rodičák a práce

Otázku položila: Anonymní uživatelka #29865 25.2.2011 14:56

Ahoj holky, nevím jak se rozhodnout při volbě rodičáku. Mám přislíbeno, že by mě vzali zpátky do práce po dvou letech, ale jestli to tak opravdu bude mi teď napevno nikdo neřekne, tak zvažuji tříletou variantu, abych případně nezůstala úplně bez peněz, kdybych musela být doma dýl. Nevíte někdo, jestli jde nastoupit do práce dřív a přitom stále pobírat příspěvek do tří let věku dítěte? Nebo se to nástupem do práce okamžitě ruší? Dítě bych nechala hlídat babičkou, do školky by mi ho nevzali.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Práce a rodičovský příspěvek se slučuje, ale nesmíš použít státního zařízení (jesle, školu) na hlídání dětí, respektive můžeš využít, ale jen na 5 dní v měsíci. Pokud dáš dítě hlídat k babičce nebo bude navštěvovat soukromou školku, můžeš pracovat i zároveň pobírat rodičovský příspěvek. Být Tebou, zvolím tříletou varoantu, je finančně nejvýhodnější a kdyby něco, nebudeš ten třetí rok bez peněz..kdybys však plánovala další dítě do dvou let, tak bych zvolila dvouletou...Já na dvouletou neměla nárok, měla jsem nízký plat.

  • Ahoj, pokud zvolíš 3letou variantu.. což mi přijde rozumné, že si uděláš takový zadní vrátka:-)jak chceš a po 2 letech by jsi se vrátila do práce tak rodičák budeš dál pobírat:-) až po tu dobu 3 let..

  • ze zákona je dáno, že ti musí (?) být umožněno starat se o dítě do tří let věku dítěte. Ale když už zvolíš dvouletou variantu a budeš pobírat RP ve zvýšené výměře - tedy 11 400,- tuším ( ale pozor to si nemůže zvolit každý ) tak pak myslím, že do těch tří let budeš bez příjmu. A je to logické, protože by to bylo zneužíváno a varianta nejde postupně změnit. Jednou si určíš délku, podle toho pobíráš peníze a nejde si to pak rozmyslet.
    A dost si to rozmysli, fakt záleží, zda by jsi měla hlídání. ve dvou letech i dítě do školky nevemou ( nezvolíš -li školku soukromou )

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 732 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist