bylinky v těhotenství

Otázku položila: Bývalá uživatelka #32079 8.6.2011 13:12

Ahoj holky, prosím o radu, jsem teprve na začátku těhu 5. týden a mám strašně moc otázek. :-) Jak je to například s bylinkami v těhotenství. Četla jsem články, že se nedoporučuje např. bazalka, tymián, rozmarýn.... Docela často (min 1x týdně) jsem zvyklá je dávat do jídla. Co si o tom myslíte? A jaké zkušenosti máte s pitím vody Rajec bylinka (mateřídouška, kaštan, lípa...???) díky za rady

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Dle mého názoru koření a bylinky nezaškodí, pokud nejsou často. Co se týče jídla, tak solit co nejméně a i toho koření používat méně, ne moc peprné. A z pití je jistě nejhorší alkohol, jinak voda určitě nevadí. Ovšem ne každému dělají dobře perlivé vody. Já to střídám, holé vody se moc nenapiju, takže sem tam piju i třeba ten Rajec kaštan a podobně.

  • Našla jsem toto: Čekáte-li narození miminka, nejsou pro vás vhodné prokrvující a zahřívající jalovec, rozmarýn a skořice.
    Zkuste do svého jídelníčku zařadit pohanku - obsahuje hodně rutinu, který je přímo balzámem na cévy. Obzvlášť pohankový čaj je na něj bohatý.
    "V těhotenství by se mělo velmi opatrně zacházet i s kořením. Například větší množství muškátového oříšku, třeba v polévce nebo v pečivu, může způsobit vysoký krevní tlak u matky a tachykardii u plodu (rychlou srdeční akci).
    Budoucí maminky bych důsledně varoval před používáním různých bylinných směsí dovážených k nám z Orientu. Z velké části jde o neprověřené byliny, u nichž neznáme chemické složení, a které mohou v jednotlivých fázích nitroděložního vývoje negativně působit na plod," varuje MUDr. Michal Koucký z pražské gynekologickoporodnické kliniky U Apolináře.

    Já používám bylinky v kuchyni hodně často taky, třeba rozmarýn, oregano....vařím italskou kuchyni. Ale myslím si, že 1-2x týdně, když tam dám půl lžičky koření, nemůže ublížit. Spíš si myslím, že se to týká velice časté konzumace a ve větším množství. Ale ráda se nechám od jiných poučit. Podle mě přílišný strach, jím nejím špatně apod., taky není dobrý.

  • ja jsem teda bazalku a tymian a podobné bylinky nemohla v tehotenstvi ani citit, proste jsem je musela přestat používat i směsi které tyto bylinky obsahuji, což je třeba moje oblibena adžika. Skoro celý těhotenství jsem varila jenom se soli a peprem, sem tam trochu kari, grilovaci koreni apod. Bylo mi opravdu na zvracení z vůně těch bylin na které se ptáš, takže jsem poslouchala svoje tělo a necpala jsem si to. Jinak ty sladké vody, z toho me zase vetsinou palila zaha, takze taky jsem to moc nepila, jenom obcas nekde na navsteve. Hodne jsem se řídila svým instinktem, co mi nevonělo, tak jsem prostě nejedla. Malé pivo nebo trochu vína jsem si dala, ale ten první trimestr spíš ne, ptz mi nebylo uplne dobre a nemela jsem na to chut. na konci těhu od 36. tydne piju čaj z maliniku, kvuli uvolnění porodních cest a v 38.týdnu jsem přidala pupalku. ted jsem 39+3 a doufam ze kazdým dnem porodim. přeju pohodové těhotenství.

  • Ahoj, ono nejde v těhotenství ani tak o bylinky kořenící, ty v malém množství nevadí, ale pokud piješ bylinkové čaje , tak u těch je potřeba si dávat pozor,protože některé můžou i ublížit, hlavně takové, které normálně pomáhají čistit organismus jako např.kopřiva, vyplavují sice s těla toxiny, ale i minerály, dále bylinky které prohřívají organismus např. skořice, určitě neuřívat bylinky, na prokrvení organismu a na úpravu krevního tlaku. Při kojení se pak nedoporučuje máta, protože snižuje kvalitu mléka, chce si to o každé bylince, kterou používat zjistit na co účinkuje

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 271 otázek, kterým se dostalo 271 763 odpovědí a 409 838 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist