peníze- rodičák...

Otázku položila: Anonymní uživatelka #48512 30.5.2012 12:39

7600 rodičák a nejsem schopna s těmi penězmi vyjít- špatně hospodařím ?? každý měsíc mi nic nezbyde- s partnerem se střídáme co se týče nákupu potravin, dále platím pleny a vůbec věci pro malou, oblečení jsem si kupovat přestala, protože mi to prostě nevychází, takže buď to mi něco koupí partner nebo ne.. nemám pocit, že bych z těch peněz kupovala něco zbytečného, už i na kosmetiky chodím jen co tři měsíce. jak to máte vy?

všem maminkám děkuji za odpovědi... akorát mě mrzí, že to vyznělo tak, že táhnu celou domácnost sama, což by ani nešlo, chi :-)))

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj ja tedy nevim jak ostatni, ale manzel taky nevydelava uplne minimum a presto tez z rodicaku nevyziju. i kdyz dame penize dohromady, kdyz poplatime vse co mame, tak uz kolikrat posledni tyden pred dalsim rodicakem mi penize pomalu dojdou nebo dochazeji. taky si nic nekupuju za obleceni, kupuju hlavne jidlo a potrebne veci, drogerie a tak. nerekla bych, ze nejak plytvam penezi, ale to jidlo je porad drazsi a drazsi a driv za nakup za ktery bych dala 500 dam dnes 1200. a v tom bych rekla, ze je kamen urazu veci jsou vic a vic drahe

  • My máme s manželem peníze dohromady. Neřešíme, co se bude platit z rodičáku a co ne. Myslím, že je to všechno na domluvě. Podle mě rozdělené finance nedělají dobrotu, zvlášt když je žena na mateřské. Nechtěla bych si celé 3 roky připadat jako chudáka a pořád počítat peníze.

  • Ahoj, já ti napíši, jak to máme my. Tento měsíc mi přijde rodičák prvně a opravdu jsem zvědavá jak to vyjde. My to ale s partnerem máme tak, že máme společný účet. Z toho se pak platí hypotéka, poplatky, benzín, jídlo. Je ale fakt, že na plenky většinou dostávám od babiček a teď jsem si ještě vydělala něco u mamky ve firmě a partner si ještě něco vydělá fotbalem - ale většinou jen na cestu, co projede. nechala jsem si posílat 8500 tis, protože bych chtěla tak za 2 roky mimi, ale i tak jsem dost zvědavá, jak to vyjde. Nejdřív jsem litovala, že jsme udělali společný účet, protože, když jsem pracovala, byly mé příjmy větší, ale teď jsem dost ráda. Protože z těch peněz, co dostaneme na rodičáku nemáme ani poplatky :-( Jinak já mám teď našetřeno 50 tis., tak si říkám, že je použiji, pokud bude nejhůř.

  • Martasek8930.5.2012 12:55

    A kolik má partner tak ? Pokud to chceš zveřejnit. Kolik dáte za bydlení a věci, co jsou každý měsíc víceméně stejné ?

  • Já jsem teda názoru a doufám, že mě tady nikdo neukamenuje, že pokud má parter tak pěkný příjem jak píšeš, tak by měl převzít větší finanční zátěž. Nemůžeš se přece snažit všechno zaplatit z rodičáku. Ty vyrovnáváš menší přispívání peněz tím, že se staráš o dítě, které je stejně jak tvoje tak jeho, staráš se o domácnost. Prostě spočítat náklady na celý měsíc na vaši domásnocnost. Ty si odečteš od mateřské něco málo pro sebe, nemůžeš být úplně bez peněz a zbytek dáš na společnou domácnost, vše ostatní by měl doplatit partner.

  • lulatko30.5.2012 13:31

    Já tedy nevím, ale přijde mi přirozené, že když je žena na rodičáku a při něm nevydělává, že o finanční zabezpečení rodiny se především stará partner. Vzhledem k tomu, že nemáte hypotéku, na poplatcích to taky není žádná kalamita a jeho výdělek je vcelku hezký, nechápu, proč bys Ty měla pomalu všechno hradit z rodičáku a on jen malý zlomek z toho, co vydělá. Při těch výdajích, cos uvedla, přece nemůže celý plat minout jen na sebe.
    Já taky nijak rozhazovačná nejsem - prakticky nikam nechodím, hadry ani boty na sebe si nekupuji, protože popravdě je momentálně ani nepotřebuju, vystačím si s tím, co mám. Vysedávat s kamarádkami ani za kulturou či sportem vzhledem k absenci jiného hlídání dcery chodím jen velmi sporadicky, takže veškeré peníze jdou z mé strany na jídlo, plenky, ošacení/boty pro dcerku, ta rovněž nechodí dle poslední módy, ale ani jako poslední chudák. I tak si nedovedu představit, že bych měla měsíčně vyjít jenom se 7600 Kč.
    Vychováváš přece VAŠE společné dítě, vedeš přece VAŠI společnou domácnost, nakupuješ a vaříš pro VÁS všechny a je jasné, že teď nepřineseš domů tolik peněz, jako když jsi byla zaměstnaná! Tudíž by mělo být přirozené, že partner bude do rodinného rozpočtu alespoň v průběhu Tvého rodičáku přispívat víc, než když jste pracovali oba. Je nemyslitelné, abys to všechno tahla sama..... nebo jsem asi já z jiné planety. Dítě a vše kolem něj je přece zájmem vás obou nebo snad ne? A to taky něco obnáší.

  • Holky,co si budeme nalhávat 7 600 Kč je opravdu málo...zvlášť,pokud oba měli vyšší příjem.Tak to mám já s přítelem.Plínky jsem si proto během cca 5-ti měsíců nakoupila,udělala si prostě zásoby.To samé s oblečením.

  • Když jsem nastoupila na rodičák, tak přítel založil druhý účet, od kterého mám kartu já, platím z něj nákupy a potřeby pro syna a sebe... Přítel tam měsíčně převádí asi 6000Kč, takže dokud jsem měla rodičák 7600Kč, tak to šlo a peníze každý měsíc zůstávaly navíc. Když mi pak klesl na 3800Kč, tak už jsme měsíčně utratili i víc a peníze začaly trošku ubývat.

  • ahoj, já mám 7.600,- rodičák a 2.000,- alimenty a vycházím s tím dost těžko, často sahám do svých úspor z doby, kdy jsem pracovala a občas si jdu přivydělat na nějakou tu brigádu. Musím z těch peněz zaplatit část bydlení, plíny, oblečení a obutí pro prcka, telefon, pro sebe nekupuji téměř nic. Mám zvýšené výdaje za léky a kosmetiku pro prcka, je to atopik. Moc navíc si toho dovolit nemůžeme. Oblečení sháním malému vesměs nošené, boty kupuji vždy nové. Spoustu věcí si musím odpustit, protože na ně teď nemám a tak čekají na seznamu, že se na ně taky někdy dostane. Občas si vyrazíme na nějaký výlet vlakem nebo busem, stojí nás to pár korun a máme krásné zážitky s malým. Moje rodina nám kupuje to, co vyloženě potřebujeme (ptají se předem), rodina ze strany otce nemá zájem malého ani vidět. Otec mu občas nějakou tu hračku donese, ale zase si ji vezme zpátky, i když to nic nákladného není a on vydělává velice slušně když chce.

  • S rodičákem 7600Kč bych absolutně nemohla vyjít, nebýt toho, že máme s manželem společný účet, máme zadané trvalé příkazy a peníze odchází jak je potřeba. Neřešíme, kdo co zrovna zaplatí. Kdysi jsme na toto téma vedli debatu a nedokážu si představit, že bysme jeli na půl (hypotéka, tv, net, elektřina atd.). Jen hypotéku máme 12tis, takže by téměř celá rodičovská šla na půlku hypotéky a tudíž bych neměla už na nic jiného. Společný účet máme od začátku, co spolu bydlíme, i když jsem ještě nebyli manželé. Zezačátku jsem vydělávala více já, pak manžel. Máme našetřené nějaké peníze stranou jako rezervu, kdyby bylo nejhůř, něco se rozbilo apod.

  • petulinkaa1330.5.2012 15:19

    Co se týče rodičáku tak to ti odpovedet nemuzu,protoze mimco nemame,ale co se tyce hospodareni,tak to mi prijde divny jak to máte,pokud mate mimčo a ty si na matersky tak by mel prevzit pritel starost o finance.My s manzelem i když mimčo nemame,tak,tak každý máme svuj ucet,ale penize jsou nase.Z mého platu jde hypoteka,z manzelovo taky nejake platby jeste po rozvodu co mu zustalo,takže každý vime co tomu druhymu odchází a co zbyde a jednou vyberu ja,jednou manzel,je to ruzny,takže nam to tak vyhovuje.

  • Ahoj, je divné, že nechceš míchat příjmy partnera, ale to je tvoje věc, ale z rodičáku se žít a šetřit nedá. Nedokážu si představit, že bych na pracka byla sama.My to do teď měli tak, že jsme měli každej svůj účet, já zaplatila nájem a ostatní poplatky a manžel zbytek, benzín, jídlo, oblečení a ostatní. Když bylo něco většího, tak jsme se dohodli. Teď jsem na rodičáku a z rodičáku 7100 bych toho moc nezaplatila, tak nevím, jak bych mohla šetřit a ani bych z toho nezaplatila ani všechny poplatky. Jinak já nechodím ani na kosmetiku, ale jednou za dva měsíce jdu ke kadeřnici. ale taky si vem, kolik vše stojí, teď jít do krámu je utrpení, všechny ceny jdou nahoru. Už nevím, co kupovat, jak je to drahý, koukám do letáku, kde mají zlevněné máslo, olej a podobně. Do teď jsem to sice řešila, ale ne tolik, měla jsem plat a byli jsme jen dva a neměli úvěr, teď jsme tři a prcek stojí hodně, máme jenom rodičák a k tomu úvěr, takže nějaké šetření bude dost složité.

  • Tak partner má docela slušný příjem, máme i dost našetřeno ale ze mých 7 600,- fakt nevyžiju :-D jen přes 2000,- mi dělaj poplatky za pojištění, spoření atp, kde je pak jídlo, pleny, UM.......To se prostě nedá....Máme doma rozdělené co kdo platí - tedy komu odcházejí zza co platby a když mi dojde těch mých krásných 7600,- tak šáhnu do obálka :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 742 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist