kdy ne/jsem plátce DPH?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #51230 4.12.2012 14:22

Ženy, minulý týden jsem si založila IČO, jen jako vedlejšák k mateřské a nějak se nevyznám v daňových pojmech. A jelikož už mám nějaké objednávky, potřebovala bych vědět, zda jsem nebo nejsem plátce daně. Jak a kde to zjistím nebo co?
Musím vystavovat faktury, a nevím, jestli psát jen "FAKTURA" nebo "FAKTURA-DAŇOVÝ DOKLAD"

Prosím poraďte, co a jak.. Účetnictví je pro mě španělská vesnice.
Mockrát děkuji:-)

Všem děkuji, tak nějak to teď gůglím, a asi bude opravdu nejlepší, když se obrátím na někoho, kdo mi to povede.. věřím tomu, že když pak budu mít nějaký můstr, tak to pak zvládnu, ale teď jsem fakt mimo..:-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ta hranice pro DPH je obrat 1 000 000 Kč za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců (teda jestli se to v tomto roce neměnilo, přestala jsem to sledovat). Faktura je vždy daňový doklad, ty pokud nejsi plátce DPH, tak to tam napíšeš, tak jak píše venysek. Doporučuju sehnat si nějakou účetní. Nejlépe zkušenou, když jsi takhle "nepolíbená". A buď jí zaplatit za rady na úvod nebo si s ní rovnou domluvit vedení účetnictví. Totiž nejsem si jistá, ale mohla by jsi vést jen zjednodušenou daňovou evidenc, tam jsou taky nějaké podmínky, které když splníš, nemušíš vést podvojné účetnictvíi... tohle ti všechno zkušená paní řekne. Doporučuju ji kontaktovat brzo, až budeš mít plno papírů a nebudeš vědět co s tím, už ti nebude chtít nikdo pomoct, protože se v tom nevyznáte....

  • Plátcem DPH při založení živnosti se stáváš jen když se k DPH přihlásíš. Následně po roce podnikání, kdyby jsi měla hoodně vysoké obraty, tak musíš ze zákona být plátcem DPH. Kecala bych jaká je teď ta hranice, ale jestli to máš jako vedlejšák, tak nepředpokládám, že by jsi toho dosáhla.
    Jestli na faktuře musí být napsáno i daňový doklad nevím, ale nic tím nezkazíš, ale jestli se v tom neorientuješ, aby by jsi si měla najít účetní, která ti s tím pomůže a kterou za to samozřejmě budeš platit.
    Finanční kontrola může přijít na kohokoliv a neznalost fakt neomlouvá. Jinak ty zatím nemusíš vést účetnictví, ale daňovou evidenci.;-)

  • venysek4.12.2012 15:44

    Podle mě je faktura vždycky daňový doklad, ale pokud nejsi plátce DPH (to znamená, že sis nezařídila daňové identifikační číslo - DIČ), tak tam uvádíš DPH jako 0%. Já jsem tuším měla takhle i od řemeslníka ručně vystavenou fakturu, na kterou dal razítko "nejsem plátce DPH". Asi by ses víc dozvěděla na finančáku..

  • pokud se k dph nepřihlásíš dobrovolně tak plátce dph nejsi a na faktuře by to mělo být uvedeno - nejsem plátce dph. jinak mě hodně pomáhal web jakpodnikat.cz pokud máš obavy abys něco neprošvihla je lepší někomu zaplatit aby ti to hlídal.
    pokud vystavuješ faktury je lepší si udělat v excelu nějaky vzor do kterýho to budeš jenom přepisovat, hlavně faktury číslovat pokud vystavuješ danový doklady, taky číslovat, pokud je toho hodně je lepší si vést nějaký pokladní nebo peněžní deník abys měla přehled kolik máš přijatých a vydaných dokladů a jak jsi na tom finančně. pokud máš nějaký konkrétní dotaz písni zprávu, třeba ti pomůžu když budu vědět.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist