cous cous a pod...

Otázku položila: micika 28.9.2011 11:01

Ahoj kuchařinky ;-) docela mě popadla chuť vyzkoušet a ochutnat především cous cous, ale také jáhly,římskej hrách a pod. ale nikdy sem takové věci nejedla a tak bych uvítala nějaký receptíky. Jo na netu jich asi najdu,ale je toho tolik, že v tom plavu..pro mě jsou to neznámé suroviny a tak bych radči ozkoušené chutě a doporučení. Já si vubec z luštěnin dělám jen čočku a to ještě možná jednou za rok :-)

moc děkuji za ispiraci,potřebovala sem nějak nakopnout..už mi to tu voníí a mě tečou sliny,ale přednost v baštění má malej,no ho nakrmim a vrhnu se na tu baštu :-)
Jen by mě ještě zajímalo jestli by ten couscous mohl v jídlíčku papati prcek

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak já dělám jen kus kus. Nedávno jsme ho měli jako přílohu k číně místo rýže, ale jinak ho máme moc rádi na sladko. Odměřím kus kus a zaliju horkou vodou, přidám trochu másla a nechám bobtnat. Mezitím si nakrájím sušené švestky na kousky a pak smíchám s kuskusem, trochou skořice a třtinový cukr. Vršek ještě pokladu máslem (ale jen tak jemně) a posypu cukrem. Dám do trouby péct na 15-20 minut. Pak navrch ještě přidám do každé mističky lžičku vanilkové zrmrliny. To je z receptů od kluků v akci fit rodinka, ale trošku jsem si to pozměnila:-D

  • já mám zkušenosti s kuskusem, je to svým způsobem těstovina, můžeš jí i dát do polévky jako zavářku nebo ji uvařit společně se zeleninou

  • Ahoj Micíku, dobrá volba s cous cousem :) Já se k němu dostala dosti neobvykle. Partner mi doma povídá, dal bych si něco dobrého... třeba cous cous, uděláš ho? Nezbylo mi nic jiného, než to zkusit. Koupila jsem krabičku celozrného a přečetla si návod.
    Doma jsme měli kuřecí vývar - pěkně silný, cous cous jsem podlila vroucím vývarem, nechala odstát pět až sedm minut a promíchala. Ochutnala a nic moc! Něco tomu chybělo. Tedy orestovala jsem cibulku pěkně do zlatova a přidala cous cous. Promíchala a trochu pohonila na pánvi. Cous cous byl všude... Pro příště už jsem se poučila a používám větší hrnec :) S cibulkou to nemá chybu. Podávám ho k rybě, ke kuřecímu masíčku s trouchou šťávy, k vepřovému a nemá to chybu. Pro nás dva dělám vždycky porce pro dřevorubce, neb nám to děsně chutná. Se zeleninou je taky výborný.

    Pozn.: tchýně s tchánem u nás byli nedávno na obědě a měli trochu nedůvěru. Leč na univerzitě jim v jídelně podávají takový blemcák, že si ho nedávají. Po ochutnání u nás doma si ho začali taky dělat, jenže... oba univerzitní profesoři to šidí a vaří ho - zčehož se stává ten samý blemcák co jim servírují v jídelně. Co nadělám.
    Jo jsem zapomněla, pokud jsi v drsných podmínkách jako pod stanem, nebo na chatě a máš doma kostku bujonu, stačí převařit vodu v konvici a zalít zeleninový bujon a s tím podlít cous cous, nechat odstát a začít podávat třeba s tuňákem z konzervy bez cibulky. Osobní letní zkušenost z Chorvatska :) No a v případě diety - je to jednoduší - podliješ horkou vodou a dochutíš kořením bez soli. Jáhly nás moc neuchvátily, možná kdyby byly s jiným masem a ne s pstruhem... Římskej hrách je taky dobrý, použitelný stejně jako klasický hrách, jen trochu jiná chuť. V případě potřeby ještě písni.

  • Římský hrách je cizrna, ne? Dělám z ní orientální polévku. Pokud máš tu suchou, ne v konzervě, tak přes noc (nebo na pár hodin) namočit. Vodu vylít a vařit v nové vodě. Dávám tam mrkev, celer, cibuli, rajčata, rajský protlak, někdy přidám i červenou čočku, dávám taky polévkové nudle, hodně důležité je koření. Míchám dohromady skořici, římský kmín, semeno pískavice, koriandr, pepř, samozřejmě sůl. Víc teď z hlavy nevím.

    Jáhly jsou také dobré, dělám z nich jahelnou kaši (můžeš i jahelník. To se přidá žloutek a vyšlehaný bílek a peče se pak v troubě.) Musí se spařit několikrát horkou vodou a propláchnout a vařit v čisté vodě, přidávám při vaření mléko. Ke konci přidám ovoce (třeba švestky nebo meruňky, jablka, višně, jahody, co chceš). Dám do toho trochu másla, cukru se skořicí. Na talíř přidávám třeba ještě med a vždy k tomu ještě tvaroh nebo zakys.smetanu.

  • lulatko28.9.2011 15:25

    Omlouvám se tazatelce, že se jí sem míchám se svým dotazem, ale když už jsme u těch zdravých surovin, nemáte, holky, některá osvědčený recept na cizrnové lívanečky? Jsou výborné, chutnají po oříškách, jednou jsem je zkoušela dle receptu, co jsem stěží vyhrabala někde na netu, ale ačkoliv jsem docela zkušená kuchařka, nedopadlo to kvůli velmi zběžnému popisu moc valně (byly jenom více-méně vyjmenované suroviny, ale ne množství). Narazila jsem na ně pak ve zdravé výživě (krámu) v práškové podobě, tak si dělám ty a jsou rovněž skvělé. Nicméně kdyby někdo měl recept, jak na ně přímo z cizrny, budu vděčná. :)

  • Já jsem dělala včera kuskusový salát. Kuskus nasypu do misky, zaleju horkou vodou, přidám trošku másla a nechám bobtnat. Pak jsem tam nakrájela na kolečka olivy (černé i zelené), na kostičky nakrájený balkán, cherry rajčátka a lahůdkouvou pazitku... Mnamka:)
    A nebo dělám plněná rajčata kuskusem. Taky dobrota:)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist