návštěvy otce dítěte

Otázku položila: Anonymní uživatelka #33883 29.7.2011 8:48

Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, jak jste pořešili návštěvy dítěte s jeho otcem, když spolu nežijete.
Dohodli jste se nebo vám to stanovil soud a jak často se vídají?
Můj přítel má malé dítě - půl roku, viděl ho párkrát, rozešli se ještě před jeho narozením. Chtěl by s ním být co nejvíc, ale je od něj daleko 100 km a v týdnu po práci se k němu nějak rozumně už nedostane. Jeho matka ho odmítá ukazovat po šesté večer s tím, že dítě uspává. Návštěvu mu dopřeje jednou za týden na hodinu a nesmí být se synem sám, jen pod jejím dohledem, protože ten ho nezná a brečí jen ho vidí. Rádi bychom si dítě brali i do místa našeho bydliště, ale to jeho matka nechce dovolit, že je malé, kojené a fixované na ni a ona tam s ním jet nechce.
Přítel by rád syna získal do své péče, aby s námi žil, ale to by na nás musel být zvyklý. Jeho matka nedovolí, abych byla schůzek s dítětem přítomna, pouze ona, dítě a otec. Při každé návštěvě otce má dítě špatnou náladu, prý bolení břicha, pak zas zuby. Brečí na každého kdo se na něj podívá a visí jen na matce.
Je nějaká šance si u soudu vymoct střídavou péči nebo výrazně častější návštěvy otce s dítětem a v době, kdy to jemu vyhovuje a o samotě se synem? Nebo to bude stále na rozhodnutí jeho matky? Ta navrhovala i schůzky v nějakém centru za přítomnosti nezávislého psychologa.
Jen jednou přijela ukázat vnuka prarodičům do místa jejich bydliště, ale nabídla jim, že se mohou přijet podívat někdy oni k nim, když budou mít zájem.
Když otec doveze synovi dárek, tak mu ho matka taky hned nedá s tím, že to musí doma nejdřív vydesinfikovat nebo vyprat. Ale potom to snad malému na hraní dá.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • já bych řekla,že střídavá péče v případě, kdy rodiče bydlí úplně jinde není zrovna to nejlepší pro dítě. i když už bude větší, je to pro něho určitý stres. a pokud se rodiče nemůžou dohodnout, tak jak bude vypadat ta střídavá péče?? otec bude valit klíny do hlavy syna o tom,jak je matka hrozná, když mu nechce dávat a matka bude mít nervy nadranc. jak dlouho by dítě u kterého z rodičů bylo? bude měnit školu až bude větší a 14 dní v jedné a 14 dní v druhé? no to snad ne?? pokud by otec bydlel v blízkosti matky, je to o něčem jiném ale takto. Teďka je to malé kojené dítě, které má své potřeby a potřebuje určitý pravidelný režim a potom to bude jak? 2 různé školky, 2 různé školy? cestvoat sem a tam co 14 dní, zkus se vžít do pocitů dítěte? 100km cestovat sem a potom tam. a kvůli čemu? že vy si něco umanete, otec se rozešel s matkou a najednou si vzpomněl že má vlastně i nějaké dítě? kde byl když byla matka těhu a potřebovala oporu?? kde byl, když se dítě narodilo? pomohl jí pořídit aspon výbavu pro dítě? i na to bude soud přihlížet. střídavá péče není jen tak, je to zodpovědnost za to dítě. jde především o zájmy dítěte. a nad tímhle soud pořádně uvažuje, není to, že svěří dítě automaticky matce, ale o tom, co je pro dítě lepší - jestli otec, kterej se celou dobu nestaral a do budoucna by se starala nevlastní matka dítěte, a nebo matka, která dítě kojí a sama o něj pečuje od narození.
    to že matka věci desinfikuje nebo pere je snad pochopitelné. je to malé dítě!! neví co vy použijete eventuelně za prášek - dítě potřebuje jemné a šetrné prací prostředky a pokud to nevyperete vůbec, tak o důvod víc.

  • ty sobecka anonymko, ty urcite nemas dite co? vis co je to za strach jenom nez se dite narodi a potom ani nemluvim a jak tehotna zena potrebuje oporu a nekdo kdo si rika otec , i kdyz ve skutecnosti nevi co to slovo vubec znamena ji nepomuze opusti a najednou si vzpomene, z eho chce, ona ho vychovava, stara seco nej a co si on mysli o sobe? Jak to ta matka dela, dela uplne spravne. bez dozoru bych s nim dite taky nenechala.A co si myslis o sobe ty? Proc by melo dite byt u cizi zensky a vlastne u ciziho chlapa , i kdyz se prohlasuje za otce-smesne. A proc by jsi ty mela byt u jejich setkani, ja byt na miste te matky, kdyby jsi se objevila pri setkani s mym ditetem, vzala bych bejkovec a hnala bych te na sibir.

  • Už nemůžu nereagovat. Absolutně souhlasím s tím co napsala anonymka, ivigirl a ruzii.

    Všechno tvůj přítel nechal na matce dítěte ať se v tom pěkně vykoupe a teď když se o to dítě hezky a s láskou stará, tak by jste jí ho chtěli vzít, protože jste si najednou vzpoměli, že o něj na chvíli máte zájem. Nezlob se na mne, ale tvé příspěvky mi přijdou silně sobecké a nemateřské. Nedokážeš se vžít do role kojící matky, která bez otce dítěte všechno sama zvládla a za to má ode mne velký obdiv. Moc držím palce tomu malému, co za nic nemůže aby vše dopadlo v jeho prospěch.

  • Dítěti je málo,když přemýšlíte o střídavé péči, kdo s ním bude doma? Měl by být otec. Myslím si, že střídavá péče při kojení nehrozí. Návštěvy ano, ale do své péče? Ne, pokud matka prokazatelně nebere drogy, nenechává dítě samotné, prostě ho nezanedbává. Dá se to upravit ppři věku dítěte, soud pohhlíží na to, jaký mají vztah otec a syn a ta návštěva se může konat za přítomnosti sociální pracovnice a ta v právu dítěte rozhodne a navrhne řešení soudu. Ten pak udělá závěr pravomocný.
    Být přítelem, dám tedy návrh na návštěvy dítěte, ale je zcela možné, když od sebe bydlí 100km, že bude jen v místě bydliště matky a to třeba přes den, z důvodů kojení a péče.
    Otec je oprávněn si dítě převzít, matka je povinna ho předat. Pokud tedy dítě není nemocné, v horečkách atd.
    Je to těžký a vždy záleží na rodičích a soudu.
    Co bych určitě nedělala, nelámala to přes koleno, dítě to vycítí a bude ve stresu a to snad nikdo nechce, tedy mělo by to tak být.

  • opravuji svoji odpoved : priste je nutne uvest vsechny podrobnosti, abysme mohli opravdu spravne poradit ... preji at to dopadne nejlepe pro dite, protoze to je nejdulezitejsi.

  • Trochu mě to hlava nebere. Tobě jde především o tvoje blaho, protože ty chceš být s přítelem častěji, miminko nechte na pokoji, udělejte si svoje a pak zkus dávat rozumy co a jak by šlo nebo nešlo. Ale pokud i po porodu budeš mít stejné názory jako nyní, tak raději ani své dítě nikdy neměj. A když mermomocí chcete být tak skvělí rodiče, nic vám nebrání se přestěhovat za matkou a dítětem.

  • V zásadě souhlasím s Danzy. U nás to bylo tak, že jelikož jsem s otcem svého dítěte nežila, po narození dcerky na sociálce určili dceři opatrovníka (který hájí její zájmy) a dali návrh k soudu na určení výchovy a výživy dítěte. My měli sepsanou dohodu, kterou následně soud schválil. Jestliže by jednomu z nás ta dohoda nevyhovovala, může se znovu obrátit na soud a např. ve vašem případě zažádat o střídavou péči. Určitě by s tím měl tvůj partner úspěch, alespoň částečný. Těžko totiž bude plně kojené dítě mít momentálně ve své péči, byť třeba na den. Ale mohl by si prozatím prosadit delší návštěvy a za svých podmínek, tedy vzít malého s kým chce, kam chce (v rozumných mezích samozřejmě). Držím palce!
    Ještě jsem chtěla podotknout, že smysl střídavé péče je v tom, že se stejným dílem o dítko stará a to komplexně matka i otec (nikoliv jeho nová partnerka), včetně zajišťování všech jeho potřeb od krmení, koupání, přebalování,... později by si měl taťka zorganizovat čas, aby mohl malého vodit do školky a ze školky, na kroužky apod. Tím se pak upevňuje pouto mezi rodičem a dítětem a také zvyšuje odpovědnost dotyčného rodiče.

  • já si myslím že rodiče jsou oba dva stejne,vy nevíte proč oni dva se rozešli o tom se tady nemusime bavit ne??jestli se na tehulky on vyprdnul tak má co chtěl a je to jeho boj!!! ale i tak je to jeho otec..střídá páče není dobrá ale nevím proč by si občas když si jede pro dítě ..tak proč by s ním nemohl byt o samotě?? proč by s ním nemohl jet na vychazku??když ho zase mamince doveze domu?
    nebo proč-když by nebylo kojené by si ho nekdy nemohl vzít domu na víkend?klidn mi dejte minusy ale vemte si to i z té druhé stránky...neznáme je ani jednoho meli díte a prostě jim to nevyšlo...ani nevíte jestli o s ní to dítě chtěl jestli neotěhotněla že jen ona chtěla ale to vam tady nikdo nerekne... jestli ji ale on vedomky opustil když byla těhotná tak má co chtěl to bych se s ním nebavila,... ale nikdo nevíme jak to bylo... ale jinak mu nikdo nemuze zamezit styj s dítětem at to bylo jak chtělo bohuzel...ti dva se milovali a jestliže se rozhodli mít dítě mají na něj oba nárok i když je to hnusný když on se na ni vyprdl...vídat ho prostě bude..je to otec..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 535 odpovědí a 409 722 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist