leky v tehotenstvi

Otázku položila: petulinkaa13 23.9.2017 10:20

Holky jde na me pekne hnus a ryma,kterou mivam posledni 1,5 roku fakt hnusnou az zanetlivou a na dlouho.Jake kapky,spreje se muzou ve II.trimestru? Muze se vubec neco? Nevim jak ucpany pulku nosu zvladnu bez kapek,spreje,vetsinou mivam Mucosolvan,Pamycon coz je na predpis delane ATB kapky,ty v tehu ale asi neklapnou :-/ jinak paralen vim,ze jediny muzu.Pripadne jit pro leky na gyndu nebo k obvodakovi? Dekuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko23.9.2017 22:04

    Jestli k lékaři, tak k obvoďákovi. Neřešíš gynekologický problém, ani problém s těhotenstvím. Obvoďák musí vědět, co v těhotenství můžeš a co je kontraindikováno.
    Já v těhu a při kojení v případě hnusů, které starší dítě tahalo ze školky, pila Vincentku (dá se stříkat i do nosu, ideální je ale vypít ráno nalačno cca 1-2 dcl). Zázvorový/heřmánkový/lípový čaj s medem a citronem. Hodně pít. Na případnou bolest v krku pastilky Septisan - ty se můžou. A na rýmu, dutiny a odhlenění tablety Sinupret. Jinak na bolest či horečku již zmíněný Paralen.
    Jinak na kašel a rozpouštění hlenů je v těhu bezpečný i ACC long (doporučeno lékárníkem a jedním věhlasným gynekologem - spousta dr. o tom neví!). Kapky do nosu na splasknutí sliznic (Olynth, Nasivin) bych nepřeháněla, ale na noc to v doporučeném dávkování těžko uškodí.
    Ať je Ti brzo líp!

  • správně by se měly jen nosní spreje na bázi mořské vody.
    já v nouzi (a hlavně na noc) dávala klidně i Viks.
    případně se může i Pinigal (jsou to dělané kapky, některé lékárny je mají i skladem) které obsahuje éterické silice např. z eukalyptu a borovice, které pomáhají ulevit - provětrat nos.
    k pamyconu mi náš Dr kdysi říkal, že na dospělého je obvykle slabý.

  • ze sprejů jen ta mořská voda...začala bych hned preventivně brát aspoň oscillo

  • sisterrys23.9.2017 11:42

    Místo toho mucosolvanu hedelix, doporučil mi ho obvoďák v prvním trimestru, ačkoli v letáku stojí, že se v těhu nesmí. Je to sirup z břečťanu. Ale koukla bych do příbaláku mucosolvanu, jestli se v těhu taky nesmí.
    Na ucpaný nos mi pomáhají výplachy nosu vodou s mořkou solí. V lékarně se na to dá koupit i speciální konvička. Já používám štamprle, nadechnu co nejvíce vody, ideálně, aby šla ven pusou a pak vysmrkám, co jde. Opakuju tak dlouho dokud není nos čistý. Prázdný nos mi vydrží většinou skoro celou noc.

  • za sebe doporučuju výplach nosu konvičkou. v lékárně stojí plastová tuším 200,- plus si kup mořskou sůl. neznám nic lepšího a můžeš to opakovat několikrát za den v případě nutnosti. já většinou vyplachuju jednou nebo dvakrát za den (ráno a večer). je to trochu nezvyklý a ze začátku nepříjemný, ale já si na to zvykla celkem rychle a někdy si propláchnu nosi preventivně;-)

  • sono223.9.2017 22:35

    Ja som používala celé tehu na začiatku veľmi často olynth, neskôr len na večer. Kvôli alergii. Na začiatku tehu mi bolo katastrofálne.
    Celkom nechápem, prečo sa kvapky nesmú. Malá je zdravá ako buk bude mať rok.
    Kľudne si daj kvapky. Potrebuješ dýchať, aby dieťa malo tiež kyslík!

  • myslím, že to je spší na radu s gynekoligem...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 668 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist