odpočet dní na mateřskou

Otázku položila: faith.verus 18.2.2012 14:17

Milé womenzonky,
konečně jsem našla v sobě odvahu napsat také dotaz a nejen reagovat na druhé dotazy. Sice mi to dalo zabrat, ale budiž. Možná můj dotaz bude znít hloupě, ale položím jej. Takto tedy zní: Počítají se odparcované dny z brigád, které máte Dohodou o provedení práce do těch 270 dní, které musíte mít minimálně odpracované, aby jste mohly pobírat mateřskou? Velice děkuji za odpovědi.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ono to ani není tak 270 dní odpracovaných, jako 270 dní účasti na nemocenském pojištění.
    U DPP je to takhle:
    Novela zákoníku práce zavádí účast na nemocenském a důchodovém pojištění pro osoby, které konají práci na základě dohody o provedení práce (DPP), která dříve pojištěnou činností nebyla.
    Zaměstnanci, kteří vykonávají práci na základě DPP, jsou od 1. 1. 2012 účastni nemocenského pojištění, avšak jen v těch kalendářních měsících, do kterých jim je zúčtován započitatelný příjem vyšší než 10 000 Kč. Účast na pojištění se posuzuje v každém měsíci zvlášť. V praxi to bude znamenat, že pokud odměna zaměstnance na DPP v jednom kalendářním měsíci přesáhla 10 000 Kč, je zaměstnavatel povinen zaplatit a odvést pojistné na sociální zabezpečení. Zaměstnanec, který vykonává v kalendářním měsíci u téhož zaměstnavatele více DPP, je účasten nemocenského pojištění, pokud součet jeho příjmů z těchto dohod přesáhne v kalendářním měsíci 10 000 Kč.
    Z dávek nemocenského pojištění se zaměstnanci, účastnému nemocenského pojištění na základě DPP, poskytují při splnění stanovených podmínek nemocenské a peněžitá pomoc v mateřství. Ochranná lhůta ze zaměstnání zaměstnance činného na základě DPP neplyne. Zaměstnavatel má povinnost oznámit nástup do zaměstnání zaměstnance na DPP v souladu s příslušnými ustanoveními zákona o nemocenském pojištění v dané lhůtě po skončení kalendářního měsíce, v němž vznikla poprvé účast na nemocenském pojištění. Den skončení zaměstnání tohoto zaměstnance je zaměstnavatel povinen oznámit do 8 kalendářních dnů ode dne skončení zaměstnání.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 235 otázek, kterým se dostalo 271 628 odpovědí a 409 760 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist