co si pocit

Otázku položila: Bývalá uživatelka #24829 18.7.2011 20:11

Ahoj holky potrebuju trochu utesit.Dnes jsem jsi volala na vysledkyAFP a vysli pozitivne jsem 18+1.A doktorka me posila na plodovku .Moc se bojim strasne moc. prvni screning me vysel negativne. Boli ten odber co se mnou budou dela?.Co kdyz prijdem o miminko? To by byla pro me konecna.byla jste nektera na tom ted nekdy ? Zitra si mam zavolat do H.K na konzultaci.mam vzit sebou manzela.? holky co mam delat abych nemyslela na to nejhorsi.Zacina me rust brisko to je hrozna predstava ....ani to nemuzu napsat.

Tak jsem si tam dnes volala,rekla me at prijedu radeji jeste dnes .Tak jsme tam jeli.Pani doktorka nam vse vysvetlila a sama rekla ze nam vychazi z testu ze na 99,5 to je vse vporadku ale to 0,5%je riziko syndromu.Takze jsme to odmitli jinak by me plodovka cekala jiz zitra.A verim ze jsme se rozhodli spravne nikdo nas snad odsuzovat nebude ze jsme to nepodstoupili .Je to nase rozhodnuti.To procento neni tak velike a kdyz ten 1skrening vysel negativne tak budem verit tomu.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • AFP, to jsou triple testy, že? Měla jsem pozitivní výsledek v prvním těhotenství. Riziko mi vyšlo 1:140. Byla jsem na amniocentéze a vím, že podruhé už bych to odmítla. Bylo to nepříjemné spíš psychicky než fyzicky. I když i tak lékaři doporučují týden po zákroku ležet a pak se šetřit. Hlavní důvody, proč už bych do toho nešla je, že já bych stejně potrat nepodstoupila, falešná pozitivita těchto testů je více než častá (mám dvě sestry a všechny tři jsme měly pozitivní výsledek + spousta kamarádek, všechny naše děti jsou zdravé), po odběru hrozí riziko potratu. Kvůli ne příliš velké spolehlivosti triple testů se najelo i na prvotrimestrální screening, takže ani matky nad 35 let nemusí automaticky absolvovovat genetické vyšetření. Takže být tebou, nechala bych si udělat jen větší ultrazvuk a na amnio bych nešla. Věřila bych určitě screeningu. Jinak na konzultaci s sebou manžela vezmi. Samozřejmě, nejvíc záleží na tobě a na manželovi, jak se s tímhle strašákem dokážete poprat. Já v dalších těhotenstvích celkem házela za hlavu, ale je fakt, že hodně maminek se stresuje, propláče x nocí až do porodu, to je potom trochu jiná situace.

  • Zddenulko vuuubec se neboj.. já už jsem to tu psalal tolika slečnám co na tom byly jako ty.. ty hloupý blbý tripl testy ve světě už se ani nedělají.. pokud ti vyšel první screening negativně tak bud naprosto, ale naprost v pohodě... věř mi.. mé švagrové dokonce vyšel první screening pozitivní a šla na plodovoku vubec to nebolí a bylo vše ok. Jen spíš nechápu proč tě žene na plodovku, když screening jsi měla negativní a ten má mnohem vyšší váhu. Jinak mé švagrové brácha je gynekolog a říkal tenkrá, že za svou praxi ani z doslechu se nikdy nic nestalo při odběru plodovky toho se neboj. Neboj.. můžu ti slíbit, že porodíš zdravé miminko..

  • Já bych amniocentézu tak nebagatelizovala. Riziko potratu je při ní (podle kvality pracoviště) +- 1:100, čili jedné ze sta maminek se může stát, že po zákroku potratí. Znám dvě takové a nejhorší je, že dítě bylo (i přes pozitivní triple test zdravé).

    Chápu potřebu jistoty, vědět, jak na tom miminko je, ale pokud je tu k dispozici kvalitní prvotrimestrální screening se spolehlivostí až 95% (AMC má spolehlivost 99%), tak bych se opravdu řídila tím a nikoliv testem (triple), který má spolehlivost 60% (o co víc to je, než 50%, což má třeba i hod mincí ;)).

    Takže AMC ano, ale jen pokud by bylo opravdu riziko po prvotrimestrálním screeningu vyšší, než je riziko potratu při ní, pokud by něco ukázal i důkladný "velký" UTZ. Jinak je to (omlouvám se za upřímnost) zbytečné hazardování se životem většinou úplně zdravého miminka.

    A jinak, opravdu nebolí.

  • Já byla na plůodovce před nedávnem a není to žádná hrůza. Taky jsem se stresla jako ty ten den, kdy mi řekli blbé výsledky, ale pak mě to přešlo, konzultace byla v pohodě, doktor udělal ultrazvuk a řekl, že už podle něj to je v pořádku, druhý den plodovka a pak jen 2 týdny čekat na vyýsledky. Samotný odběr nijak extra nebolí, je to jako odběr krve. Pak to chce odpočívat a nepřetěžovat se, já dva dny lenošila a třetí už jsem řádila na zahrádce. Aspoň budeš na 100% vědět pohlaví miminka :-), nám takto potvrdili kluka :-). Neboj a nestresuj, bude to dobré.

  • Ahoj, o tomto tématu jsem už napsala hodně odpovědí. 1. prenatální screening je považován za přesnější a jedná se o vyšetření, které je ve většině evropských zemích standardně hrazen pojišťovnou a je to také jediné vyšetření, které se provádí, protože triple testy - II. prenatální screening se kvůli časté falešné pozitivitě nedělají a poté se dělá až podrobný UTZ ve 20. tt. Já jsem bohužel toto martirium musela podstoupit také s tím rozdílem, že já jsem měla pozitivní i ten přesnější první screening (hodnotu PAPP-A 0,49 namísto spodní hranice 0,5) a vyšlo mi riziko 1:120 Downův syndrom, takže téměř stejné riziko, že je mé dítě postižené, jako že o něj přijdu pomocí odběru plodové vody. Veškerá ostatní vyšetření byla v pořádku, nosní kůstka přítomna, nuchální projasnění šíje v normě, rozměry odpovídající. A také jsem podstoupila odběr plodové vody po potvrzení pozitivity triple testů. I na genetické konzultaci byl se mnou přítomen přítel, stejně tak u odběru plodové vody. Já vím, že to zřejmě nebudeš chtít slyšet, ale pro mě odběr plodové vody byl hodně nepříjemný zážitek, jehla není téměř při průniku břichem cítit, pak ale po odběru, jak mi bylo vysvětleno, došlo k napíchnutí nervů, kterých je v břiše nespočet a já cítila neuvěřitelnou bolest a propíchnutí svalů dělohy bylo také velmi nepříjemné. Po odběru mi bylo na omdlení a málem mi museli podávat kapačku s glukozou a to si o sobě nemyslím, že bych byla nějaké bolísko. prostě se někdy povede, že to není téměř bezbolestné...A výsledky? Mám dvouměsíční zdravou holčičku, testy byly nejspíš pozitivní proto, že jsem měla delší cyklus a k oplodnění nedošlo ve "standardní" dobu a ve výsledcích bylo psáno, že těhotenství neodpovídá uvedené délce. Se mnou byla paní, která měla riziko 1:3 a má zdravého klučíka...V případě dalšího potomka mě prý čeká odběr pro jistotu zas. A já budu hodně dlouho zvažovat, jestli na něj půjdu, protože už nikde neříkají o tom stresu a strachu, než přijdou výsledky...

  • Zdeni, myslela jsem na vás! Jsem fakt ráda, že vám vyšlo riziko takhle nizoučké a že vás nikdo k ničemu nepřemlouval. Jsem přesvědčená o tom, že jste se rozhodli správně. Přeju pohodový zbytek těhotenství a spoustu radosti s miminkem!

  • udělala jsi to nejlepší co jsi mohla.. to mi věř.. 100 pro budete mmít zdravé miminko..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist