plodová voda

Otázku položila: Anonymní uživatelka #33060 10.3.2011 8:39

Ahoj holky.Chtěla jsem se zeptat v jakém týdnu se chodí na plodovou vodu.Teť jsem v 16 tt a na kontrolu jdu až ve 20tt.Mudr mi nic neřekl o plodovce jen mi řekl,že v 21tt pujdem na velký ultrazvuk.Na 1 screeningu jsem byla ten byl v pořádku.Pak ještě na odběru AFP to bylo taky v pořádku .Myslíte, že nebudu muset na plodovku ikdyž je mi 36.let.Né že bych po tom nějak prahla,ale většinu starších rodiček tam přece chodí.Dík za odpověď.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahojky..já mám takový pocit,že na plodovku se chodí jen když vyjdou špatně nějaké vysledky...jinak není duvod ji odebírat...tedy aspon já jsem to tak v 1.těhu měla...všechny výsledky ok a žádný odběr plodové vody...

  • Ahoj, pokud by ti vyšly pozitivní screeningy, byla by si na plodovou vodu odeslána okamžitě již teď. Je pravdou, že věková hranice na zaslání na plodovou vodu je 35 let, ale stále je to invazivní zákrok a někdy se lékaři na základě testů, pokud vyjdou ukázkově v pořádku, rozhodnou ženu tomuto zákroku nepodrobit a nevystavit jí tím možným komplikacím. Hranice na přerušení - vyvolání porodu je u nás 24 tt, do kterého se pro případnou vývojovou vadu dá těhotenství ukončit. V 21 tt ti doktor zkontroluje kromě měření plodu, orgánů, končetin, také hlavně rozštěpové vady, které plodová voda neodhalí. Kompletní výsledky genetického rozboru z plodové vody trvá cca 3-4 týdny, ještě v tom 21 tt by bylo možné být na amniocentézu odeslána. Ale pokud lékař dle utz ve 12 tt a následných triple testů neshledal nic abnormálního, určitě to bude v pořádku. Já jsem odběry plodové vody absolvovala z důvodu pozitivního screeeningu (26 let) a rozhodně bych po tom také znovu neprahla.

  • Moje kolegyně z práce má nad 35 let.. screening negativní a na plodovku ji neposlali, že to není potřeba pokud šla na screening

  • K testům z plodové vody musí být nějáký důvod (např. věk rodičky, špatné výsledky triple testu nebo screeningu), plošně pro všechny se nedělá (a to je dobře). Na to do kdy se chodí už ti holky odpověděly. ;o)

  • Ahojky,mně bude letos 38 a na plodovce jsem nebyla,prý je to dobrovolné říkal dr.Nepodstoupila jsem ani triple testy,jen screening,ten dopadl dobře.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 232 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist