohledu na to, kolik tam kdo dal. Ale mě to vůči němu přijde dost nefér, i když s ním v našem životě počítám. Prostě na mě předchozí vztah zanechal stopy a já teď nevím, jak to má normálně mezi lidmi fungovat.
Díky všem za rady.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tvůj přítel je super chlap. Chápu, že to ošklivé na tobě nechalo stopy, ale nebraň se a klidně dejte kasu dohromady. Myslím, že je to správné -jste parneři - rovnocenní - bez ohledu na to, kolik kdo vydělává a pokud se o malého a o tebe chce starat, nebraň mu v tom. Pokud nebude cítit, že toho zneužíváš (o čemž ze tvých slov nemůže být ani řeč), tak by to mohlo klapat ;-).

  • Přítel má pravdu. Poslechni ho a děkuj Bohu, že jsi našla takovýho chlapa :-))

  • Přesně tak, jednou bydlíte spolu a děláte vše společně, řešte společně i finance ;-)

  • Ahoj. Tak já jsem byla v podobné situaci jako ty (jen bez těch stop, které tě nutí to teď řešit). Už jsme s partnerem několik let a čekáme mimi, první dceru má jako vlastní a celkově žijeme a fungujeme jako rodina. Takže u nás je to tak že jsme si sedli, dali dohromady pravidelné měsíční výdaje a rozdělili si co kdo bude platit. Já mám na starosti energie, lékárnu a drogérii (teď jsem na nemocenské na rizikovém, takže občas miláček něco z lékárny nebo drogérky zaplatí sám) a on zase jídlo, auto a splátky. Zbytek kupujeme jak je třeba z toho co nám každému zbyde. Nám vyhovuje mít zatím každý svůj účet, ale de facto to funguje skoro stejně jako kdybychom dali peníze na jednu hromadu.
    Pokud chceš opravdu fungovat tako rodina, nesmíš se tomu bránit (i když je to po předchozích zkušenostech těžké).

  • Já bych se na tvem miste vubec nebranila, to co ti navrhl pritel, tak to se od neho teda ceni. Pokud mas nejake pochybnosti tak se domluvte, ze to tak treba zatim zkusite na tri mesice a pak uvidis jak to pujde. A jsem pro aby jste davali dohromady napr 90% z mesicniho prijmu a za tech 10% bud muzete jeden druhemu udelat radost nebo sobe za to radost. Ja si myslim, ze kdyz chci neco koupit partnerovi, tak za moje a ne za jeho, ktere da do spolecne kasy, teda aspon ja tak funguju, mam lepsi pocit, ze to je za moje,ale mozna jsem jen moc "punta" :-)

  • Ahoj, já tohle řešila před třemi lety, od bývalého také dobře poučená:-(
    Je to opravdu na vaší dohodě a uvidíte jak nejlíp vám to bude vyhovat...přítel platí byt a svoje poplatky a já zase svoje a starám se o chod domácnosti, auto máme tak kdo sním jezdí tankuje, taky domů nakupuje když nemám čas a peníze po mě nechce a když je třeba něco pořídit dáme peníze dohromady...vše je o té domluvě..držím palečky ať to výjde...vážím si takových mužských jaké máme a jak dokáží se o nás a o naše prcky postarat...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 715 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist