kouření

Otázku položila: Anonymní uživatelka #93995 26.5.2013 18:34

ahoj holky.
Potřebovala bych pomoct a poradit. Chtěla bych přestat kouřit, momentálně kouřím tak 5 cigaret denně. Kouřím už asi 1 rok až 1,5 roku. Problém je, že už mám pocit že kdybych den, dva cigarety vynechala budu dost nervózní a podobně. Máte někdo nějaké tipy jak přestat kouřit? Už jednou jsem se snažila přestat, ale vydržela jsem 3 týdny a víc ne... Už mě nebaví vyhazovat za to peníze a hlavně si nechci zničit zdraví.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, v Tvém případě nemá smysl cigarety omezovat - Ty musíš přestat ze dne na den. U Tebe nehrozí "šok pro tělo", když naráz přestaneš (to by jsi musela kouřit delší dobu a mnohem větší množství cigaret). Většinou každá fyzická závislost závislost, je způsobena nějakou potřebou psychickou...Takže zkus vypozorovat v jakých situacích po cigaretě sáhneš (někdo to má po odvedené práci, někdo ve stresu, někdo "jenom" neví co s rukama a bezděčně sáhne po cigáru, někdo kouří ve společnosti jiných kuřáků....). Těmto situacím se snaž vyhnout a pokud to nejde "odměň" se jinak - např. žvýkačkou (jídle radši moc ne ;-))....
    Přeji pevnou vůli...

  • Borlova26.5.2013 18:55

    Já když jsem přestávala kouřit, tak jsem si prostě řekla, že s tím fláknu, že za to zbytečně vyhazuji peníze, že jednou budu chtít dítě a že mi to škodí zdraví. Nejhorší bylo, když mi furt přítel říkal, ať přestanu, to jsem o to víc nechtěla. Rozhodla jsem se až sama. Ty kouříš jen 5 cigaret ale já dala tak krabičku denně. Nejprve jsem to začala postupně snižovat. Nejhorší bylo, když jsme chodili kouřit v práci. To mi šlo blbě nejít, když nás tam tolik kouřilo. Tak jsem to nejdřív omezovala doma, přítel nekouřil. No a pak i v práci, šla jsem místo 5x jen třeba 2x a místo abych si dala 2 cigarety za sebou, tak jsem si dala jen jednu a pomalu jsem si jí vychutnávala. No a pak jsem šla v práci s kolegyní dát si cigáro a já si místo cigára dala jen kafe a to jsem si pěkně vychutnala. Když jsem kouřila, tak jsem si nedokázala představit kafe bez cigarety. Ale nikdy jsem si to kafe pořádně nevychutnala. Ale jakmile jsem přestávala kouřit, tak jsem si to kafe začala víc vychutnávat. Takže místo cigarety jsem si pak vychutnávala kafe. A když jsem měla chuť na cigaretu, tak jsem si dala místo toho něco dobrého, třeba čokoládu, nebo to kafe. Celkem mi to odnaučení netrvalo déle jak 14 dní. Pak už jsem kouřila ke konci jen 1 cigaretu ráno a 1 večer. a pak jsem si jeden víkend jednoduše nezapálila. Je to už min. 5 let a vím, že s tím už nikdy nezačnu. Nejhorší bylo, když jsem byla ve stresu, to jsem měla chutě, ale teď už ne. Pak jsem občas si potáhla od kamarádky a zjistila jsem, jaký je to hnus. Teď mi teda už cigarety vyloženě smrdí. Je to o tom chtít přestat kouřit. Když už jsi to jednou dokázala 3 týdny, dokážeš to i na furt, jen musíš doopravdy chtít a najít si za cigaretu náhradu. U mě to bylo vychutnávání kafe a sladké. Ze začátku jsem pila třeba 6 kafí denně, ale dělala jsem si fakt slabý s hodně mlíkem a pořádně jsem si ho vychutnala. Ty to dokážeš, jen si musíš fakt věřit, že to zvládneš;-) Ze začátku si prostě najdi něco, co tě uspokojí místo cigarety ;-) A možná taky pomůže sport a něčím se furt zaměstnávat ;-) Držím palečky, ať to zvládneš, 5 cigaret denně to bude hračka, zkus to taky postupně snižovat, až se dostaneš na 1 a nakonec zjistíš, že už ani tu jednu nepotřebuješ ;-)

  • petulinkaa1326.5.2013 20:38

    Tak me k tomu pomohla elektr. cigareta,kourila jsem krabicku dene,proste zvyk rukou,uz mi to ani nechutnalo,zacla jsem kourit elektroniku na konci července 2011,po pul roce presla na naplne uplne bez nikotinu a kdyz jsem zjistila tehotenství v červnu 2012 prestala jsem uplne,nekourim dodnes :-)

  • venysek27.5.2013 8:26

    Mě pomohlo to, že jsem otěhotněla. Kouřila jsem docela dost, krabičku jsem měla na 1 až 2 dny a přestala jsem ze dne na den. Je to o motivaci. Prostě si najdi nějaký cíl, třeba co by sis mohla koupit za uspořený peníze, co fakt chceš nebo tak a ono to půjde :-)

  • Taky jsem si myslela, že po 8mi letech nepřestanu kouřit, zkoušela jsem to několikrát, ale nikdy jsem nikde neviděla oporu, spíš naopak. Kamarádi všichni kuřáci a kdo nebyl, tak začal. Kouřila jsem i krabičku denně, nekdy krabičku a půl. Když jsem otěhotněla, tak jsem si řekla, že to hodně omezím, ale nakonec jsem přestala úplně. Teď když malej zlobí, tak mám sklon šáhnout po cigaretě, protože přítel kouří, ale vždycky si řeknu, že nechci smrdět u malýho a tak celkově... Není hezké, když hezká holka, hezky oblečená někam přijde a smrdí!! A přesně jak píše venysek, dej si cíl, co za ty peníze si koupíš :) Já teda nakupuju pro malýho, ale dost jsem ušetřila a teď mám radost z každý maličkosti mu koupené :)

  • ivetkaprochazkova27.12.2021 19:32

    Pokud chcete skončit s kouřením jednou pro vždy, pak se nedívejte ani na ty alternativy jako je pax 3 https://www.va-pax.cz/paxvaporizery/pax3/. Znám plno bývalých kuřáků, kteří neměli problém udělat dvě krabičky denně, ale pak si prostě řekli, že skončí ze dne na den a šlo to. Bylo to prý náročné, ale už přes 12 let nekouří a jsou moc spokojení

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 232 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist