opar a dítě

Otázku položila: Anonymní uživatelka #55459 18.9.2012 21:13

Holky, dnes jsem se jako vždy mazlila s naší 11měsíční holčičkou a teď večer koukám, že mám nečekaně opar na rtu. prosím poraďte, může být malá imunní, pokud jsem už dřív opar prodělala? Stále ji kojím, má ode mě tedy, aspoň doufám, snad nějaké protilátky... Mohla jsem jí nějak ublížit?:'-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud ji plně kojíš, tak by měla mít dobrou imunitu a je tam časová prodleva, takže je možné, že to malá vůbec nedostane :-). Navíc tvůj opar se projevil, zdá se, bez příčinny, takže možná vlivem vnějšího okolí, oslabením tvého organismu, takže když ses s ní mazlila, vůbec si ho nemusela mít a tudíž na ni přenést...důležité je, aby s ním nepřišla teď do styku, především s tou vodičkou, pokud budeš kojit, umyj si ruce.
    Protilátky ale mít nemůže, to bohužel, opar je vir, který máš v těle a projevuje se na základě nejasných vlivů, je v neaktivní formě a co jej zaktivuje se bohužel moc neví. Pokud by ho malá dostala, tak ho pak už může dostat kdykoliv, ale pokud kojíš, tak je to silná slečna ;-)

  • Moje dcera měla opar ve 14měsících (chytila ho od dědy - asi jedli ze společné lžičky - prarodičům některé věci nevysvětlím :-( ). Průběh byl jako u dospělého. Volala jsem kvůli tomu doktorce, řekla že máme přijít pokud se objeví teploty - jinak chodit nemusíme (teploty nebyly a vyléčila se dřív jak děda :-)). Opar je nebezpečný pro malá miminka, ale Ty už máš "velkou" slečnu (navíc s dobrou imunitou z mateřského mléka). Zachovej základní hygienu, jak psala anonymka a neboj se.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 593 odpovědí a 409 751 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist