placení testů DNA-určení otcovství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #33473 14.7.2011 17:37

nevíte někdo, jak je to s palcením DNA testů? Otec mého dítěte se nenechal uvést v rodném listu a teď si to rozmyslel a dal mě k soudu, že tam zapsaný chce být, ale požaduje testy DNA, zda je dítě opravdu jeho (je) a tvrdí mi, že to budu muset zaplatit celé já, i když pořád tvrdím, že on je jeho otec a ty testy tak i vyjdou. Prý budu muset platit i jeho právníka a výdaje soudu. Nezažili jste to někdo? Z rodičáku bych to nezaplatila a nevím proč, když celou dobu dělal problémy on, nakonec na to mám doplácet já.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Rozhodně to nemusíš platit Ty. Pokud test chce on, musí si ho zaplatit. A na co právníka?

  • Nemusíš podávat žalobu, stačí, že ji podal on. Můžeš poté, až ti přijde vyrozumnění, podat k soudu vysvětlení, že odmítal být jako otec uveden. S ohledem na to, že požaduje testy DNA on, domnívám se, že je bude i plnně hradit, protože mu nebude stačit u soudu tvé slovo, že je otcem on. Těchto soudů jsem zažila desítky, mamina snad ani jednou testy neplatila, neboť nezpochybňovala, že otec je otcem. Pokud chceš i ty podat žalobu na určení otcovství, dbej na to, aby její součástí byl návrh na úpravu výchovy a výživy dítěte. Požádáš, aby dítě bylo svěřeno do tvé péče a otci určeno výživné. S podáním žaloby o určení otcovství je spojen soudní poplatek ve výši 1. 000,- Kč. S ohledem na to, že jsi na mateřské dovolené, můžeš žádat soud o jeho zproštění. V této věci by ti měli poradit pracovníci příslušného orgánu sociálně-právní ochrany dětí v obvodu tvého bydliště. Tento orgán bude též ustanoven opatrovníkem tvého dítěte pro soudní jednání a některý z pracovníku bude zastupovat práva dítěte. Pokud chceš něco vědět podrobněji, pošli mi vzkaz, na OSPOD jsem před mateřskou pracovala a bude se tam i po mateřské vracet :o)

  • já bych řekla, že budeš muset taky podat žalobu o určení otcovství.. ale obrat se na brouzdalku ona je právnička...a nechápu proč tě dal k soudu, když ty ho uvést chceš..určitě ho budeš muset dát k soudu taky..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist