porodné

Otázku položila: Anonymní uživatelka #38481 13.5.2011 9:10

Holky,
já v tom mám pořád bordel.. z čeho se to porodné počítá? Mám trvalé bydliště u rodičů, ale bydlím s přítelem v bytě, kde je hlášený ještě jeho otec, ale ve skutečnosti tam nebydlí. Já měla před těhu příjmy asi 13tis čistýho a přítel je na ÚP.
Myslíte, že na něj mám nárok?

Tohle mi odpověděli z Aperia

Dobrý den,
pro nárok na porodné je třeba doložit příjem společně posuzovaných osob – za společně posuzované osoby se považují nezaopatřené děti a rodiče těchto dětí, pokud spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Tato podmínky se považuje za splněnou, jde-li o nezletilé dítě a jeho rodiče. Otec Vašeho dítě je tedy považován za společně posuzovanou osobu, přestože nejste manželé a nemáte společné trvalé bydliště.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nárok na porodné máš v případě, že součet příjmů nepřesáhne 16992Kč ČISTÉHO. To se počítá ale za čtvrtletí před čtvrtletím narození. Příklad - porodíš v červnu, počítá se to tedy za leden - březen. Předpokládám, že budou počítat Tvé trvalé bydliště, tedy všechny členy vaší rodiny. Nejde do porodu přepsat bydliště, abyste bydleli s přítelem spolu a počítali tak jen vás dva ?

  • dzusinka13.5.2011 9:46

    Počítá se to z příjmů společně posuzovaných osob z místa tvého trvalého bydliště. V tomto případě jsi to ty plus tvoji rodiče. Pokud to chceš změnit, tak si změň trvalé bydliště k příteli. Pak by se to mělo počítat z tvých a přítelových příjmů. Prarodiče v tom figurují jen tehdy, pokud matka trvale nebydlí s otcem dítěte.

  • Počítá se prý příjmy z Tvého trvalého bydliště a všech osob kdo je v místě přihlášených. U Tebe jsou to rodiče. KIdyby to počítali z toho přechodného tak i příjem otce, prostě by jsi musela být někde hlášena sama. Prý to je 16 tis. Hrubého. Ale někdo mi to vypravoval, tak přesně neporadím, nejlepší si je zajít na sociálku a zeptat se jak to je.

  • Nikoho nezajímá, kde máš trvalý pobyt, ale kde bydlíš...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist