peněžitá pomoc v mateřství

Otázku položila: Bývalá uživatelka #34977 17.1.2012 19:41

Ahojky holky.
Potřebuju nutně poradit. Já sama nemám nárok na mateřskou, ale de to tak že se napíše jakoby na otce dítěte (mého přítele) . To je ale strašně moc složitý. Jen by mě zajímalo, když to teda napíšu na přítelel a sama asi budu moct vybrat na jak dlouho rodičák chci, co se v tom mění? Jak dlouho mateřskou budu pobírat a kolik to dělá. U první dcery jsem to tak neměla, protože to nešlo a teď to sice de, ale nevím jak je to výhodný. Prostě to berte tak, jako bych měla mít mateřskou já. Jak to tedy vše je? Vím že od dr. dostanu papír na mateřskou, kterej mi zamítnou a až budu mít rodný list a malá bude na světě dá se to zařídit. No sem ztoho jelen8-o.
Díky všem moc za radu :-)

Holky vi mě tu ale vůbec nechápete. To asi nemá cenu. Prostě sem dnes byla na pracáku. Až se malá narodí půjdu s tím papírem co mi na mateřskou zamítli na okresní zprávu tam mi dají jakoby noví tomáš ho vyplní v práci a pak se mateřská napíše na něj. Takže na penižitou pomoc v mateřství nárok mít budu ale hned den na to se musí zase napsat obratem rychle na mě. Je to složitý fakt strašně ale de to. Říká se tomu díry v zákoně. Mě šlo jen o to aby ste mi řekli kolik je ta mateřská a na jak je dlouho ostatní už vím přeci jen už dceru mám takže vím jak to chodí jen sem si to u ní neudělala.

vím že je to 220 000 a dělí se to a vím že budu brát prvních devět měsíců 7600 a dalších 3800 to vše už vím. A dnes jak už tu píšu sem se dozvěděla že si budu moct vybrat což nechci pro mě je nejlepší ta čtyřletá. Tak jestli můžete řeknete mi jak je to stou mateřskou. Já vím na co nárok mám jen mě to zajímá jak to stou mateřskou je.

Tak tohle nemá opravdu cenu. Chtěla sem vědět kolik je mateřská a na jak dlouho. A vi mi tu začnete vyvracet věci o kterých sem přesvědčená. Řeknete mi vše co už vím ale na mou otázku mi neodpovíte. A pak mě ještě kritizujete

Děkuji těm co mi poradili ;-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • na PPM mas narok pokud jsi v poslednich 270dnech pracovala a PPM se neda napsat na tveho manzela,jelikoz to vyplaci tvuj zamestnavatel,na rodicak narok mas od 1.1.2012 si muzes vybrat jakoukoliv variantu bez ohledu na to jestli narok na PPM mas ci ne,tan narok musi mit jen tvuj pritel,coz pokud pracuje ma a ty si muzes vybrat jakou chces variantu,bud na 2,3,4 roky,celkova castka je 220 tisic.a podle delky se to pak rozpocita.snad jsem to napsala trochu srozumitelne.mrkni ne stranky MPSV:-)

  • mateřskou si na sebe nemůže napsat chlap, to je jen ve výjimečných případech, třeba když žena zemře atd. Výběr rodičáku už může jít přes něj, ale to ti už holky napsaly.

  • Verousek8917.1.2012 20:35

    Na PPM máš nárok pouze v případě, že jsi odpracovala min. 270 dní před porodem (čili, že sis platila pojištění, když nepracuješ, nemáš placené pojištění, nemáš z čeho dostat mateřskou). Pokud nemáš odpracováno, na přítele si to napsat nemůžeš, tudíž PPM nedostaneš. Od porodu máš nárok na rodičovský příspěvek, který je 220 000Kč a jelikož ty nemáš odpracováno, tak by sis nemohla volit variantu, tak bys automaticky spadla do 4 leté varianty (prvních 9 měsíců 7.600kč, do 4 let věku dítěte 3.800kč měsíčně), jestli má odpracováno tvůj partner, tak díky němu si můžeš délku rodičovské zvolit. To zjistíš tak, že částku 220.000kč podělíš počtem měsíců, na jak dlouho na rodičovskou budeš chtít jít.

  • na pritele muzes napsat akorat rodicak a to je podle me zbytecne,PPM na nej napsat nemuzes,to je pitomost,asi si to na urade spatne pochopila nebo ti to spatne vysvetlili,nikdo te tu nekritizuje,jen rikame jak se veci maji.PPm se vypocitava z tveho platu,vyplaci ti ji tvuj byvaly nebo soucasny zamestnavatel takze tak,a proc by ti drive jak ve 4 nevzali dite?dyt v kazde skolce berou od 3 let,nekde i mladsi...

  • Martasek8918.1.2012 8:48

    Ahoj, já Tě chápu, vím, jak to myslíš, ale aby se pobíralo PPM na otce dítěte, musel by na mateřskou nastoupit on, což může udělat na 1 den, to dostanete PPM, ale pak už máš rovnou rodičák, ale můžeš si zvolit tu variantu.

  • Ahoj, jsem v podobne situaci. Zkus mrknout na http://www.socialni-davky.eu/inpage/materska-a-rodicovska/
    Snad ti to trosku pomuze. Je to tam hezky napsane, ale ze to je trosku slozitejsi to je.

  • a ta ctyrleta nebude 7600 ale mene a pak ne 3800 ale mene,jelikoz cely balicek klesl cca o 50 tisic.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 228 otázek, kterým se dostalo 271 605 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist