půjčka

Otázku položila: Bývalá uživatelka #9389 18.8.2011 19:41

Ahoj, budu ted půjčovat jednomu spolehlivýmu člověku větší částku peněz (v řádech desetitisíců). samozřejmě na smlouvu, nějaké zkušenosti s tím mám (co nás naučili ve škole a nějaké smlouvy jsme vytvářeli) a už jsme tak nějak i probrali podmínky té smlouvy. řeším ale dilema ohledně podpisu. má nějaký smysl nechat podpis ověřit u notáře? případně jak se to dělá? nebo stačí když to oba podepíšeme a hotovo? máte ještě nějaký typy jak to pojistit? nikdy nikomu nepůjčuju peníze, tohle je poprvé, a ještě docela hodně, jsem na peníze opatrná takže... nenechávám nic náhodě :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Také bych raději nechala podpis ověřit. Sice to není podmínkou, ale je to takové lepší pro tvůj pocit, že tě nikdo v budoucnu nenařkne, že jsi podis na smlouvě sfalšovala a nebudeš to muset řešit soudní cestou :o) Určitě peníze půjčuješ přátelům nebo známým. Ale dluhy dokážou zhatit mnohá přátelství, když se jedné straně nechce platit. Takže za sebe říkám podpis nechat ověřit :iú

  • My jsme také pujčovali peníze a vyřešili jsme to tak, že jsme pozvali třetí osobu jako svědka, který se nám na smlouvu taky podepsal. Ale jestli to stačí nevím, spíš ne. My jsme ale měli jistotu, že ty peníze dostaneme zpět, takže jsme to více neřešili.

  • Tak si zajdi na obecní nebo městský úřad s tím komu peníze půjčuješ i se smlouvou a nech si to ověřit tam. Kolik stojí nevím, ale určitě to stojí za to.

  • Nech určitě podpis ověřit ( jak se říká, ani známemu nemáš půjčovat) ale když už se nedá nic dělat. Dojděte na městský úřad a tam tu smlouvu před nimi podepíšete, oni vám na to dají ověření a je to ;) ... Ověření podpisu stojí cca 50kč :)

  • Podpis bych určitě nechala ověřit, ověřují ho dnes kromě MÚ a notáře i na poště. Stojí to kolem 30 Kč. Stačí občanka a smlouvy (jedno vyhotovení tobě, druhé dlužníkovi).

  • Ahoj. Je dobré mít tři podpisy, od nějaké nezávislé osoby, to ti dá dost velkou jistotu, protože je u toho svědek. Co se týká ověření ničím tím neuškodíš, dnes to dělají i na hlavních poštách, je to fajn protože tam mají otevřené i v sobotu. I když jsou to přátelé nebo rodina, je dobře že jen na to se nespoléháš a kor v dnešní době. Nikdy nevíš co se může stát a s papírem se většinou nic nestane a vše je potom ok.

  • Nech si to overit jak psaly holky. Ja tak nechala overovat najemni smlouvu (pronajimam kamosce byt,ale jenom mezi nami) na poste. Penize jsem kdysi pujcila a nevratili se mi a ted uz jsem opatrnejsi a clovek by mel mit zaruku, kamaradstvi nekamaradstvi, protoze prave nejlepsi kamaradstvi na tomhle casto ztroskota a pak brecet, ze mi to udelal nej kamos a proc,....to radsi obetuju tech 60kc.

  • donalabuznice15.3.2020 22:32

    Abych pravdu řekla, tak bych nikomu svoje peníze nepůjčila, protože to za to vážně nestojí. Navíc v dnešní době jsou půjčky dostupné víc než předtím. Přes https://www.bezvamoney.cz/ se dá bez problému půjčka sjednat online a úrok není ani nikterak vysoký.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist