příkrmy a kojení

Otázku položila: Bývalá uživatelka #19911 28.4.2011 20:25

ahoj holky, mám téměř 7 měsíční holčičku, kterou od začátku výhradně jen kojím. v 6ti měsících jsme začaly s příkrmy. Po několika neúspěších se zeleninou jsem zkusila kašičku a naučila se papat lžičkou. Tak jsme přešly na zeleninku a pomalu jsme se dostávali i na 100ml snězené dávky a zbytek dokojit. Večer před spaním kašičku a zase dokojit. Nicméně teď začala stávkovat a nechce papat vůbec, vyžaduje jen mlíčko z prsa. Nenutila jsem jí, papala už hezky, tak snad by nějaký blok kvůli toho mít neměla. Další náš problém je, že neumí pít z láhve. Umí si lahvičku krásně držet, trefí se do pusy...ale jediné co dělá se savičkou je, že jí kouše a tak spolyká pár kapiček. Vyzkoušely jsme více značek i učící hrneček a nic. Chtěla bych aby pila aspoň čajíček, teď kvůli nastávajícího léta. Takhle už "kouše-pije" asi dva měsíce, tak nedoufám, že by přišla na to, že se musí přisát. Nevíte jak to dítě naučit? díky, každá rada dobrá

Odpovědi správkyň témat

  • Ahoj,
    pokud příkrm nechce, tak jí ho nenuť, když chce kojení tak koj dál a občas jí příkrm nabídni. WHO doporuče výlučné kojení minimálně 6 měsíců, což znamená, že to může být i dýl, záleží na dítěti.
    Z lahvičky se stejně nedoporučuje, aby se kojené dítě učilo pít. Jsou různé hrnečky a i novorozenec umí pít z kalíšku.
    Do zeleninového příkrmu se dá přidat trocha mateřskýho mlíka, aby to dítěti víc připomínalo kojení. Ale podle mě spěchat na to nemusíš.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahojky,
    s těmi příkrmy neporadim, teprve začínáme a doufám, že nás tohle nepostihne. Možná bych zkusila nějaké ovoce nebo přesnídávku, stolovat s ní, odvést pozornost a jíst jen tak mimochodem za pochodu :-). S tim pitím to máme stejně, ale má hrneček teprve týden. Když byla ta vedra, tak si nakonec vzal čajík z klasické lahve, jinak jsem zkoušela lžičkou. Nemohla bys zkusit lahev například od Figa nebo něco takového? Třeba jí to půjde z toho.

  • cudla28.4.2011 21:17

    Tak kaši miminko mít nemusí,s tím bych si hlavu nelámala.Pokud se ti v noci nebudí nějak moc často a stačí jí mléko,tak je to v pohodě.Moje kamarádka tohle řešila se synem,najednou přestal prostě kaše chtít...
    S tou zeleninou ti moc neporadím,přikrmuju teprve týden.Ovoce bych zatím nedávala,je sladké a zeleninu by ti pak nemusela chtít už vůbec.Nevím jestli dáváš příkrmy ze skleniček nebo vaříš,ale zkusila bych tu varianru,kterou jsi nedělala,třeba jí to zachutná víc anebo to zkus znovu úplně od začátku nejdřív jen 2-3 lžičky mrkvičky.Někde jsem se dočetla,že když dítko nechce,je dobré ho zpola nakojit,aby zahnalo hlad,pak pár lžiček zeleniny a zase dokojit.
    Jinak pokud nechce pít z lahvičky,dávala bych to lžičkou.Nevím jaký máš učící hrnek,já mám avent a když dítě neví jak na to,doporučují vyndat těsnění okolo hubičky,dobře to poteče a mimi prý pochopí,že se z toho napije.Ale nevím,zatím jsem to nezkoušela.

  • včera jsem se o tom bavila s kamarádkou a měla u prvního syna to samé, tak ho normálně dál kojila do roku s tím, že do něj denně nacpala tak dvě lžičky jídla a víc nechtěl, ale normálně prospíval a nic mu nechybělo. Kolem roku začal bezproblémů jíst, teď má čtyři roky a po jakémkoliv jídle by se utloukl a vypadá tak na prvňáčka :-)
    Můj prcek je to samé, z flašky nevezme ani čaj, ze lžičky je to o něco lepší, ale i tak chce jen moje mléko. Už jsem vzdala zkoušení dalších typů lahví a vyhazování peněz za stále nové lahve a dudlíky. Když je nechce, tak je nemá, asi mu zatím stačím já.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 535 odpovědí a 409 722 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist