na co budu mít nárok, až se rozvedeme s manželem?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #41069 29.5.2013 14:20

Zdravím, všechny čtenářky,
Prosím, vyzná se zde někdo více v rodinném právu? S manželem nežijeme spolu téměř půl roku, stalo se to- že jsem manžela podvedla, a sama nemám moc zájem manželství dávat dohromady spíše jsem stále hodně zmatená, ale vrátit to nejde a i přes manželovu občasnou snahu dát vztah opět dohromady, tak to asi nepůjde. Delší dobu mluví o rozvodu a vypádá to, že opravdu k tomu brzy dojde. Ale otázkou a promlém pro mě je finanční stránka. Jsem na mateřské dovolené a můj měsíční příjem je 3800 a bydlím v manželově bytě, ze kterého mě chce vyprostit. Nechce aby jsem zde dále byly. Od záři se pokusím najít si práci a snad syna vezmou do školky, vypadá to se školkou nadějně. Ale co dál? i kdybych si našla poměrně slušnou práci, tak nikdy nemůžu mít na nájem. Jak moc je manžel povinen zaopatřit mě a syna? jaké povinnosti vůči nám má? A co Socíálka? mám právo na něco? Jsem poměrně dost zoufalá. Prosím o jakékoliv rady ..
Děkuji moc

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Bude to znít hnusně, ale co na něco takového myslet ještě před tím, než manžela podvedeš?A co milenec? ten vás k sobě nevezme?
    Máte nárok na výživné pro dítě, v zásadě i výživné pro vás (tuším ale a nejsem si jistá, jestli pro vás není omezeno jen na 2 roky a v jaké výši je). Sociálka vám může podle příjmu dát přídavky na dítě, bydlení, jednorázový soc. příplatek (na vybavení), dopravu. Je toho spousta a stačilo by asi zajít na sociálku. Pokud je tam aspoň trochu milá paní, poradí vám. Rozhodně pokud se budete trošku aktivně zajímat a necháte si poradit, bez peněz rozhodně nezůstanete. Hodně štěstí vám přeji.
    http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vyzivne-alimenty/981-vyzivne-na-manzela-manzelku-po-rozvodu-manzelstvi.html

  • V zákoně je taková hezká větička: pokud to neodporuje dobrým mravům.......takže pokud manžel bude argumentovat tvou nevěrou, výživné na sebe asi nedostaneš. Jen na syna. Ze soc. dávek to jsou přídavky, příspěvěk na bydlení, případně dorovnání do životního minima.

  • Ahoj, tohle vím z vlastní zkušenosti. Když se měli rodiče rozvádět, matka si zašla za právničkou a ta jí podle tatového příjmu vyměřila to, co musí platit na 2 děti. Kdyby matka chtěla, tak by prý zařídila i výživné na ni. Takže by platil vlastně výživné na dvě děti a exmanželku...

  • možná přídavky na děti, otci budou vyměřeny alimenty na děti (pokud je nevysoudí do své péče), tak nějak na tvém místě bych sama udělala vše pro to, abych mu sama co nejrychleji vyklidila byt. POkud se budeš soudit na výživné na tebe, bude to na dlouho a budeš muset prokázat všechny své příjmy a výdaje. Já se dva roky soudila o výživné neprovdané matky a byl to masakr, ale peníze jsme potřebovala na právníky a posudky proti ex, tak jiná možnost nebyla. Soudů už jsem měla dost, ale jednání o moje výživné bylo to nejhorší, co jsem kdy zažila a soudkyně ex řekla, že když nechce nic platit, tak si má vysoudit syna do své péče a budu muset platit já alimenty. To bylo super, syn měl v tu dobu kolem roku.

  • Po mých zkušenostech bych se do takových sporů a soudů vůbec nepouštěla. Pokud má tvůj muž peníze a chuť, tak přijdeš o téměř vše..bude z tebe socka, která není schopná se postarat o dítě.. Stačí totiž, aby si někoho šikovně zaplatil a to v naší zemi tak těžké není.
    Mnohem lepší je se spolu domluvit. Je to váš syn a pro něho byste se teď měli zasnažit, ať už je důvodem rozchodu cokoliv a řešit to rozumně a ne bojem přes soud. Souzení je opravdu hodně únavné, zdlouhavé a nejisté.. stejně tak podpora od státu..je to natolik stresující, že nejvíc to odnese to vaše dítě. Což je na tom asi to nejhorší-dospělí ať se terorizují jak chtěj, ale děti do toho tahat je hrozný.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist